Roşu, portocaliu sau galben la Galaţi

Roşu, portocaliu sau galben la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În ce culori au zugrăvit harta politică prezidenţiabilii din 22 noiembrie? * Mircea Geoană a pierdut supremaţia asupra municipiului Galaţi, considerat fief tradiţional PSD, dar l-a bătut pe Traian Băsescu în 48 din cele 65 de localităţi ale judeţului * Băsescu a reuşit să-l învingă pe Mircea Geoană în 11 localităţi * Crin Antonescu a câştigat alegerile în cinci localităţi din judeţ * La Vânători, Geoană şi Băsescu au ajuns la balotaj: 815 voturi la 814 şi un procent comun de 32,5 * Geoană a luat peste 50 la sută din voturi în 26 de localităţi, Crin în două, Băsescu, nicăieri *

În cinstea preşedintelui american George W. Bush, venit pe pământ românesc, a răsărit curcubeul. Prezidenţiabilii din 22 noiembrie au desenat şi ei pe harta judeţului un curcubeu mai mic, mai de criză, format din numai trei culori: roşu - Geoană, portocaliu - Băsescu, galben - Crin.

Cu ajutorul rezultatelor numărătorii paralele efectuate de PSD şi PD-L, am reuşit să reconstituim curcubeul prezidenţial.

Mulţumim purtătorului de cuvânt al PSD, Claudiu Brînzan, şi deputatului PD-L Mihail Boldea, pentru amabilitatea de a ne pune la dispoziţie datele celor două numărători paralele pentru a avea o imagine obiectivă asupra celor doi finalişti care se vor înfrunta pe 6 decembrie.  

Geoană – 73,8 la sută din judeţ

Mircea Geoană a luat peste 50 la sută din voturi în 26 de localităţi din judeţ. Cea mai clară victorie a lui a fost la Fârţăneşti, unde aproape 70 la sută din votanţi l-au ales preşedinte.

Remarcabil este că Geoană, deşi a pierdut Galaţiul, şi-a adjudecat cel mai mare scor împotriva lui Băsescu în 48 de localităţi. Asta înseamnă că 73,8 la sută din comunele  judeţului au fost colorate în roşu - Ferrari. Victorii previzibile a avut Geoană la Bereşti – 62,75 la sută şi Târgu Bujor – 52,24 la sută.

PSD a reuşit să cucerească şi fiefuri PD-L: Rediu, Cudalbi, Cerţeşti, Bălăşeşti, dar şi solide fiefuri liberale precum Costache Negri, Cuza-Vodă, Pechea, Suhurlui şi Folteşti. La Tecuci, PSD nu a avut, în continuare, nicio şansă de victorie. Cel mai slab rezultat PSD din tot judeţul – Ţepu – 18,81 la sută

Băsescu – 16,92 la sută din judeţ

În 2004, Traian Băsescu a pierdut alegerile în municipiul Galaţi. Le-a câştigat însă în 2009! Numărătoarea voturilor făcută de PSD şi PD-L diferă puţin la cifra sutelor.

Aşa că vă vom spune datele comune. În municipiul Galaţi, Traian Băsescu a fost votat de peste 42.000 de gălăţeni, Mircea Geoană de aproape 38.000, iar Crin Antonescu de aproape 30.000. Procentual, Băsescu a luat 32 la sută, Geoană – 28 la sută, iar Crin – 22 la sută!

La Tecuci, Băsescu a numărat 6.050 de voturi, adică 33 la sută, Geoană – 5.718, adică 31,5 la sută, iar Crin - 3.824 de voturi, adică 21,14 la sută. E adevărat, Băsescu n-a luat niciunde în judeţ peste 50 la sută din voturi, dar a învins PSD şi pe Geoană în 12 localităţi.

Cel mai mare scor electoral al lui Băsescu a fost marcat la Matca - 47,28 la sută. PD-L a cucerit un fief PC – Ghidigeni şi unul liberal - Lieşti. Cel mai mic rezultat înregistrat de Traian Băsescu a fost la Ţepu – 11,15 procente. 

Crin - 7,69 la sută

Crin Antonescu şi-a învins detaşat competitorii în cinci localităţi din judeţ. Cea mai mare victorie, la Ţepu - 62,31 la sută, procent care a spulberat totul. Bizar, Crin a pierdut în vechi fiefuri liberale precum Costache Negri, Suhurlui, Lieşti. Cel mai prost rezultat l-a înregistrat la Fârţăneşti – 4,62 la sută. 

Balotaj la Vânători

Vânători, comună condusă de liberala Sicuţa Murgu, a reprezentat surpriza alegerilor prezidenţiale. Aici Băsescu şi Geoană au fost la egalitate – 34,52 la 34,52 la sută. Rămâne de văzut pe cine vor alege localnicii din Vânători, dar şi cei  din celelalte localităţi ale judeţului la alegerile din 6 decembrie.

Citit 1707 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.