Comorile din Bruges

Comorile din Bruges
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Brugge, în varianta flamandă sau Bruges, în cea franceză, este, fără îndoială, cel mai pitoresc oraş din Belgia şi unul dintre cele mai frumoase din Europa.

Aflat la circa 40 de minute distanţă de capitala belgiană şi europeană - Bruxelles, Bruges-ul este o comoară. Nu numai fiindcă, din anul 2000, a fost înscris de UNESCO în patrimoniul mondial, nu doar fiindcă este supranumit, pe bună dreptate, Veneţia Nordului, ci şi pentru că, dacă te-ai plimbat măcar o jumătate de oră pe străduţele lui înguste sau ai făcut, indiferent de vremea de afară, o plimbare cu barca pe canalele sale, eşti cucerit pentru totdeauna. Şi vrei mereu să revii.

Oraş din 1128

Bruges şi-a câştigat titulatura de oraş în anul 1128, iar asta spune multe despre atitudinea, gradul de civilizaţie şi rafinament al locuitorilor săi actuali.

Numele oraşului înseamnă, în norvegiana veche, „pod”, „punte”, „chei”, iar aşezarea are, într-adevăr, foarte multe poduri, care de care mai pitoreşti. Unele au înlocuit podurile originale, care se ridicau în caz de primejdie, închizând perfect orice cale de acces a celor veniţi cu gânduri rele.

În ziua de azi însă, Bruges-ul aşteaptă cu braţele deschise orice vizitator, fiind un oraş turistic prin excelenţă. O bucătărie rafinată, hoteluri impecabile, nenumărate magazine de ciocolată, de dantele, ambele produse tipic belgiene, evident, nelipsitele berării cu licori care de care mai pline de grade şi de ispite.

Bruges-ul arată ca un oraş de jucărie, cu casele lui vechi, dar impecabil întreţinute, cu străduţele atât de înguste încât, dacă vecinului de peste stradă îi vine ideea să deschidă uşa de la intrare în acelaşi timp cu tine ai o problemă, cu felinarele din fier forjat, cu ferestrele deschise deasupra canalelor, atât de aproape de apă, încât ai impresia că valurile provocate de bărcile cu motor or să intre în case.

Însă oraşul, deşi vechi precum timpul, nu este învechit, nu a rămas înţepenit în Evul Mediu. La tot pasul, accentele moderne, ale timpurilor de azi, te surprind, dar o fac fără să şocheze. Asta pentru că nimic nu se construieşte la Bruges fără a se respecta munca înaintaşilor, iar locuitorii au tot interesul ca frumuseţea şi atmosfera magică a oraşului vechi să rămână neschimbate. Mai multe despre atracţiile Bruges-ului, despre farmecul lui incontestabil.

Expl. foto: 1- O plimbare pe canale îţi taie respiraţia

2 – Câteva clădiri din centrul bătrânului oraş

Citit 1162 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.