Războiul Fino-Sovietic | Simon Häyhä, omul care a speriat Armata Roșie

Războiul Fino-Sovietic | Simon Häyhä, omul care a speriat Armata Roșie
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Simo Häyhä, cunoscut drept şi  “Moartea Albă” a fost un luptător finlandez din timpul războiul sovieto-finlandez din 1939-1940. Simo este recunoscut  drept unul dintre cei mai iscusiţi trăgători din istorie, având confirmate 505 victime din rândul Armatei Sovietice, plus încă alte 300 de victime neconfirmate. Ca trăgător de elită, Häyhä a folosit celebra puşcă Mosin-Nagant, M-28. Un lucru interesant este faptul că acesta nu folosea lunetă pentru a trage.

Anii de început

Simo Häyhä s-a născut în 1905, în micul oraş Finlandez Rautjärvi (atunci parte a Imperiului Rus). Şi-a trăit începuturile vieţii ca lucrător în agricultură şi vânător, acest lucru contribuind la iscusinţa acestuia cu armele de foc. Simo a intrat prima oară în armată la vârsta de 20 de ani, unde a activat în miliţiile Finlandeze şi a participat la sporturi de vânătoare, conform surselor casa sa fiind plină de trofee de vânătoare. Munca la fermă şi peisajul sălbatic al Finlandei l-au ajutat pe acesta mai târziu în timpul războiului, locul unde avea să se facă pe cât de cunoscut şi apreciat de compatrioţii săi pe atât de temut de către soldaţii Sovietici.

După terminarea anului obligatoriu de armată, în 1925, acesta a fost lăsat la vatră cu gradul de caporal. Simo a rămas preocupat de tragerea cu arma, în majoritatea timpului liber aceasta fiind activitatea  principală a Finlandezului, Hayha era capabil aparent să lovească o ţintă aflata la 150 de m depărtare , de 16 ori într-un singur minut. Prima sa puşcă a fost un Mosin-Nagant M91, armă pe care avea să o înlocuiască mai târziu cu o versiune mai nouă, M28/M30. Acesta căra după el şi o mitralieră automată pentru luptele de apropiere.

Participarea în Războiul Sovieto-Finlandez

Războiul de iarnă cum mai era acesta cunoscut, a fost un conflict militar dintre U.R.S.S şi Finlanda , acesta a început odată cu invadarea Finlandei din 30 Noiembrie 1939 şi s-a sfârşit cu pierderi  militare foarte mari pentru U.R.S.S, dar cu concesii teritoriale din partea Finlandei. Pretextul războiului era acela că graniţa Finlandei era prea aproapiată de oraşul Leningrad. Planurile sovieticilor  erau mult mai avansate, statul Sovietic dorind anexarea întregii Finlande şi organizarea acesteia într-un stat pe model Sovietic. Anexarea a eşuat datorită pierderilor mari din rândul Sovieticilor dar şi a presiunii internaţionale.

Fiind membru al gărzii civile Finlandeze, Simo este chemat pentru serviciul militar, servind într-o companie de pe râul Kollaa. Temperaturile începuseră deja să scadă, aceastea atingând şi -40 de grade Celsius. Implicarea acestuia în război a fost extrem de benefică pentru armata Finlandeză, acesta pleca echipat cu puşca sa M91, complet îmbrăcat în alb, cărând cu el mâncare şi muniţie pentru o singură zi. Strategia sa era de a aştepta tacticos în zăpadă, împuşcând orice soldat sovietic observa că intră în raza sa de acţiune. Unele surse spun că acesta ţinea zăpadă în gură pentru a nu i se putea observa aburii din respiraţie. În 100 de zile, Hayha folosind aceste strategii a reuşit să ucidă 505 soldaţi sovietici, căpătând porecla de ,,Moartea Albă’’. Armata Sovietică a observat acţiunile acestuia, încercând din răsputeri să recruteze lunetişti pentru a-l elimina, aceştia mai încercau şi bombardarea aleatorie a pădurilor şi dealurilor pentru a-l ucide, toate încercările eşuând lamentabil. În data de 6 Martie 1940, norocul acestuia se termină şi este împuşcat în falcă cu un glonţ exploziv, supravieţuieşte însă şi se trezeşte după o comă de 11 zile.

După război

După cel de-al Doilea Război Mondial, acesta a avut nevoie  de ani pentru a-şi vindeca rana de glonţ. Glonţul exploziv i-a distrus maxilarul, lăsându-l fără o parte din obrazul stâng, acesta a reuşit să se recupereze într-un final. După război s-a ocupat în continuare cu vânătoarea şi cu creşterea câinilor. Şi-a petrecut ultimii ani din viaţă în Ruokolahti, un mic oraş de la frontiera cu Rusia, murind la vârsta de 96 de ani. Arma sa din timpul războiului  cu seria 60974, a fost până la moartea acestuia expusă la muzeul Brigăzii din Karelia de Nord, ca mai apoi să fie mutată într-o locaţie necunoscută. Unii finlandezi discutau despre posibilitatea ca arma sa să fii fost îngropată cu acesta.

Sursa: historia.ro        

Citit 4994 ori Ultima modificare Duminică, 19 Februarie 2017 13:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.