Şcoala iubitorilor de animale

 Şcoala iubitorilor de animale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă oferim sfaturi care să vă ajute să vă îngrijiţi mai bine prietenul necuvântător.

Câţiva stăpâni de pisici ne-au scris întrebându-ne dacă, în contextul crizei, n-ar trebui să facă economie la mâncarea specială pentru pisici şi să-şi hrănească felina cu carnea, eventual crudă, din care se înfruptă şi ei zilnic. Mai mult, dl Gheorghe ne-a scris că pisica lui de la curte, pe vremea când era copil, mânca vrăbii şi şoareci, nu hrană deshidratată aşa că nu e niciun bai dacă-i scapă resturile rămase din puiul de la prânz.

Am apelat, ca de obicei, pentru sfaturi, la părerea specialistului, adică la medicul veterinar Cornel Gingăraşu.

În America este un mare boom, al mâncării netratate termic. Dr. Gingăraşu ne-a spus că în America există firme care procesează carne tocată crudă special pentru pisici. Nenorocirea a făcut ca un control să scoată la iveală faptul că mâncarea era infestată cu salmonela, problemă care nu deranjează pisica, dar pentru om înseamnă toxiinfecţie alimentară.

„Eu, personal, nu i-aş da motanului meu carne crudă. Cred că este mult mai sănătos să mănânce mâncare uscată de pisici, în primul rând, pentru că este stabilă ca formulă şi nu se alterează, fiind uscată, ba are şi substanţe care stabilizează.

În al doilea rând, pentru că ea conţine o gamă largă de substanţe, nu numai carne, ci şi legume, şi fructe, şi plante medicinale, şi substanţe antioxidante, şi vitamine, de toate. O serie de substanţe pe care carnea crudă nu le mai are există, în schimb, în carnea specială de bună calitate pentru pisici, pusă artificial de om.

Cea mai cunoscută dintre ele se numeşte taurină. Taurina este cea mai cunoscută dintre ele şi este o proteină în lipsa căreia pisica se îmbolnăveşte de inimă, de ochi, face retinopatie, dilataţie patologică a inimii – miocardiopatie dilatativă şi este un factor important pentru imunitate”, ne-a declarat dr. Gingăraşu. 

În speranţa că v-am putut fi de folos, vă aşteptăm cu întrebările pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Foto: Monica Boczar

Citit 1412 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.