PERICOL. Două blocuri ANL se ”dezintegrează” (FOTO)

PERICOL. Două blocuri ANL se ”dezintegrează” (FOTO)

Expertiză pentru stabilirea riscului seismic Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)
4 comentarii

"Un imobil de nici zece ani nu ar trebui să arate ca unul care se «dezintegrează»”, au reclamat locatarii blocului ANL S13 din cartierul "Dimitrie Cantermir", cerând Primăriei expertizarea imobilului, deoarece "există indicii că acesta este afectat de fenomenul de tasare". Şi locatarii blocului ANL CF3 din zona Gării CFR au reclamat starea imobilului, solicitând municipalităţii să determine nivelul de degradare. Primăria a lansat o licitaţie în acest scop.

Primăria municipiului Galaţi a lansat o licitaţie pentru servicii de expertizare tehnică a două blocuri ANL. Este vorba despre blocul CF3 din zona Gara CFR şi de blocul S13 din Cartierul Dimitrie Cantemir. Scopul expertizelor vizează determinarea gradului de risc seismic şi stabilirea soluţiei de intervenţie. Valoarea totală estimată a contractului este de 80.000 de lei fără TVA, din care 50.000 de lei fără TVA pentru blocul CF3 şi 30.000 de lei fără TVA pentru S13. Termenul-limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 7 noiembrie.

Imobil de doar 14 ani, construit de Vega

"Ca urmare a solicitării locatarilor privind starea blocului, pentru determinarea gradului de degradare a clădirii se impune, în prima etapă, elaborarea unei expertize tehnice care să stabilească gradul de risc seismic şi intervenţia", se arată în caietul de sarcini al licitaţiei.

Conform documentelor ataşate, blocul CF3, se află în proprietatea municipiului Galaţi din octombrie 2005, în urma protocolului de predare primire între Consiliul Local şi Agenţia Naţională de Locuinţe. Imobilul are o suprafaţă construită de 800 mp, regim de înălţime D+P+3 etaje şi 59 de unităţi locative.

Printre actele ataşate se află şi procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, semnat pe 29 septembrie 2005, care precizează clar: "Până la recepţia finală, în perioada de garanţie a obiectivului de investiţii, executantul lucrărilor, SC Vega ’93 SRL Galaţi, are obligaţia înlăturării pe cheltuiala sa, potrivit legii, a tuturor deficienţelor apărute".

Bloc de nici zece ani construit de Confort

În ceea ce priveşte blocul S13 din "Cantemir", caietul de sarcini consemnează că a fost construit în perioada 2009-2010 şi se află în proprietatea municipiului Galaţi conform protocolului e predare-primire din 21 iunie 2011 încheiat între ANL şi Consiliul Local. Imobilul are 14 unităţi locative, regim de înălţime P+2-3 etaje şi suprafaţa construită de 296 mp. Potrivit procesului verbal la recepţia lucrărilor din decembrie 2009, executant este Confort SA.

"Ca urmare a solicitării locatarilor privind starea blocului se impune realizarea unei expertize tehnice care va stabili măsurile de reabilitare", explică municipalitatea, care ataşează petiţia pe care a primit-o în vara acestui an de la una dintre locatare.

Îngrijorare

"Există indicii că acesta este afectat de fenomenul de tasare", semnalează locatara, detaliind situaţia: "La baza blocului sunt crăpături foarte mari, care avansează în mod vizibil. În subsolul blocului sunt prezente găuri care lasă apa de ploaie să pătrundă. Aleile sunt crăpate, scara din faţă se macină, deşi a fost reparată de vreo trei ori până în prezent. Bucăţi de tencuială se desprind din faţadă şi îi pun în pericol pe cei care se află în zonă. Un imobil de nici zece ani nu ar trebui să arate ca unul care se «dezintegrează»", scrie chiriaşa ANL, care mai adaugă pe lista de solicitări şi terminarea parcării care a fost începută acum zece ani, când i-au fost delimitate marginile.

Misiunea expertului

Conform caietului de sarcini, misiunea firmei care va câştiga contractului va fi să furnizeze: studiu geotehnic, raport de expertiză tehnică, note de calcul. Pentru fiecare bloc va fi propusă o singură măsură de intervenţie de către experţi tehnici atestaţi. Termenul de realizare a fiecărei documentaţii este de 60 de zile de la data încheierii contractului.

Citit 6904 ori Ultima modificare Luni, 28 Octombrie 2019 00:43

4 comentarii

 • postat de Vio Luni, 28 Octombrie 2019 09:18 194.105.20.*** Link la comentariu
  0
  1

  Verificati arhiva! In numarul din 11.10.2005 exista o poza cu acelasi cadru cu poza 7 (atunci s-au dat cheile) si veti vedea cat de mult s-a scufundat si s-a degradat blocul CF3!

  Raportează
 • postat de Claudiu Sâmbătă, 26 Octombrie 2019 14:53 5.13.140.*** Link la comentariu
  4
  20

  Ariciule, cum sa nu fie Vega vinovata, normal ca ei sunt vinovati datorita managementul defectuos. Data viitoare sa supervizeze lucrarile mai atent, sa angajeze oameni care se pricep nu hoti sau nepriceputi.

  Acum daca lucrarea a iesit prost Vega e raspunzatoare si ei trebuie sa o rezolve sau despagubeasca locatarii.

  Raportează
 • postat de Gabriel Florea Sâmbătă, 26 Octombrie 2019 13:02 82.137.8.*** Link la comentariu
  2
  16

  Aceste fenomene se pot întâlni la toate blocurile ANL, din Cartierul Dimitrie Cantemir. Nu numai la S13. Florea

  Raportează
 • postat de ariciul Sâmbătă, 26 Octombrie 2019 09:29 92.114.82.*** Link la comentariu
  10
  30

  Nu Vega ,ca si firma e vinovata.Ci ai de au furat banii pentru materialele adecvate si au cumparat la plesneala materiale expirate prin depozite de la cunostinte neamuri prieteni.Alde Giani din las fierbinti care au facut combinatii cu banii statului ,si cei care au facut receptia lucrarii ca de controlat nu ia controlat nimeni .Personal nu am avut incredere niciodata in aceste locuinte Iar daca din cimentul stins primit constructorii au facut si ei cate un ciubuc ,un gheseft sau o combinatie peacolo prin jur,mai un garaj,mai o magazie ,mai o faianta si gresie sau un balcon doua....inchipuiti-va

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.