PAMFLET. Campanie: Salvaţi stâlpii din Galaţi!

PAMFLET. Campanie: Salvaţi stâlpii din Galaţi!
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Ştirea săptămânii în Galaţi este, evident, cea despre tancul care, scăpat de sub control, a dărâmat un stâlp din oraş. Ziarele şi televiziunile au dezbătut subiectul, dar au uitat să menţioneze câteva aspecte esenţiale. De acestea ne ocupăm noi astăzi. La rubrica Pamflet, cu armele care provoacă râs.

Asta e armată sau circ? În loc să provoace omor, provoacă umor

Poate ştiţi bancul apărut imediat după atentatele de la New York din 2001... Un deltaplan se loveşte de un bloc cu zece etaje în România, iar unul dintre martori exclamă: „Ţară de rahat, terorişti de rahat”. Aşa şi cu armata noastră: în loc să provoace omor, provoacă umor. „Aceste tancuri nu ştiu ce înseamnă război, habar nu au ce înseamnă conflicte pe bune. Dacă îmi permiteţi o comparaţie, tancurile noastre sunt un fel de animal domesticit, care latră de după gard, în loc să alerge după antilope prin savană. Deci pentru ele să se ia la trântă cu un stâlp este maxima provocare. Vă daţi seama că acum tancul ăla care a lovit stâlpul se dă mare în faţa celorlalte tancuri de la baza militară. Le povesteşte pe îndelete cum a decurs straşnica bătălie cu stâlpul”, a explicat analistul militar Fănel Războiel.

Tanchistul a avut bulan: tancul era dotat cu airbag-uri laterale

Dotările suplimentare i-au salvat viaţa tanchistului. Pentru că armata română nu s-a uitat la bani când a făcut licitaţia de achiziţie, tancul avea toate airbag-urile la locul lor. În consecinţă, „şoferul” a scăpat fără nicio zgârietură. Ceea ce nu se poate spune despre unul dintre pasagerii de pe bancheta din spate, care a suferit arsuri minore pe picioare. „Băiatul din spate nu a respectat procedurile şi şi-a băut cafeluţa în tanc. În momentul impactului a vărsat cafeaua şi s-a ars pe picioare. Nu e grav, dar să-i fie învăţătură de minte. Data viitoare să îşi ia ness cu cola”, a declarat locotenent-colonel Ion Abarbarei, şeful tanchiştilor.

După accidentul de la Galaţi, producătorii de tancuri fac modificări: „Vom instala şi parbriz”

Toată lumea se întreabă cum a fost posibil ca tanchistul să dea peste stâlp. Păi, e simplu, nu l-a văzut. „Ştim cu toţii cum arată un tanc. Vi se pare normal să nu aibă parbriz? Păi omul ăla pe unde vede ce se întîmplă afară?”, s-a revoltat şeful tanchiştilor de la Galaţi. Replica a venit imediat din partea mai multor producători de tancuri din lume. „Într-adevăr, am remarcat şi noi acest defect de fabricaţie. Nu îmi dau seama de ce nu am realizat până acum că tancurile nu au parbriz şi că practic acest vehicul militar nu prea poate fi folosit. Gata, de astăzi înainte, tanchistul nu mai trebuie să scoată capul prin gaura de deasupra, vom monta parbriz la fiecare tanc. Cu tot cu ştergătoare şi cu lichid de parbriz”, a spus reprezentantul unei companii producătoare de tancuri.

Tancuri cu Bulă

Armata: „Nu este vorba despre un tanc"

* După ce toată presa a vorbit despre faptul că un „tanc” a lovit un stâlp, Armata a venit cu un drept la replică: „Acel vehicul este un blindat pe şenile, nu este vorba despre un tanc. De asemenea, nici stâlpul nu era stâlp, ci doar un şpalier de vie”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

* Primăria Galaţi a reacţionat prompt după accident. „Am decis să scoatem toţi stâlpii din Galaţi pentru ca Armata Română să îşi poată deplasa vehiculele în voie. Până la urmă, suntem la graniţa UE”, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

* Primul reprezentat al administraţiei publice gălăţene ajuns la locul accidentului a fost viceprimarul Picu Apostol Roman. Aşa se şi explică faptul că tancul a rămas fără tun.

* Poliţia investighează şi alte posibile evenimente în care au fost implicate tancuri ale armatei. Potrivit unor informaţii, mai mulţi tanchişti se adună noaptea pe Faleza superioară şi fac liniuţe cu tancurile. „Aşa s-ar explica şi gropile din asfalt”, a reacţionat Ionuţ Pucheanu.

Misterul Apărării 

Încrederea în Armată a crescut

În mod cu totul neaşteptat, după incidentul cu stâlpul, încrederea românilor în Armată a crescut, se arată într-un studiu realizat de o companie de cercetare sociologică. „Probabil că oamenii au văzut că tancul nu a păţit nimic şi aşa s-ar explica”, a spus un sociolog. În schimb, a scăzut încrederea românilor în societatea Electrica, cea care s-a făcut vinovată de lipsa curentului timp de câteva ore în ziua respectivă.

Arma Ta

Pestriţă şi Boghetă (I) (d-ale Curţii)

Mă numesc O. Alandala,/ sunt pestriţă şi boghetă,

dau din plisc şi fac (din creastă)/ semne ademenitoare

înspre cocoşeii hâtri/ până-n gard şi tare ţanţoşi,

dar şi-nspre claponii (s)acri,/ cu pretenţii domnitoare

peste-ntreaga bătătură.../ graseiez, rotesc din coadă,

poate-mi calcă vrunul pofta/ de alint şi de-nmulţire,

poate-mi pică de-o grăunţă,/ de un flirt, de-o aventură,

poate-mi dă (vrun compatibil)/ atestat pentru clocire!

Mă numesc O. Alandala,/ fredonez (cu nostalgie)

madrigale de pe vremea/ când eram prostuţă puică,

fredonez pe corzi înalte,/ sugestiv, cu-nduioşare

poliglotă... şi vărs lacrimi.../ şi mă uit pe ferestruică...

şi tot sper să mă audă,/ să mă vadă şi să-(mi) vină

(în poiată) pintenatul/ sprinten, porumbac şi lubric...

şi să punem de-o tandreţe/ în cuibarul feciorelnic,

or pe sârmă, or pe leasă,/ or pe jos... şi chiar în public!

Submarin Cosorescu      

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

        

Citit 2146 ori Ultima modificare Vineri, 20 Octombrie 2017 19:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.