Modernizare de 30 de milioane de lei. Cum se schimbă oraşul de la Trei Star până la Biserica Greacă (FOTO)

Modernizare de 30 de milioane de lei. Cum se schimbă oraşul de la Trei Star până la Biserica Greacă (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

Trotuare pavate cu piatră naturală, bănci din granit cu lamele din lemn şi o amenajare peisagistică şi arhitecturală în concordanţă cu zona Pieţei Regale, aflată acum în modernizare. Este imaginea pe care Primăria municipiului Galaţi şi-o doreşte pentru strada Domnească, între Hotel "Galaţi" şi Biserica Greacă. Proiectul de peste 4,7 milioane de lei a fost aprobat de aleşii locali, împreună cu investiţia de peste 11,6 milioane de lei, menită să continue modernizarea începută la Potcoava de Aur până la Trei Star.

"Vor fi fântâni arteziene?", se întreabă gălăţenii care trec pe lângă şantierul de la Potcoava de Aur. Potrivit randărilor puse la dispoziţie de administraţia locală, vor fi jardiniere pentru "insule" de verdeaţă. În timp ce lucrările în valoare de 13,1 milioane de lei cu TVA, pentru amenajarea zonei centrale a oraşului, între strada Navelor, limita blocurilor P şi Potcoava de Aur, sunt în desfăşurare, consilierii locali au dat undă verde pentru alte două proiecte care au ca scop continuarea lucrărilor executate acum de asocierea Tancrad SRL - Lemacons SRL - Proiect SA - Btfarch Ro Company SRL.

Investiţie de peste 11,6 milioane de lei

Documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru amenajarea străzii Brăilei, între Potcoava de Aur şi Trei Star (strada Roşiori), precum şi indicatorii tehnico-economici ai investiţiei au primit votul Consiliului Local.

Proiectul, iniţiat de primarul Ionuţ Pucheanu, cuprinde lucrări menite să aducă zona centrală a oraşului la un stil arhitectural urban contemporan: "modernizarea şi reabilitarea zonelor care vor fi transformate în scuaruri urbane cu spaţii pentru socializare, înlocuirea mobilierului urban, reabilitarea reţelelor electrice şi a iluminatului, refacerea fântânii arteziene, inclusiv a instalaţiilor şi a echipamentelor hidraulice, canalizaţii subterane pentru coborârea reţelelor".

Spaţiile verzi vor fi reabilitate şi dotate cu sisteme de irigaţii performante, iar amenajarea peisagistică urbană şi arhitecturală va fi în concordanţă cu cea din zona Potcoava de Aur.

Lucrările, care includ şi o pistă de 672 mp pentru biciclete, se vor realiza de la bordura de delimitare a carosabilului până la limita de proprietate a blocurilor adiacente amplasamentului.

Investiţia se ridică la 11.641.489 de lei, bani de la bugetul local şi/sau de împrumut, şi va dura 14 luni.

Lucrări de peste 4,7 milioane de lei

"Pentru prima dată, strada Domnească va intra în refacere, de la Hotel "Galaţi" şi Biserica Greacă, pe o parte şi pe cealaltă a trotuarelor", a anunţat primarul. Asta prevede şi documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru "Modernizare strada Domnească între strada Brăilei şi strada Gamulea", aprobată de aleşi, împreună cu principalii indicatorii tehnico-economici.

Proiectul cuprinde: modernizarea şi reabilitarea trotuarelor cu pavaje executate din dale de piatră naturală (granit) pe placă de beton, bordurile din piatră naturală, înlocuirea mobilierului urban cu bănci din granit cu lamele din lemn şi coşuri de gunoi din granit, reabilitarea reţelelor electrice exterioare şi a iluminatului (stâlpi de iluminat cu trei proiectoare), canalizaţii subterane pentru reţele, reabilitarea spaţiilor verzi şi dotarea cu sisteme de irigaţii automatizate, dar şi o amenajare peisagistică urbană şi arhitecturală în concordanţă cu cea din Piaţa Regală.

Valoarea totală a investiţiei se ridică la 4.730.214 de lei, de la buget sau din împrumut, iar durata de realizare este de 12 luni.

Lucrările votate joi ar putea începe în primăvara anului viitor, dar totul depinde de licitaţiile pentru găsirea proiectantului şi a constructorului.

Cât durează până începe un proiect

Suntem siguri că mulţi privesc cu scepticism documentaţiile votate, întrebându-se când şi dacă vor deveni realitate. Pentru comparaţie, aflaţi că aleşii au aprobat documentaţia pentru "Amenajare zona centrală între strada Navelor, limita blocurilor P şi Potcoava de Aur" pe 31 mai 2017. Indicatorii tehnico-economici se ridicau la 14,4 milioane de lei. Lucrările efective, care au început în această vară, se ridică la 13,1 milioane de lei, dar nu cuprind şi Pasajul "Dunărea", care va face obiectul unui proiect separat.

Schimbarea la faţă a centrului se face în baza unui studiu realizat de Proiect SA, pentru care municipalitatea a plătit 148.750 de lei cu TVA. Tot Proiect SA a realizat, pentru 120.547 de lei cu TVA, documentaţiile aprobate joi pentru: amenajarea arterei Brăilei (între strada Roşiori şi Potcoava de Aur) şi modernizarea străzii Domnească (între Brăilei şi Gamulea).

Citit 32574 ori Ultima modificare Luni, 03 Septembrie 2018 18:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.