Pierderi de nouă milioane de lei la facturile de ÎNCĂLZIRE
Foto: Iulia Kelt

Pierderi de nouă milioane de lei la facturile de ÎNCĂLZIRE
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Nu mai puţin de 9.024.572 de lei, adică aproape 2 milioane de euro, reprezintă o sumă suficient de consistentă pentru construcţia unei parcări multietajate, cum va fi cea din Mazepa I, ori pentru lărgirea şi modernizarea unei artere rutiere ca strada Traian. Din păcate, banii nu vor fi alocaţi de la bugetul local pentru realizarea unei investiţii în beneficiul tuturor gălăţenilor, ci pentru acoperirea pierderilor induse de furnizarea apei calde şi căldurii în sistem centralizat. De fapt, este doar o justificare contabilă a unor bani plătiţi deja.

"Se aprobă acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciilor publice de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat din municipiul Galaţi, în sumă de 9.024.572 de lei, pentru perioada ianuarie 2017 - martie 2018". Aşa prevede, negru pe alb, proiectul de hotărâre care va fi supus aprobării consilierilor locali, în cadrul şedinţei ordinare programate joi, 26 iulie.

Conform raportului de specialitate, proiectul de hotărâre se bazează pe dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 36/2006, actualizată şi completată. Actul normativ prevede că "pierderile induse de prestarea serviciilor publice de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat înregistrate de operatorii economici din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale pot fi acoperite din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale".

Potrivit documentelor ajunse pe masa aleşilor locali, costurile impuse de asigurarea prestării serviciului public de distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru perioada ianuarie 2017 - martie 2018 au fost efectuate conform contractului de vânzare-cumpărare a energiei termice, încheiat cu Electrocentrale SA în insolvenţă.

"Ca urmare a prestării serviciului public de distribuţie şi furnizare a energiei termice furnizată populaţiei pentru anul 2017, respectiv pe trimestrul I al anului 2018, societatea Calorgal SA înregistrează pierderi induse, reprezentând cheltuieli neacoperite, în valoare totală de 12.534.572 de lei", se arată în document. Din aceşti bani, suma de 3.510.000 de lei a fost deja acordată prin Hotărârea Consiliului Local nr. 605 din 26 octombrie 2017, pentru acoperirea pierderilor din luna aprilie 2017. A rezultat, astfel, o sumă de 9.024.572 de lei, catalogată ca "pierdere indusă de prestarea serviciilor publice de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat către populaţie pentru perioada ianuarie 2017 - martie 2018".

Conform adreselor transmise de Calorgal, pierderea a fost de 7.037.855 de lei pentru anul 2017 şi de 1.986.717 de lei pentru primul trimestru al anului 2018.

Doar o justificare contabilă

Raportul de specialitate precizează clar că "suma nu va fi efectiv plătită către societatea Calorgal SA, ci este destinată justificării avansului de subvenţie încasat pe perioada ianuarie 2017 - martie 2018". Cu alte cuvinte, este vorba doar despre o justificare contabilă a unei sume deja plătite de la bugetul local şi care nu va putea fi recuperată vreodată, în condiţiile în care prestarea serviciului de încălzire în sistem centralizat a rămas o afacere păguboasă.

Aşa cum explica, în urmă cu câteva luni, tot în ziarul "Viaţa liberă", directorul general al Calorgal, Marian Alexandru, compania pe care o conduce nu a putut încasa contravaloarea agentului termic furnizat în sistem centralizat şi asta din cauza scăderii numărului de consumatori: "Pierderile sunt justificate, în primul rând, de scăderea producţiei de la 153.000 de gigacalorii la 114.000 de gigacalorii. Diferenţa este de 39.000 de gigacalorii, adică peste 25,54 la sută, pe care nu le-am vândut din cauza diminuării numărului consumatorilor. Pierderea tehnologică a ajuns de la 21,79 la sută, cât a fost aprobată, în 2016, de ANRSC, la 37,13 la sută, după cum a rezultat în urma bilanţului energetic. La toate acestea se mai adaugă creşterea preţurilor la furnizorii noştri de utilităţi".

Rămâne de văzut ce vor decide aleşii locali şi dacă aceasta va fi ultima dată când vor fi acoperite pierderile din sistemul centralizat de încălzire.

Citit 5858 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Iulie 2018 00:14

8 comentarii

 • postat de Român deşteptat!
  Marți, 24 Iulie 2018 16:15
  81.12.149.***
  Dar cine se face vinovat pentru neîntreţinerea şi nemodernizarea la timp a Sistemului de încălzire Centralizat, care se ştie că poate oferi cel mai mic preţ pe gigacalorie? Tot PSD-ul!
  Toată perioada asta post-decembristă am fost conduşi numai de administraţii ale Ciumei Roşii. De ce nu-l întreabă dl Pucheanu pe fostul primar Dumitru Niciolae de ce nu s-a îngrijit în cele 3 mandate de modernizarea Sistemului Centralizat?
  1
  24
  Raportează
 • postat de Ronaldo
  Marți, 24 Iulie 2018 12:42
  5.13.232.***
  Cum spunea si dacii inaintasii nostri
  Fiat caldura pereat mundi.
  Nu saraceste Galatiul din 2 meleoane de euri.
  Daca taie si caldura cu ce mai castiga psd alegerile?
  O parcare supraetajata are 200 de alegatori.
  Cu caldura se castiga macar 50000.
  4
  11
  Raportează
 • postat de Remus
  Marți, 24 Iulie 2018 12:39
  82.137.10.***
  De ce nu u ați dat CĂLDURĂ cât trebuie la temperatura care trebuie? Ați rămas cu26%neconsumate GIGACALORIELE pentru că nu m-ai voiați să distribuiți exact cînd spre sfârșitul Iernii după câteva zile cu temperaturi pozitive a venit iar frigul și ați făcut Alba Neagra Acum căutați Vinovați fără vină ? De unde oare a fost adus șeful de la c Calorgal? Din ce județ? Sper să fie Brăilean sau mai bine Oltean? Unul ne Brăileste celălalt ne Teleormaneste Dar e bine că acum sa aflat cine sunt cei buni de Plată
  8
  8
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Marți, 24 Iulie 2018 10:01
  5.13.239.***
  Sifoane scumpe! Statul este cel mai prost si penal administrabil A ORICE! Este un disgratios natang care fura de rupe si nu ofera decat firimituri si alea de proasta calitate sau durabilitate!

  DACA STATUL ROMAN LUCRA IN PRIVAT DUPA REGULILE PIETEI REALE, IN 2 LUNI ISI DECLARA FALIMENT TOTAL!
  2
  27
  Raportează
 • postat de Suzana
  Marți, 24 Iulie 2018 08:59
  82.137.10.***
  De ce s-au introdus s Subvenții pentru Asistații Sociali din Galați? Pentru că cei care au Condus Orașul Galați au permis Celor de la Calorgal să își facă salarii mari Prime la sfârșitul anului URIAȘE de Paști și de Crăciun Sume care au fost introduse GHINION in Prețul la Gigacalorie la Apă Caldă ȘOMERI au crescut ca număr după ce s-au închis 28 de FABRICI Așa este i Economia de Cumetrie introdusă peste noapte care a fost aplicată în toate Țările foste Comuniste Bani de la Asistații Sociali vin de la Primărie și cum să se mai întoarcă tot de unde au venit Dar de unde numai E bani Dumnezeu nu dă decât Salarii URIAȘE la Aleși și cică și Pensiile nesimțite
  7
  26
  Raportează
 • postat de Asta, cand da cu bucurie pomeni, cand plange ca la pomana!
  Marți, 24 Iulie 2018 08:39
  93.122.250.***
  Pai pana termini de dat pomenile pt centrale si constructia centralelor de cartier...cu ce vrei sa se incalzeasca cetatenii?! Zii mersi ca n-a murit inca sistemul centralizat pe cat de repede ai vrut tu, "primarule", ca nu stiu pe unde ai fi scos camasa, asta iarna...70000€ pt luminile de serbarile galatiului?! Aia nu e risipa?! Zici ca risipa este ca trebuie sa asiguri caldura si apa calda pt cetatenii urbei pe care o "gospodaresti"?! Sa-ti fie rusine si noua, care te-am votat pt ca ne-ai promis un sistem centralizat modern! Tu esti dator sa ne asiguri utilitatile iar noi, cetatenii avem DOAR datoria sa platim ce consumam!
  13
  24
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Marți, 24 Iulie 2018 08:19
  194.105.20.***
  Dragut ! 2 milioane de euro din banii tuturor galatenilor pentru maxim 20000 de familii ! Curat economic !!!!
  8
  22
  Raportează
 • postat de Suzi Quatro
  Marți, 24 Iulie 2018 07:14
  82.137.10.***
  Dacă toate pierderile Primăriei sunt calculate automat în câte Parcari Supranaturale și de câte ori m-ai putem lărgi strada Traian (de. trei ori a fost făcută și tot de trei ori a fost dărâmată) numai avem de ce locui în Galați Gândirea că toate cheltuielile Primăriei trebuie să aducă Profit este distructivă Profit nu aduc la Bugetul Galațiului :: Școlile Grădinițele Siptalele Ecosal Calorgal Poliția locală Transportul Local și mai ales CONSILIUL local și regional sau Sistemul de distribuție a apei potabile sau Grădina Publică și Grădina Botanică chiar și cea Zoologică Deci din această Vară trebuie să Plecăm in altă țară Să Plecăm Noi Alegători plătitori de taxe locale și impozite usturătoare Dar mai este o soluție salvatoare--Sa Plece Cei Care de 29 de ani se vaită că au un Oraș de Condus plin de ASISTAȚI Social care le sug Bugetul nostru drag Știți de când au apărut aceste cuvinte în limbajul curent ? De când au fost distruse 28 de FABRICI iar salariații au ajuns ȘOMERI acum GHINION suntem ASISTAȚI Social Să Trăiți binișor că Bine trăiesc alții Să fiți Sănătoși preturile de cazare la SPITALUL județean sunt egale cu cele de la Hotelul Dunărea
  7
  22
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.