Cele mai frecvente minciuni spuse persoanei iubite

Cele mai frecvente minciuni spuse persoanei iubite
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Lipsa de sinceritate este întâlnită în orice relaţie, fie că vorbim despre aşa numitele minciuni „albe”, considerate inofensive, fie despre minciunile grave, în cazul cărora adevărul este necruţător şi ar putea pune în pericol legătura amoroasă. Minciunile ne ajută, în unele cazuri, să ne protejăm relaţiile de iubire. Uneori, alterarea adevărului poate fi chiar benefică, însă de cele mai multe ori această practică atât de populară poate avea numeroase repercusiuni.

Căsătoria ţine minciunile la distanţă

Potrivit unui studiu realizat în 1990, 85 la sută din cuplurile care au luat parte la cercetare au declarat că cel puţin unul din cei doi parteneri a minţit în legătură cu fostele relaţii sau cu acte amoroase recente. Potrivit psihologului Bella DePaulo, cele mai multe persoane mint în aproximativ o treime din interacţiunile cu persoana iubită, mai mult decât o fac în orice altfel de relaţie. Din fericire, instituţia căsătoriei ne protejează de dezamăgire: conform publicaţiei „Psychology Today”, persoanele căsătorite îşi mint partenerul în proporţie de „numai” zece la sută, în timpul conversaţiilor importante. Cu toate acestea, minciunile mari, care implică trădarea încrederii, apar şi ele adesea în cadrul relaţiilor de cuplu.
Deşi unele minciuni afectează negativ interacţiunea, altele funcţionează precum un „lubrifiant social inofensiv”, după cum afirmă specialist, uşurând relaţionarea. De fapt, „minciunile false pozitive” (momentele în care o persoană se preface că place o altă persoană sau un lucru mult mai mult decât o face în realitate - n.r.) sunt de 20 de ori mai commune decât „minciunile false negative” (când oamenii se prefac că plac ceva sau pe cineva mai puţin decât în realitate).

Cine minte mai mult

Şi femeile, dar şi bărbaţii modifică uneori adevărul. Potrivit unei cercetări recente, cele mai mari mincinoase de pe reţelele de socializare sunt femeile, 64 la sută din acestea făcând afirmaţii false pe Twitter, Facebook şi Instagram, în raport cu 36 la sută din bărbaţi. Fraza „E totul în regulă, sunt bine”, este o minciună spusă atât de femei, cât şi de bărbaţi, arată studiul. De asemenea, o diferenţa substanţială între neadevărurile spuse de cele două sexe constă în faptul că femeile mint mai mult când vine vorba de cumpărături, în timp ce minciunile bărbaţilor au legătură cu comunicarea. „Era la reduceri”, „Nu este nou, îl am de mult” sau „Nu a fost atât de scump” sunt printre cele mai frecvente informaţii eronate rostite de femei, în timp ce bărbaţii folosesc foarte des scuze false precum „Nu am mai avut semnal la telefon” sau „Mi s-a consumat bateria”. Nu în ultimul rând, ambele sexe mint în legătură cu cantitatea de alcool băută, scrie „Daily Mail”.
Echipa din spatele cercetării a desfăşurat studiul pentru a afla mai multe şi despre minciunile de pe reţelele de socializare. „Pe internet, oamenii adoptă o personalitate diferită de realitate. În lumea virtuală, totul devine grozav. Lumea lor e grozavă, prietenii sunt minunaţi, mâncarea pe care o mănâncă este delicioasă. Aşa că am simţit nevoia să investigăm”, a declarat Douglas Nicol, unul dintre autorii cercetării.

Top zece minciuni spuse de femei

1. E totul în regulă, sunt bine
2. Nu este nou, îl am de mult
3. Nu a fost foarte scump
4. Era la reduceri
5. Sunt pe drum
6. Nu ştiu unde este acel lucru, nu m-am atins de el
7. Nu am băut foarte mult
8. Mă doare capul
9. Nu am aruncat acel lucru
10. Îmi pare rău, nu am văzut când m-ai sunat

Top zece minciuni spuse de bărbaţi

1. E totul în regulă, sunt bine
2. Ăsta este ultimul pahar pe care îl beau
3. Nu, fundul tău nu pare mare în fusta/pantalonii ăia
4. Nu am avut semnal la telefon
5. Mi s-a consumat bateria
6. Îmi pare rău, nu am văzut când m-ai sunat
7. Nu am băut foarte mult
8. Sunt pe drum
9. Nu a fost foarte scump
10. Sunt blocat în trafic        

Citit 2416 ori Ultima modificare Vineri, 06 Noiembrie 2015 14:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.