În Ţara Zăpezilor

În Ţara Zăpezilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Există un loc în munţi unde iarna durează şase luni pe an, iar zăpada se topeşte abia în luna mai. La Bâlea, în Făgăraş, găseşti cele mai durabile piste de schi şi construcţii de gheaţă, unice în ţară. De la începutul primăverii şi până târziu, în mai, Bâlea este locul cu cea mai mare probabilitate de a oferi zăpadă pentru schiat. Şi asta face toţi banii!

De ceva vreme, iernile nu mai sunt ceea ce erau pe vremea bunicii. Celebra iarnă, cu geruri năprasnice şi zăpadă până la genunchi, a devenit un fel de primăvară timpurie. La Bâlea iarna se manifestă în toată splendoarea ei, cu troiene, chiciură şi îngheţuri.

Vara se poate ajunge aici urcând pe drumul Transfagărăşan. Iarna însă povestea e alta. Acest drum este închis şi singura posibilitate de acces este dinspre Podişul Transilvaniei: de la Galaţi spre Braşov, apoi Sibiu, prin Cârţişoara, până la Bâlea Cascada.

Dincolo de Braşov, după ce treci de Munţii Perşani, Făgăraşul îşi arată - în toată măreţia - vârfurile şi crestele spintecate de văi adânci. Sunt aproape 20 km de serpentine, în cea mai mare parte, care leagă şoseaua naţională de Hotelul Bâlea Cascadă.

Cu telecabina

La Bâlea poţi urca până sus în munţi cu telecabina. Aceasta are capacitate mică: maximum 14 persoane, şi chiar mai puţin dacă bate vântul! Urcat în telecabină, uiţi însă de orice, fiindcă peisajul este ameţitor... La al doilea pilon, undeva dedesubt, se vede căderea de apă de la Cascada Bâlea, înaltă de 50-60 m. Apoi valea se deschide şi se văd serpentinele, în această perioadă fiind acoperite de zăpadă.

La hotelul de gheaţă

În această perioadă, sus, la 2.034 m (altitudinea Lacului Bâlea), e o imensă suprafaţă îngheţată, acoperită cu zăpadă. Aici, celebrul hotel de gheaţă atrage turiştii ca un magnet. Intri pe un culoar strâmt, de-a lungul căruia sunt înşirate camerele. La capătul lui, tronează barul de gheaţă, pe care l-ar invidia şi eschimoşii. Deşi înăuntru sunt constant - 9oC, cei care au curajul să doarmă aici spun că nu este chiar aşa de rău...

Şi pentru că, datorită altitudinii, eşti mai aproape de cer, din acelaşi material efemer a fost construită şi o bisericuţă, subiect de adevărate polemici în privinţa oportunităţii sfinţirii ei.

Ce poţi face la Bâlea?

Multe, dar asta ţine de abilităţile şi preferinţele fiecăruia.

Dacă nu te pasionează sporturile de iarnă sau alpinismul, singurul lucru demn de luat în seama este o consumaţie pe terasa hotelului de gheaţă sau la una dintre cabane.

În cazul în care eşti schior sau boarder, poţi încerca una dintre numeroasele pârtii naturale ce înconjoară cabana sau poţi coborî - cale de 10 km, pe vale - până la Bâlea Cascadă.

În orice situaţie, mare atenţie la avalanşe, care se pot rupe în orice moment de pe versanţi.  Mai multe amănunte despre distracţiile din Bâlea, dar şi despre Transfăgărăşan puteţi afla citind suplimentul nostru de mâine.

Citit 1526 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.