Aeroport şi spital, în Galaţiul metropolitan
Foto: Marian Calestru

Aeroport şi spital, în Galaţiul metropolitan
Evaluaţi acest articol
(40 voturi)

Strategia de dezvoltare metropolitană a Galaţiului, ajunsă în mapele aleşilor locali, cuprinde construcţia unui spital municipal/regional şi ideea unui aeroport în judeţ, cu orizont de timp până în anul 2035.

"Aeroport - nu, spital regional - da. Strategia de dezvoltare metropolitană, în dezbatere publică" era titlul articolului publicat în ediţia din 19 noiembrie 2021 a ziarului "Viaţa liberă". Ei bine, documentul strategic care a ajuns acum pe mesele aleşilor locali, spre dezbatere şi aprobare, cuprinde nu doar construcţia unui spital municipal/ regional, ci şi ideea unui aeroport în judeţul Galaţi.

Un proiect de hotărâre privind aprobarea Strategiei de dezvoltare teritorială zonală periurbană/ metropolitană a municipiului Galaţi a ajuns deja pe mesele aleşilor locali şi va fi supus aprobării la următoarea şedinţă de plen, alături de planul de acţiune, programele şi proiectele teritoriale. Documentul este necesar în vederea pregătirii portofoliului de proiecte destinat finanțării din fonduri externe nerambursabile pentru perioada de programare 2021-2027.

Strategia numără peste 300 de pagini, iar pentru serviciile de consultanţă necesare realizării ei Primăria Galaţi a atribuit un contract în valoare de 186.626 de lei fără TVA firmei Civitta Strategy & Consulting.

Unul dintre cele mai "spectaculoase" capitole se referă la "Programe şi proiecte teritoriale". "Portofoliul cuprinde principalele proiecte de interes metropolitan, în special cele care pot fi implementate în parteneriat sau care au un impact important asupra dezvoltării municipiului Galați și a zonei sale peri-urbane". Există şi o listă mai extinsă de investiţii, dar în ambele desfăşurătoare găsim două obiective majore pentru Galaţi: un nou spital şi un aeroport.

"Spital Municipal/ Regional Galați" figurează ca fiind "proiect în curs de pregătire", cu orizont de timp "2027- 2035" şi un buget estimat de 255.102.040,82 de euro. În ceea ce priveşte sursele de finanţare, sunt trecute POS 2021-2027, PNRR, buget local, alte surse. La responsabili şi posibili parteneri apar municipiul şi judeţul Galaţi, fiind necesară o corelare cu Strategia de dezvoltare a județului Galați 2021-2028. Trebuie spus că în varianta iniţială a strategiei apărea doar "Spitalul Regional".

Doar ca idee

În articolul publicat anul trecut, atrăgeam atenţia că, în documentaţia stufoasă, nu am găsit pomenit nici măcar ca idee construcţia unui aeroport în judeţul Galaţi. În schimb, scria negru pe alb că "lipsa unui aeroport a cântărit, la rândul ei, în capacitatea de atracție a investițiilor și turiștilor, mai ales în ultimul deceniu, marcat de o puternică creștere a traficului aerian". Şi se mai arăta că "elementele de infrastructură rapidă sunt reduse, aspect ce conduce la o accesibilitate internațională redusă a zonei de studiu, susținută și de lipsa unui aeroport propriu, populația locală fiind dependentă de serviciile aeriene oferite de aeroporturile învecinate din București, Bacău și Constanța". Autorii strategiei centralizaseră într-un tabel duratele de deplasare pe cale rutieră și feroviară din municipiul Galați către aeroporturile menționate, evidențiind accesibilitatea către acestea.

Ei bine, acum, în "Portofoliul de proiecte metropolitane", dar şi în cuprinsul Strategiei apare "Dezvoltarea infrastructurii de transport aerian" - "Aeroport în județul Galați", însă doar ca idee, cu un orizont de timp 2021-2035, fără vreun buget estimat. În ceea ce priveşte posibilele surse de finanţare, sunt indicate bugetul național, bugetul local, investiții private, alte surse. La "Responsabili şi posibili parteneri" figurează Primăria, Consiliul Judeţean, operatori privați.

Ce spune primarul

În condiţiile în care, la începutul săptămânii trecute, a fost semnat protocolul de colaborare pentru aeroport între judeţele Galaţi şi Brăila, iată ce declara primarul Ionuţ Pucheanu în emisiunea "ZF Investiţii în România!" despre posibilele surse de finanţare ale unei asemenea investiţii: "Cel mai probabil, nu cred că există în momentul de faţă fonduri europene pentru aşa ceva, cel puţin acum când vorbim. Sper să putem să ne ducem pe Planul Operaţional de Transport sau, dacă nu, din fonduri guvernamentale, aşa cum au mai fost şi altele începute. (...) Când vom avea studiile de fezabilitate ne vom orienta către ce formă de finanţare vom reuşi. De ce nu, la momentul în care ai un studiu de fezabilitate, te poţi gândi inclusiv la o formă de concesiune şi parteneriat public privat".

Rămâne de văzut dacă şi când ideile cuprinse în strategie vor fi transpuse în realitate. Pentru început, ar trebui semnate documente pentru constituirea zonei metropolitane a municipiului Galați, prin asocierea unităţilor administrativ-teritoriale Galați, Șendreni, Smârdan, Tulucești, Vânători și Județul Galați, care e prinsă tot la nivel de "idee".

Citit 12033 ori Ultima modificare Marți, 15 Martie 2022 00:08

13 comentarii

 • postat de Aurica
  Miercuri, 16 Martie 2022 12:33
  109.133.251.***
  Avem aeroport militar la Ianca, abandonat de armata, cu pistă de 2 km.
  de ce nu se poate incepe cu asta?
  4
  0
  Raportează
 • postat de Muzeul alba-neagra
  Marți, 15 Martie 2022 10:35
  5.13.137.***
  https://www.viata-libera.ro/eveniment/170885-consiliul-judetean-cauta-alt-constructor-pentru-muzeul-de-arta-vizuala

  Doamna Melinte... De acest proiect mai știți ceva, ceva noutăți??? Mai avansează?

  Dar de monumentul Clumna sfântului Andrei, proiect despre care se spunea că a fost atribuit demult...? Garaje/cotețe se mai demolează în primåvara aceasta, odată cu curățenia de primăvară începută în acest sezon?
  0
  3
  Raportează
 • postat de Galatean, frare cu berestean
  Luni, 14 Martie 2022 16:12
  81.12.150.***
  postat de Beresteni
  "Sincer ne bucuram din toata inima pentru aeroport si spital dar suntem tristi noi cei din orasul Beresti si satul Plesa ca ne stricam masinile pe DJ 242 B . Rugam si pe acesta cale pe domnul Costel Fotea presedinte al Consiliului Judetean Galati sa se toarne pietris in gropi (doar in gropi) pe drumul judetean DJ 242 B de la troita din Plesa (comuna Beresti Meria) - pana la hotar cu judetul Vaslui, ne rupem masinile si sunt zone unde ocolim pe camp. Pana va hotarati sa-l asfaltati va rugam sa turnati pietris in gropi pe DJ 242 B "

  Like-uri = 20
  Dislike-uri = 11 !!!!

  Bai, oamenii nu au criticat aeroportul si spitalul !!! A cerut doar pietruirea unui drum judetean !!!
  Chiar au rugat de doua ori in aceiasi fraza "macar PIETRUIREA" drumului !!!

  Cum , naiba, sa dai apreciere negativa la o cerere pertinenta si respectuos solicitata????

  SUNTETI DE TOATA JENA !
  3
  5
  Raportează
 • postat de Cristi
  Luni, 14 Martie 2022 12:41
  86.34.187.***
  Atentie cad avioane! urmatorul anunt, ca mai apoi sa vorbim de care spital nou? O anexa la un spital existent inseamna spital nou? cat de creduli putem fi? ma simt ca in Moscova.
  2
  5
  Raportează
 • postat de florin
  Luni, 14 Martie 2022 09:07
  82.79.132.***
  Pai nu spunea presedintele consiliului judetean ca s-a batut palma cu Braila pentru constructia unui aeroport la Branistea??????Ce treaba mai are primaria??????Apoi spitalul!Primaria si Consiliul judetean nu reusesc sa asigure conditii decente in spitalele pe care le avem acum!De unde vor veni banii pentru intretinerea unui nou spital daca vom reusi prin absurd sal construim ???De unde vor veni medicii????Cu ce bani vom plati medicii???In urmatorii ani populatia Galatiului va creste sau va scadea????Care sunt ramurile economiei care se vor dezvolta si care vor asigura banii necesari intretinerii spitalelor si de exemplu a bazelor sportive care acum arata ca dupa razboi????Care va fi motorul economiei in Galati????Luati in calcul de exemplu ca Combinatul va incepe sa aiba probleme pentru ca materia prima venea majoritar din Ucraina,tara care a pierdut toate porturile la rusi????Multa vorbarie la d-ul Pucheanu care sta toata ziua pe televizoare pozind in mare administrator!Poate data viitoare cind va aparea la televizor va povesti tarii si marea realizare a pesedeului la Galati adica Parcul Industrial !Poarte va arata cit de importante sunt investitiile facute in parc si anume cladirile administrative si cusca paznicilor!Dupa gravele probleme pe care le va avea combinatul praful se va alege din pacate de Galati!!30 de ani de bataie de joc la Galati de cei de la PSD din fericire pot sa spun anul acesta se va sfirsi!Va durea dar poate ne vine mintea la cap celor care mai ramin pe aici si nu va mai accepta prostiile unora ca Pucheanu!!!
  7
  60
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Luni, 14 Martie 2022 09:06
  5.2.205.***
  Pana in 2035 nu o sa mai existam pe harta.....cel putin pe cea economica.
  8
  40
  Raportează
 • postat de Cine v-a mai fi in Galati in 2035 ????
  Luni, 14 Martie 2022 08:54
  108.245.201.***
  Pana in 2035 .....Galatiul v-a disparea de pe harta ca oras ..
  9
  43
  Raportează
 • postat de Goe
  Luni, 14 Martie 2022 06:58
  5.13.144.***
  Pana la aeroport este cale lunga ! Sunt alte obiective nerealizare sau nefinalizate in oras. Poate gasim intelegere la d-l Primar si remodelam acele copertine de la pasajul subteran pentru a arata ca in proiect.In felul acesta ar fi si mai usor de curatat geamurile care la ora actuala sunt mizerabile! Nu mai spun de drumul care va trece prin curtea Politiei de frontiera !
  13
  43
  Raportează
 • postat de Beresteni
  Luni, 14 Martie 2022 06:36
  89.39.81.***
  Sincer ne bucuram din toata inima pentru aeroport si spital dar suntem tristi noi cei din orasul Beresti si satul Plesa ca ne stricam masinile pe DJ 242 B . Rugam si pe acesta cale pe domnul Costel Fotea presedinte al Consiliului Judetean Galati sa se toarne pietris in gropi (doar in gropi) pe drumul judetean DJ 242 B de la troita din Plesa (comuna Beresti Meria) - pana la hotar cu judetul Vaslui, ne rupem masinile si sunt zone unde ocolim pe camp. Pana va hotarati sa-l asfaltati va rugam sa turnati pietris in gropi pe DJ 242 B .
  16
  23
  Raportează
 • postat de Ion
  Luni, 14 Martie 2022 03:11
  193.240.200.***
  Sunt Interese mari acolo. Primarul e pistol cu apa!
  8
  39
  Raportează
 • postat de paloma
  Luni, 14 Martie 2022 00:54
  5.13.132.***
  Si cand ne-am trezit, era dimineata...in Galatiul fara nici o invenstitie, fara nici un viitor !!!
  8
  62
  Raportează
 • postat de das
  Luni, 14 Martie 2022 00:29
  89.137.231.***
  Trebuie urgent un aeroport in zona Galati-Braila altfel orasul moare sau macar un drum expres Galati - Bucuresti !
  Conectati urgent orasul altfel in 5 ani disparem de pe harta economica!
  16
  43
  Raportează
 • postat de Nicu
  Luni, 14 Martie 2022 00:13
  5.13.210.***
  Acum primarul Pucheanu (PSD) ce scuze mai gaseste ca doar nu va acuza PNL-ul ca ii blocheza/amana/saboteaza proiectele, pentru ca PSD-ul su PNL-ul sunt acum la guvernare. Cand incepe si finalizeaza lucrarea mult asteptata de toti conducatorii auto “Amenajare arteră de legătură între B-dul Dunărea şi B-dul Marii Uniri, drumul prin curtea Poliţiei de Frontieră” ?
  Tot traficul auto care vine din Valea Orasului si circula in directiile Braila, Tecuci, Slobozia Conachi, Cuca respectiv Oancea, este nevoit sa circule prin oras cand foarte bine daca s-ar dori (in interesul comunitatii) se se devieze traficul pe drumul mult promis prin curtea Politiei de Frontiera. Dar numai sa se vrea. Pana acum nu s-a vazut ca s-ar vrea din timpul mandatelor lui Dumitru Nicolae si pana acum (Pucheanu). Oare sunt interese imobiliare cu terenul respectiv ? Sau MAI-ul si MAPN-ul tin cu dintii de teren. Pe Google Maps a aparut drumul dar in realitate NU ESTE. Oare va deveni realitate ?
  13
  94
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.