21,7 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor pe strada Domnească
Foto: Marian Calestru

21,7 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor pe strada Domnească
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Nu mai puţin de 21.709.638 de lei reprezintă valoarea totală a investiţiei estimate pentru modernizarea unui nou tronson al străzii Domnească, potrivit unui proiect de hotărâre ajuns în atenţia consilierilor locali. Este vorba despre segmentul cuprins între străzile Gamulea şi Gării, pe care Primăria îşi doreşte să-l amenajeze în armonie cu zona deja reabilitată. Proiectul cuprinde şi amenajarea parcării aferente Dramaticului gălăţean, cu amplasarea bustului actriţei Fani Tardini.

Documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii la obiectivul „Modernizare strada Domnească, tronson strada Gamulea - strada Gării” şi principalii indicatori tehnico-economici ai investiţiei vor fi supuse aprobării Consiliului Local, cel mai probabil până la finele acestei luni. La fel şi costurile reabilitării reţelei apă de pe strada Domnească, tronson Eroilor - Gării. Iată ce prevăd cele două proiecte de hotărâre.

„Stil arhitectural urban contemporan”

Asta îşi doreşte administraţia locală pentru tronsonul cuprins între străzile Gamulea (Biserica Greacă) şi Gării. Aşa cum aţi putut afla din „Viaţa liberă”, în acest an, Primăria a atribuit contractul pentru realizarea documentaţiei necesare intervenţiilor firmei SPC Elite Consulting SRL, cu o ofertă de 20.192 de lei. Documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii a ajuns pe masa aleşilor locali.

Proiectul trece în revistă toate problemele zonei: tasările, văluririle, fisurile şi crăpăturile structurii rutiere, făgaşele din dreptul staţiilor de autobuz, căminele şi gurile de scurgere care s-au deplasat de la cota asfaltului, trotuarele degradate, zonele verzi cu aspect neplăcut şi neîngrijit. „Din punct de vedere arhitectural, zona va fi va fi proiectată ca un scuar public modern, cu spaţii deschise, pavate, cu mobilier urban contemporan, toate elementele regăsindu-se într-un concept unitar, modern”, se propune în documentaţie. Valoarea totală a investiției se ridică la 21.709.638,63 lei, iar durata de realizare este de 12 luni.

Ce se propune

Proiectul propune sistematizarea străzii şi realizarea unui sistem rutier pentru trafic greu, modernizarea şi reabilitarea trotuarelor.

Pavimentele pietonale ar urma să fie din plăci de granit, iar adiacent bordurilor auto se vor monta deja cunoscutele sfere din beton, pentru blocarea accesului maşinilor pe trotuare.

Băncile şi coşurile de gunoi vor fi înlocuite, reţelele electrice exterioare şi iluminatul pietonal vor fi reabilitate şi se vor realiza se va realiza canalizaţii subterane pentru coborârea rețelelor de curenţi slabi.

Cum vor arăta spaţiile verzi

Proiectul prevede reabilitarea spațiilor verzi şi dotarea lor cu sisteme de irigaţii automatizate.

„S-a identificat un număr total de 110 arbori existenți în sit. Aceștia se află în stare bună din punct de vedere estetic, nouă dintre ei având nevoie de lucrări de regenerare (toaletare). Vor fi completate aliniamentele stradale cu specii de tei şi stejar, acolo unde este cazul. Se propune plantarea unui număr de 11 arbori, la care se vor monta elemente metalice de protecție (grătare și protecție verticală). Se vor reface plantațiile floricole din jardinierele din beton și la nivelul fâșiilor verzi din fața sediilor Primăriei și Prefecturii”, se arată în documentaţie.

Amenajări la Teatrul Dramatic

Pentru incinta parcării Teatrului Dramatic “Fani Tardini”, se doreşte: reconfigurarea acceselor auto și pietonale, refacerea pavimentelor și crearea unor trasee pietonale distincte, reconfigurarea și modernizarea sau refacerea spațiilor verzi adiacente parcării cu gazon natural în rulouri, dar şi realizarea unui gard viu ornamental cu plantații de buxus.

„Amplasarea portretului sculptural al actriței Fani Tardini, turnat în ipsos și îmbrăcat în bronz, pe soclu de beton armat placat cu travertin, montarea unui sistem de iluminat arhitectural al portretului sculptural, realizarea unui sistem de iluminat ornamental, perimetral suprafețelor verzi şi amplasarea a două totemuri digitale cu afişaj LCD, la limita spațiilor verzi, către circulația pietonală publică”, sunt, de asemenea, cuprinse în investiţie.

Reţele de apă noi

Degeaba s-ar face modernizări la suprafaţă dacă în subsol sunt probleme! „Ca urmare a realizării proiectului Modernizare strada Domnească între străzile Gamulea şi Gării şi solicitării SC Apă Canal, se impune înlocuirea conductelor de apă pe tronsonul strada Eroilor – strada Gării. În prezent, reţelele de apă au durata de serviciu expirată şi grad avansat de uzură. Prezentul proiect cuprinde înlocuirea reţelelor şi a branşamentelor cu conducte noi, dimensionate corespunzător”, se arată într-un alt proiect de hotărâre ajuns pe masa aleşilor locali. Valoarea totală a investiției este calculată la 2.010.419,54 de lei, iar durata de realizare este de 12 luni.

Totul depinde, însă, de votul consilierilor locali. 

Citit 4072 ori Ultima modificare Joi, 14 Octombrie 2021 19:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.