Un nou curent gastronomic: Paleo - bucătăria omului preistoric
Foto: Sursa foto: sauvageberlin.com

Un nou curent gastronomic: Paleo - bucătăria omului preistoric
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Să mănânci ca un om al peşterii nu înseamnă să mergi la restaurant însoţit de o bâtă sau să renunţi complet la maniere. Paleo este un curent gastronomic care presupune folosirea ingredientelor pe care le-ar fi consumat şi strămoşii noştri în Paleolitic, eliminarea cărnii procesate, a zahărului şi cerealelor, relatează stylereport.ro. Potrivit sursei, în Europa, există două restaurante de acest fel.

Alimente obţinute prin cules sau vânătoare

La modul general, paleo este un stil de viaţă construit în jurul unei diete formate din alimente care s-ar fi putut obţine prin cules sau vânătoare şi de către predecesorii noştri. În general, e vorba de fructe şi legume neprocesate, carne de vită, peşte, ouă, seminţe, nuci şi diferite ierburi. Nu se mânâncă lactate şi, în niciun caz, gluten sau amidon, mergându-se pe ideea că, la fel ca strămoşii din Paleolitic, omul este adaptat perfect consumării unor anumite alimente.

Se presupune că un regim paleo ajută la slăbirea în greutate, duce la o viaţă sănătoasă şi la un tonus mai bun. Anumiţi aderenţi duc ideea mai departe însoţindu-şi regimul alimentar şi de un program fizic inspirat de viaţa unui om preistoric veritabil - ridică pietre, aleargă desculţi sau se caţără în copaci pentru a se menţine în formă.

Pe continentul european, primul restaurant cu specific a fost inaugurat la Berlin (denumit Sauvage), în 2011. Localurile cu acest specific nu îşi propun să aibă o abordare rigidă asupra meniului, ci doar asupra principiilor „bucătăriei primale“. Legumele şi fructele sunt folosite respectând sezonalitatea lor naturală, iar carnea este adusă de la ferme organice sau vânată în mediul natural al animalelor.

 

 

Din meniul primului restaurant paleo din Europa (Sursa foto: sauvageberlin.com)

 

Sunt servite mâncăruri cu nume uşor de găsit şi în alte restaurante, precum musacaua vegetariană, friptura de vită cu susan şi piper, tocana de iepure cu ierburi sau plăcintă de dovleac fără gluten.

Există şi critici

Majoritatea oponenţilor paleo susţin că a mânca precum un om al peşterii e imposibil în prezent. Codul genetic al omului modern diferă substanţial de cel al omului din Paleolitic, la fel şi modul de viaţă. Criticii se referă însă la exagerările unui stil de viaţă paleo generalizat. Ieşirea la o masă într-un restaurant paleo nu e cu mult mai diferită de experimentarea unui fel de mâncare exotic.

CITEŞTE ŞI: Mănânci cu "ochii închişi" la restaurantul pe întuneric

Citit 1295 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Noiembrie 2014 13:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.