„Nici la momentul acesta nu se ştie structura Comisiei Europene!”

„Nici la momentul acesta nu se ştie structura Comisiei Europene!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Am profitat de o întâlnire neaşteptată, pe teren, cu europarlamentara gălăţeană Adriana Ţicău, pentru a afla cum mai stau lucrurile pe la UE *

- Aţi avut ocazia să-l cunoaşteţi pe premierul Belgiei, acum preşedintele Uniunii Europene, van Rompuy?

Adriana Ţicău: Până acum nu l-am văzut face to face, dar o să vină la audieri şi o să vă spun atunci.

- Cum a apărut până acum în presa belgiană?

Adriana Ţicău: Ce pot să vă spun este că era destul de apreciat în Belgia, prin faptul că a reuşit să ţină un guvern unificat. Ei au avut foarte mari probleme: aproape un an şi jumătate nu au avut guvern, a fost o foarte mare dezbatere, populaţia s-a implicat foarte mult – vedeai la ferestrele celor care susţineau [statul unit] steagul belgian. Efectiv, au fost manifestaţii de stradă. Dar la ei aceasta nu este o noutate, se întâmplă frecvent. Şi el a reuşit să ajungă cât de cât la un consens.

- A făcut concesii?

Adriana Ţicău: Cu siguranţă i-a implicat pe toţi [valoni şi flamanzi] dar cred că este vorba şi de ideile pe care le-a susţinut şi de modul în care le-a susţinut. Auzisem însă voci, înainte de a fi ales preşedinte al Uniunii Europene,  care spuneau că  belgienii ar fi vrut să-l păstreze premier, pentru ca să rămână unitate, să nu se creeze o nouă criză politică în Belgia.

- A fost vehiculat şi numele lui Tony Blair pentru preşedinţia UE…

Adriana Ţicău: Tony Blair a jucat oricum foarte bine: a mers la cel mai înalt post, nu l-a obţinut, apoi s-a pliat pe partea de Înalt Reprezentant, deci tot a obţinut o poziţie bună, în condiţiile în care, daţi-mi voie să vă spun, Marea Britanie a semnat un protocol prin care nu respectă Carta europeană a drepturilor fundamentale.

Ori atâta timp cât Carta europeană nu ţi se aplică, vrei să ai preşedinţia Uniunii Europene? Nu poţi să ai preşedinte atât timp cât nu împărtăşeşti anumite principii şi valori comune la nivel european. Dar pe de altă parte, UE nu are numai negocieri economice, ci promovează nişte valori şi nişte principii.

Sigur, de data aceasta, Blair reprezintă UE nu Marea Britanie… Tratatul de la Lisabona mai are o chestiune interesantă: pentru prima dată, o ţară care vrea poate să iasă din UE şi, pe de altă parte, o ţară care nu respectă drepturile fundamentale din Carta Europeană poate să piardă anumite drepturi. De exemplu, fonduri…

- Ce şanse avem la funcţiile de comisar european?

Adriana Ţicău: Eu sper în faptul că Adrian Severin a fost pe lista scurtă pentru Înaltul Reprezentant. Teoretic cred că statele care au fost pe lista scurtă şi care au avut personalităţi, căci nu poţi intra la acest nivel fără o personalitate, ar trebui să fie primele ţări care să solicite şi să obţină postul de comisar…

Oricum, îi reproşez lui Barosso faptul că nici la momentul acesta nu se ştie structura Comisiei Europene. Din punctul meu de vedere, mai ales pentru că el a fost cinci ani preşedintele Comisiei, deci ştia cum funcţionează Uniunea Europeană, ştia care sunt provocările.

El trebuia să vină cu o strategie pe următorii 20, 50 de ani – unde vrem să ajungem ca Uniune Europeană –, după aceea un plan de acţiune pentru cinci ani – următorul mandat al Comisiei, cu o structură de comisie, fără nume, fără ţări, dar o structură capabilă să implementeze acel plan de acţiune: care sunt provocările, schimbări climatice, schimbări demografice?…

- Preşedintele UE spunea că se va merge pe extinderea Uniunii. Deci este poate încă delicat să se spună deja dacă extinderea merge spre sud sau către răsărit…

Adriana Ţicău: Deocamdată să vedem structura Uniunii Europene. Repet: cred că este un foarte mare handicap că la ora actuală nu se ştie structura de portofolii a Comisiei.

Va rămâne piaţă internă, sau va fi spartă în două: piaţă financiară şi achiziţii publice? Va fi un portofoliu pe Cercetare şi unul pe Inovare? Va fi un portofoliu pe schimbări climatice? Deocamdată, Barosso nu a venit cu o structură pe portofolii.

Citit 1521 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.