SISTEM IMUNITAR mai bun - Moştenirea genetică neanderthaliană

SISTEM IMUNITAR mai bun - Moştenirea genetică neanderthaliană
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Genele moştenite de la omul de Neanderthal i-au oferit omului modern un sistem imunitar mai bun, dar şi o sensibilitate mai mare în faţa alergiilor, potrivit unui studiu publicat, joi, în American Journal of Human Genetics. Astfel, alergiile de care suferă omul modern ar proveni din genele moştenite de la omul de Neanderthal şi de la omul de Denisova, verişori dispăruţi ai omului modern, în urma încrucişărilor cu aceste specii umanoide, care au avut loc în urmă cu aproximativ 40.000 de ani.

După acele încrucişări preistorice, toţi oamenii moderni cu excepţia africanilor, au moştenit între 1 şi 6 la sută din genele unor hominizi străvechi, precum omul de Neanderthal şi omul de Denisova (populaţie din Siberia). Trei dintre aceste gene, dintre cele care provin de la cele două specii, joacă un rol important în sistemul imunitar al omului modern, explică autorii studiului. Această descoperire sugerează că moştenirea genetică conferă un avantaj evolutiv, stimulând sistemul imunitar.

Însă aceleaşi gene sunt vinovate de o sensibilitate excesivă a sistemului imunitar, ceea ce provoacă declanşarea alergiilor. Purtătorii acestor gene sunt astfel mai expuşi în faţa riscului de a suferi de astm, alergie la fân şi de alte tipuri de alergii. Genele respective au fost probabil transmise omului modern atunci când primele grupuri au părăsit Africa, în urmă cu aproximativ 50.000 de ani, pentru a veni în Europa. În acea perioadă s-au produs primele raporturi sexuale cu neanderthalienii, care erau deja stabiliţi în Eurasia.

Studiul a avut la bază două analize realizate de cercetătorii de la Institutul Max Planck din Germania şi de la Institutul Pasteur din Paris. (Sursa: descopera.ro)

Citit 1346 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Ianuarie 2016 21:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.