Monumente neîngrijite în cimitirul Eternitatea

Monumente neîngrijite în cimitirul Eternitatea
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Morminte neîngrijite, frunze uscate, împrăştiate de vânt, morman de gunoaie, iarbă crescută, ... nu este un peisaj dintr-un film de groază, marca Hollywood, ci sunt imagini surprinse la începutul săptămânii trecute în Cimitirul "Eternitatea" din Galaţi.

Placa memorială pentru "luptătorii gălăţeni care s-au jertfit în lupta pentru libertate şi o viaţă mai bună" s-a desprins şi a căzut jos, zona centrală a monumentului devenind spaţiu gri. Bucăţile de piatră au fost adunate, probabil, de vizitatori şi aranjate în linie pe marginea monumentului. Neîngrijit de ceva timp, porţile masive de la intrarea în subsol au fost mişcate de... timp, la propriu. Prin crăpătura dintre bucăţile de metal mobil se zăresc treptele ce duc jos, iar tabla de pe margini stă desprinsă, devenind refugiu pentru pâlcuri de vegetaţie.

Reprezentanţii conducerii locale vin cu asigurări că problema monumentului va fi remediată în cel mai scurt timp şi că se lucrează şi la altele "Primăria municipiului Galați a dat deja o comandă către Serviciul Public Ecosal pentru lucrări de reparații la cele trei monumente (aici includem și Mausoleul) din Cimitirul ”Eternitatea” și monumentul de pe strada Regiment 11 Siret (în dreptul ITM). La unul dintre cele trei monumente s-a intervenit deja", a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Raluca Ardean.

Între timp, gunoaiele care se adună în jurul monumentului au fost aruncate în spatele acestuia, formând un morman de toată frumuseţea. Pet-uri, pungi, candele de plastic, crengi uscate, chiar şi o cruce de metal par să fi devenit elemente decorative pentru spaţiul cu pricina. De când stăteau acolo, nu am putea spune.

De la Bogdan Ardean, directorul SC Gospodărire Urbană, am aflat că la cimitirul "Eternitatea" se face curăţenie în mod organizat, iar mizeria rămâne doar pentru o zi sau după weekend. "Au mai fost situaţii în care, făcându-se curat, este foarte posibil ca aceste mormane sa stea de pe o zi pe alta. Sâmbăta şi duminica vin foarte mulţi concesionari care îngrijesc locurile de veci şi scot pe alei mizeria, urmând ca noi să venim să o ridicăm. Acesta poate fi un motiv pentru care apar astfel de situaţii. Dar să zacă acolo mormane de deşeuri vegetale, este puţin probabil".

În cimitirul "Eternitatea" se găsesc monumente pentru zeci de soldaţi căzuţi în Primul şi Al Doilea Război Mondial, printre care sunt soldaţi români, sovietici, francezi, germani şi italieni.

Citit 4947 ori Ultima modificare Luni, 27 August 2018 14:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.