Putna - „Ierusalimul neamului românesc”

Putna - „Ierusalimul neamului românesc”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Dacă vă faceţi planuri pentru o minivacanţă, vă propunem să nu vă pierdeţi timpul cu lucruri mărunte, ci să vă înscrieţi într-un pelerinaj în nordul Moldovei.

Din start vă spunem că un adevărat pelerinaj trebuie să fie condus de o călăuză care să vă ajute să ajungeţi în locurile cele mai frumoase şi mai pline de semnificaţii. Itinerariul pe care vom călători, deocamdată imaginar, ni l-a propus părintele Nicolae Argatu, de la Biroul de Pelerinaj „Sfântul Apostol Pavel” al Patriarhiei Române, care ne invită în nordul Moldovei şi, neapărat, în frumoasa Bucovină.

De exemplu, dacă vă propuneţi să ajungeţi la Cheile Bicazului, nu ocoliţi frumoasele şi istoricele mănăstiri din zonă.

Cea mai apropiată de acest obiectiv este Mănăstirea „Bistriţa”, unde există Icoana Sfintei Ana şi a Fecioarei Maria - Icoană Făcătoare de Minuni, dăruită primului ctitor al mănăstirii, domnitorul Alexandru cel Bun, la anul 1401, de Manuel şi Irina Paleologu. Această aşezare monahale este ctitorie a neamului Muşatinilor - Alexandru cel Bun, Ştefan cel Mare, Pentru Rareş şi Alexandru Lăpuşneanu, fiind ridicată la anul 1407. Tot aici puteţi vizita Muzeul aşezării monahale care fiinţează în Casa Domnească.

În apropiere, în ţinutul legendar al Bucovinei, puteţi să vă odihniţi sufletul şi trupul la Mănăstirea „Dragomirna” sau „Mireasa de piatră a Bucovinei”.

Nu prea departe se află  Mănăstirea Putna, ctitoria lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi fostă cetate de scaun a Sucevei, pe o străveche vatră monahicească. A fost ridicată între anii 1466-1469, sfinţirea făcându-se 8 septembrie 1470. Acest Sfânt Altar a intrat în conştiinţa noastră şi a lumii drept „Ierusalimul neamului românesc”, iar mormântul Voievodului a fost numit de poetul Mihai Eminescu „Altarul conştiinţei naţionale”.

Muzeul are cea mai bogată colecţie de obiecte de cult şi obiecte care au aparţinut Sfântului Ştefan Voievod şi familiei sale. Aici găsiţi şi mărturii vii despre marele nostru poet naţional Mihai Eminescu.

La mică distanţă, peste pârâul din localitate, este peştera din piatră unde s-a nevoit multă vreme Sfântul Daniil Sihastru, duhovnicul Voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt.

O altă ctitorie ştefaniană este frumoasa Mănăstire „Voroneţ”, cea ridicată în trei luni, trei săptămâni şi trei zile, aflată astăzi în patrimoniul UNESCO, la fel ca şi amintitele aşezări monahale.

Noi v-am oferit câteva destinaţii pentru un pelerinaj reuşit, dar, dacă doriţi să aflaţi mai multe informaţii, nu pierdeţi suplimentul de week-end al „Vieţii libere”, în care vom reveni cu amănunte. De asemenea puteţi accesa şi adresa  www.patriarhia_pelerinaje.ro.

Citit 1089 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.