Stradă cu trotuare cât palma. „Muncitorii spun și ei că nu au mai văzut așa ceva!” (FOTO)
Foto: Anca Melinte

Stradă cu trotuare cât palma. „Muncitorii spun și ei că nu au mai văzut așa ceva!” (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

În șir indian, așa se va putea circula - se pare - pe noile trotuare ale străzii 13 Decembrie, aflată în acest moment în reparații. Cu greu ar putea păși una pe lângă alta două persoane, chiar și silfide. Cât despre cum ar încăpea pe trotuar un cărucior pentru gemeni sau un scaun rulant pentru o persoană adultă, preferăm să nu ne pronunțăm, ci să lăsăm imaginile să vorbească de la sine. Și, desigur, sesizările locuitorilor străzii care ne-au determinat să vizităm șantierul și să obținem informații despre lucrări de la Primăria Galați.

Două sesizări cu privire la același obiectiv - strada 13 Decembrie - am primit la redacție în doar o săptămână. Ambele reclamau modul în care sunt executate lucrările de reparații.

"Mulțumesc pentru începerea lucrărilor de amenajare asfaltare a străzii 13 Decembrie, după mulți ani de așteptări", își începea sesizarea un gălățean care locuiește pe această stradă. Acesta acuză că nu au fost studiate problemele de la fața locului: "Niște conducte de apă vechi și colmatate, din cauza cărora nu avem presiune la robinet, niște racordări la gaze, deși așteptăm de un an efectuarea unor licitații pentru acordarea acestor lucrări unor firme particulare de către Distrigaz Galați etc. Colac peste pupăză, firma de construcții care execută lucrările, astupă cu nonșalanță vechile grătare de scurgere a apei pluviale, și le-a dat la fier vechi pe cele vechi, spunând că nu sunt incluse în proiectul executat de Primăria Galați. Aceste canalizări sunt foarte utile pe această stradă, în momentul unor ploi abundente. Strada 13 Decembrie, fiind în vale, adună multă apă de pe dealurile străzilor învecinate, fiind nevoiți să ridicăm capacele de canalizare pentru a facilita scurgerea apei pluviale direct în ovoid, evitând astfel pătrunderea apei în curți și de multe ori chiar în case, fiind locul jos", semnala gălățeanul, cerând remedierea acestor probleme, mai ales că lucrările sunt plătite din bani publici.

Cea de-a doua sesizare primită la redacție era însoțită și de imagini: "Doresc să vă semnalez o situație (pare inedită) de reabilitare a unei străzi din urbea noastră; e vorba de strada 13 Decembrie din Micro 14. Muncă și bani cheltuiți (și dacă or fi fonduri europene atrase, chiar nu contează oare?)... Trotuare de 110 cm lățime, pe o stradă foarte-foarte generoasă prin lățimea ei, pare ceva ce seamănă a bătaie de joc. Se înțelege că e mai simplu (și mai ieftin) să adaugi la spațiul verde ceea ce rupi din trotuar... Doar asta să fie oare? Muncitorii spun și ei făcând haz... că nu au mai văzut așa ceva!", ne-a semnalat gălățeanul, locatar al zonei.

Curioși, am vizitat șantierul de pe strada 13 Decembrie. Șantierul era, dar vreun panou din care să aflăm cine și ce lucrează, când a început și când trebuie să termine lucrarea nu exista, deși am străbătut strada răscolită de la un capăt la celălalt. Am remarcat generozitatea spațiilor verzi, dar și îngustimea trotuarelor, amenajate pentru mersul în șir indian. Probabil că și manechinele s-ar putea antrena aici pentru a păși drept pe un podium cât mai îngust al prezentărilor de modă. Așa că am solicitat Primăriei Galați informații.

Ce spune municipalitatea

"Referitor la solicitarea dumneavoastră vă comunicăm că pe strada 13 Decembrie sunt în derulare lucrări de reparații la carosabil și trotuare, ce includ și aducerea la cotă a căminelor și gurilor de scurgere. În ceea ce privește o anumită gură de scurgere, pentru care am primit la rândul nostru o sesizare, aceasta este una dezafectată și în funcție de situația din teren se va interveni, dacă va fi cazul, împreună cu operatorul Apă Canal. Referitor la trotuare, acestea vor fi simetrice (cu aceeași lățime pe ambele părți, în condițiile în care până acum nu aveau aceeași lățime) și se intervine conform normativelor. Lucrările sunt executate de către societatea Gendav și sunt incluse în planul anual de reparații al Primăriei municipiului Galați", ne-a transmis Biroul de Presă al Primăriei.

Nu știm cât costă lucrările, pentru că, deși am întrebat, nu ni s-a răspuns, dar vă putem spune când ar trebui să se termine: luna viitoare.

Foto: Anca Melinte

Citit 7267 ori Ultima modificare Joi, 23 Iunie 2022 11:50

9 comentarii

 • postat de George
  Sâmbătă, 18 Iunie 2022 14:00
  109.166.135.***
  Eu cred că fac expres trotuarele așa înguste că sa de-a de lucru la polițiștii locali să amendeze pentru calcarea le spatiu verde.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Razvan
  Sâmbătă, 18 Iunie 2022 12:49
  5.14.153.***
  Iar preiau romanii toate prostiile de prin state când în sfârșit sesizează și cei de pe acolo cât de groaznica e dependenta de mașină și lipsa de cai de access pentru pietoni. Dar chiar e ridicol sa vezi ca tot ce e criticat în vest este preluat de noi.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Simi
  Vineri, 17 Iunie 2022 16:41
  5.13.134.***
  Pr0stia lui Dorel lovește din nou????
  0
  0
  Raportează
 • postat de gheorghe bradea
  Vineri, 17 Iunie 2022 12:07
  5.13.137.***
  Toate asazisele spatii verzii care ar urma sa fie, sunt umplute cu balast, pietroaie , resturi de asfalt de la vechea strada si acoperite cu cativa centimetri de pamant sa dea bine la vedere ! Locuesc pe aceasta strada, vad zilnic ce spun si pot confirma la fata locului !Doua zile in urma am scos numai din fata casei mele de pe cca 50 mp, 6 roabe de asemanea resturi dar mai am mult de munca si asta o fac dupa ora 16 30 sa nu supar "marii meseriasi" ! Carute de bani aruncate pe apa samberei si lucrari de cea mai proasta calitate !
  0
  2
  Raportează
 • postat de florin
  Vineri, 17 Iunie 2022 09:50
  86.124.202.***
  Pai e modernizare nu?????Zilele trecute in Viata Libera a fost un articol care trata modernizarea Galatiului de catre primar!Astai un exemplu de MODERNIZARE!
  3
  19
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Vineri, 17 Iunie 2022 08:41
  82.76.155.***
  E vorba de hoti si prosti, sunt multi. Cei din admin. locata au responsabilitati, nimeni nu le respecta, nu le pasa. Probabil ca, in curand se vor preda in scoli teoriile lui Marx si Engels. Daca sunt si oameni profesionisti care muncesc pe langa habarnisti, nu au sorti de izbanda daca se implica, e o lupta surda. O tara cu legi care se schimba dupa placul politrucilor, coruptia creste la infinit.
  2
  17
  Raportează
 • postat de catalin
  Vineri, 17 Iunie 2022 07:26
  109.166.134.***
  Ca sa lățească trotuarele ar trebui mutați și stâlpii. E scump, nu mai rămâne de "dar".
  5
  21
  Raportează
 • postat de Geos
  Vineri, 17 Iunie 2022 06:18
  5.14.142.***
  Nu e prima strada cu astfel de probleme, a se vedea Gheorghe Asachi /Frunzei unde trotuarul lat de 30-40 cm, pe alocuri, se suprapune cu pista de biciclete care, la rândul ei, e obstrucționarea din loc în loc de stâlpii de electricitate.
  Este clar ca Primăria Galati (nu doar in acestandat) prioritizeaza carosabilul/parcările auto în defavoarea trotuarelor și spatiilor verzi.
  Dupa felul în care sunt executate unele lucrări se vede ca nimeni din primărie nu a supravegheat executarea lor, recepția, dacă exista, fiind o formalitate încheiată undeva intr-un birou.
  2
  32
  Raportează
 • postat de Maxim
  Joi, 16 Iunie 2022 22:21
  5.13.128.***
  Aceeasi problema e si pe strada Traian spre Brailei - pe una din parti de multe ori cobor in strada daca ma intersectez cu cineva care merge in sensul opus.
  1
  29
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.