START VOT! Azi ne alegem preşedintele
Foto: Teodora Miron

START VOT! Azi ne alegem preşedintele
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Gălăţenii, alături de toţi ceilalţi cetăţeni români cu drept de vot, sunt aşteptaţi astăzi la urne la primul tur al alegerilor prezidenţiale. Secţiile de votare s-au deschis în această dimineaţă la ora 7,00, şi vor rămâne la dispoziţia alegătorilor până la ora 21,00. Votul se poate prelungi cel târziu până la ora 23,59 doar pentru cetăţenii care la 21,00 se află deja în secţia de votare sau aşteaptă la rând în faţa sediului acesteia ca să-şi exercite opţiunea electorală. În afara propriei conştiinţe, nimeni nu vă poate obliga să votaţi. Însă ştampila pe care o aplicaţi pe buletinul de vot este, deopotrivă, un drept şi o responsabilitate.

Vă reamintim că pentru a decide prin vot cine va fi preşedintele României nu aveţi nevoie decât de un act de identitate valabil, emis de statul român. Este vorba despre cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic sau carnetul de serviciu militar. Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar şi titlul de călătorie pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România!

Conform legii, în cazul în care vă aflaţi în localitatea de domiciliu sau de reşedinţă, puteţi vota numai la secţia de votare la care sunteţi arondat conform adresei din actul de identitate. În municipiul Galaţi, numerotarea secţiilor s-a modificat! Prin urmare, pentru a şti sigur care este secţia de votare la care sunteţi arondat şi adresa acesteia, accesaţi Registrul electoral - https://www.registrulelectoral.ro/ şi introduceţi datele personale cerute. În cazul în care în ziua votului vă aflaţi în altă localitate decât în cea de domiciliu sau reşedinţă, puteţi vota la orice secţie de votare.

Odată intraţi în secţia de votare veţi prezenta actul de identitate operatorului de calculator, care va introduce datele în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. Sistemul va semnala dacă nu aveţi drept de vot, dacă sunteţi arondat la secţia respectivă sau dacă aţi votat deja.

Dacă totul este în regulă, veţi primi un buletin de vot şi ştampila cu menţiunea "VOTAT". Veţi intra în cabina de votare şi veţi aplica ştampila înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului preferat. Conform legii, alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor!

După ce aţi votat, veţi introduce buletinul de vot în urnă, veţi restitui ştampila şi vi se va aplica pe actul de identitate ştampila sau autocolantul care dovedesc participarea dumneavoastră la scrutin.

Peste 520.000 de gălăţeni sunt aşteptaţi la vot. Detalii privind alegerile prezidențiale.

CITEȘTE ȘI: Dosare penale pentru fraudă la vot în Galaţi

Citit 2112 ori Ultima modificare Duminică, 10 Noiembrie 2019 21:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.