Parcări supraetajate de 100 de milioane de lei se vor construi în patru cartiere gălățene

Parcări supraetajate de 100 de milioane de lei se vor construi în patru cartiere gălățene
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Construirea a patru parcări supraterane, care totalizează 1.672 de locuri de parcare, cu spații de joacă pe acoperiș, va fi supusă aprobării consilierilor locali la ședința de săptămâna viitoare. Valoarea totală a celor patru obiective de investiții se ridică la aproape 101 milioane de lei, bani de la bugetul local. Terenurile pe care ar urma să se ridice parcările sunt parțial ocupate de garaje și va fi necesară demolarea lor. Iată unde ar urma să fie construite parcajele.

După parcarea supraterană aferentă blocului R5 din Mazepa 1, Primăria municipiului Galați vine cu patru proiecte-tip privind construirea unor parcaje supraterane, în cartierele orașului: strada Feroviarilor c/c 9 Mai - zona blocurilor ANL C4, C8, C9; Micro 21 - strada Victor Vâlcovici, zona blocurilor L6, D7, D8; Micro 20 - strada Furnaliștilor, zona Școlii Nr. 43, aferent blocurilor G4 - G5 - J5; Micro 39C - bulevardul Milcov, zona Talcioc, blocurile B5, B6.
În fiecare dintre cele patru proiecte de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai parcajelor se arată că terenurile vizate sunt parțial ocupate de construcții provizorii, garaje, care nu acoperă necesarul de locuri de parcare ale cartierului. "Autoturismele sunt parcate în puținele locuri amenajate în apropierea locuințelor colective sau haotic, ocupând trotuarele sau chiar spațiile verzi. Această situație face ca fluența traficului în zonă să fie îngreunată, la fel și deplasarea pietonilor. Pentru îmbunătățirea imaginii urbane în zonă, pentru favorizarea deplasării pietonilor și autoturismelor, pentru asigurarea de locuri de parcare, Municipiul Galați a decis construirea unei parcări supraterane", se arată în documente.
Parcajele vor arăta la fel: sistem structural din elemente monolite din beton armat; fundații izolate de tip bloc și cuzinet executate monolit, stâlpi și pereți monolit din beton armat, stâlpi, grinzi și planșee din beton armat; închideri din panouri de tablă perforată; pardoseli din beton finisat și elicopterizat cu cuarț sau similar; învelitoare tip terasă circulabilă. Vor fi realizate instalații interioare și exterioare de alimentare cu apă și canalizare; instalații de stingere a incendiilor cu hidranți interiori și exteriori; instalații electrice de iluminat, forță, iluminat de siguranță, de protecție la trăsnet, priza de pământ, detecție și avertizare la incendiu. Parcajele vor avea spații de joacă pe acoperiș, sistem automat de parcare, stații de încărcare vehicule electrice, iar zonele vor beneficia de sistematizare verticală.

Cât va costa fiecare obiectiv

Surprinzător sau nu, cea mai generoasă dintre parcările care se doresc a fi construite nu este și cea mai scumpă: 22.451.713 de lei - valoarea totală a investiției pentru "Construire parcaj suprateran strada Feroviarilor c/c 9 Mai, zona blocurilor ANL C4, C8, C9". Potrivit documentelor, suprafața construită va fi de 2.175,55 mp, suprafață desfășurată - 6.151,35 mp, iar numărul locurilor de parcare - 520.
În cazul parcajului suprateran dorit în Micro 21, strada Victor Vâlcovici, zona blocurilor L6, D7, D8, valoarea totală a investiției este de 29.780.909 de lei, pentru: suprafață construită - 3.396,12 mp, suprafață desfășurată - 10.188,36 mp, număr locuri de parcare - 444.
În Micro 20, pe strada Furnaliștilor, zona Școlii Nr. 43, aferent blocurilor G4 - G5 - J5, ar urma să fie construit un parcaj suprateran în valoare totală de 32.039.732 de lei. Documentele prevăd pentru acest obiectiv: suprafață construită - 3.394,32 mp, suprafață desfășurată - 10.182,96 mp, numărul locurilor de parcare - 429.
Cel din urmă parcaj suprateran, propus pentru Micro 39C, bulevardul Milcov, zona Talcioc, blocurile B5, B6, este și cel mai modest ca valoare a investiției - 16.656.544,21 de lei, pentru: suprafață construită - 1.642 mp; suprafață desfășurată - 2.857,96 mp, numărul locurilor de parcare - 279. Pentru fiecare dintre cele patru parcaje, durata de realizare a investiției este de 24 de luni, iar sursa de finanțare o reprezintă bugetul local.

Cât a costat parcarea multietajată din Mazepa

Parcarea multietajată cu teren de sport, inaugurată în septembrie 2020, în Mazepa 1, a costat, conform datelor oficiale, peste 14,5 milioane de lei cu TVA, suma incluzând dotările, îmbunătățirea terenului de fundație și devierea rețelelor. Construcția este de tip parter + 3 etaje, cu un număr de 214 locuri de parcare, dintre care 16 sunt pentru persoane cu dizabilități. De asemenea, parcarea dispune de 46 de spații de depozitare individuale. Parcarea este dotată cu sisteme pentru eficiența energetică (iluminat LED cu senzor de proximitate și aprindere în cascadă), panouri solare pentru producerea apei calde, spații încălzite, sisteme de control al accesului, sistem de monitorizare video și 20 puncte de încărcare electrică pentru mașini nepoluante. Suprafața construită a parcării este de 1.937,67 mp, cu o arie desfășurată de 7.905,23 mp.

Citit 11387 ori Ultima modificare Luni, 04 Iulie 2022 01:39

11 comentarii

 • postat de v.asanache@yahoo.com
  Sâmbătă, 25 Iunie 2022 05:50
  5.13.145.***
  Populatia imbatranita din Micro 21 nu va avea bani de parcare etajata...si chiar treceti rar prin cartier sa vedeti ca chiar nu exista probleme in privinta locurilor de parcare...asa cum zicea cineva o sa ramaneti cu ele goale!!!
  4
  3
  Raportează
 • postat de adina
  Vineri, 24 Iunie 2022 16:47
  5.13.211.***
  Dar in zona 2 babe,in spate la Clinica Irina pe cand o parcare?acolo sunt foarte multe masini,nu mai incap.Nu s-a amenajat nici terenul.Se poate demola punctul termic ca nu mai este functionabil si amenaja o parcare parter si etaj cu plata ,abomament si castica cei care le administreaza.

  =
  0
  5
  Raportează
 • postat de Ion
  Vineri, 24 Iunie 2022 16:30
  109.166.128.***
  Draga Dani...după ce or să fie suficiente locuri de parcare, o sa ai amenda pentru parcare neregulamentară de 500 de lei.....cred eu că după câteva astfel de amenzi, o sa fugi după acea rezervare de 120 de lei.......
  4
  2
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Vineri, 24 Iunie 2022 09:26
  5.2.205.***
  Daca le faceti cu acelasi regulament stupid si elaborat precum cea din Mazepa e clara treaba.
  Adica am vrut sa inchiriez loc acolo si mi s-a raspuns ca sunt prea departe si depasesc zona deservita stabilita de nu stiu ce minti luminate in conditiile in care locuiesc la 5 blocuri distanta. Preferati sa stati cu locuri neocupate decat sa relaxati putin conditiile.
  Lasand la o parte ca cereti 100 de acte de parca se da examen la Harvard. Cand un certificat de inmatriculare, buletin si dovada datorii zero la impozit sunt mai mult decat suficient.
  Dar e greu tare.....
  0
  6
  Raportează
 • postat de un cetatean
  Vineri, 24 Iunie 2022 09:15
  89.137.225.***
  Cine a stabilit acele locatii merita un salariu de merit!Anapoda total!Cu exceptia Scolii 43,unde este necesar,in 21,13 si mai ales 39C, gasesti locuri de parcare la liber,la orice ora!Ati auzit de Tiglina1,Tiglina2,Siderurgistilor,Centru,16,17,18,19,locatii unde oamenii muncesc si este trafic intens pe timpul zilei,iar seara sunt prea multi riverani cu masini,care nu au unde parca?Nu ar trebui rezolvate intai cele urgente,daca tot vrem sa facem ceva?
  1
  5
  Raportează
 • postat de Marius
  Vineri, 24 Iunie 2022 09:00
  89.136.3.***
  Parcarile sunt bune si cu siguranta trebuiesc demolate garajele.
  Mai departe pot aparea alte probleme.

  1. Comoditatea - toti vor sa parcheze in fata blocului si daca nu scoateti masinile parcate pe strada (cu amenzi), putini o sa apeleze la acele locuri de parcare care nu sunt fix langa ei
  Discutam de un numar mare de locuri de parcari care nu pot sa deserveasca doar alea cateva blocuri care sunt fix langa parcare.

  2. Faceti si locuri de parcare pentru vizitatori, chiar daca sunt cu plata

  3. Pretul
  In parcarea supraetajata din Mazepa taxa este de 1800 lei / an.
  Cine este dispus sa plateasca atat ?
  Sau in Mazepa s-a pus aceasta taxa tocmai ca sa nu aiba acces "saracii" la acea parcare ?!

  Poate ca ar trebui folosite resursele pentru a face parcari in zone de tranzit, parcari care sa nu fie rezidentiale.
  Ex. In Tiglina si acum este o mare probleme cu locorile de parcare iar cele care sunt vor fi trecuta ca parcari rezidentiale.

  Sunt foarte multe zone care au nevoie de parcari supraetajete/subterane: tiglina, banci, centru, faleza ....
  Stiu ca sunt intentii - idei - proiecte, dar ar trebui sa ne setam si niste prioritati pentru ca banii nu sunt asa multi.
  1
  1
  Raportează
 • postat de titi
  Vineri, 24 Iunie 2022 08:12
  84.243.108.***
  pentru Tiglina 1, in zona Francezi, sau in aglomerarea de garaje de langa renumitul I4, pentru a deservi pe langa riverani si ITM, Engie, nu se pot construi parcari? Vin cei care si-au cumparat apartamente la U-urile de pe Faleza superioara cu cate doua-trei masini care mai de care mai mari si, neavand loc in jurul blocurilor lor (care, fie vorba intre noi au fost foarte prost concepute), parcheaza in parcarile blocurilor vechi riverane si pe Regimentul 11 Siret, sufocand practic pe cei ce locuiesc in zona, care au o biata masina pe care sunt nevoiti sa le parcheze alandala prin cartier, dar si traficul pe Regimentul 11 Siret! Daca le explici ca si tu ai o biata masina pe care vrei sa o parchezi in fata blocului unde locuiesti, vin si spun cu nonsalanta ca este domeniu public si ca au voie sa parcheze unde vor, dand dovada de o nesimtire iesita din comun...
  Basca, au fost construite si cele doua strapungeri intre Regimentul 11 Siret si Bdul Marea Unire, facand loc traficului auto intre blocuri, creand situatii de scandal intre participantii la trafic (nu de multe ori asistam la certuri, claxoane, fortari de treceri unul pe langa altul indiferent daca isi expun masinile lor sau pe cele parcate la accidente prin julire) ca sa nu mai punem riscul de accidentare a copiilor sau pietonilor care sunt nevoiti sa se strecoare pe carosabil catre si dinspre casa.
  1
  9
  Raportează
 • postat de Albert
  Vineri, 24 Iunie 2022 06:55
  86.124.201.***
  Desființați hidoasele garaje din toate zonele Galațiului și după aceea se mai poate discuta. Sau vreți sa păstrați vechi- nou?
  9
  42
  Raportează
 • postat de sitizan
  Vineri, 24 Iunie 2022 05:45
  5.13.233.***
  parcarile ar fi cu plata taxa ori abonament?
  3
  22
  Raportează
 • postat de Dani
  Joi, 23 Iunie 2022 23:52
  109.166.135.***
  Se vede că habar nu aveți ce se întâmplă în orașul asta.
  Vreți să faceți parcare cu etaj in Micro 21 - pe Victor Vâlcovici, zona bl. L6, D7, D8 când nici măcar nu s-au ocupat cele din cartier la 120 lei, da-poi sa dai 1200 lei
  O să rămâneți cu parcarea goala. In plus exista parcarea de la kaufland
  Darmați garajele, inclusiv cele din spate de la Kaufland, bl. D6, D5 și faceți 2 parcari normale și o să fiți mai câștigați
  Investiția într-o parcare etajata nu rentează in zona
  Mai interesațiva și voi
  16
  40
  Raportează
 • postat de Competentul Capabil
  Joi, 23 Iunie 2022 22:29
  89.137.30.***
  Hai si cu parcarea supraterana din centru, pe locul fostei gradini de vara, se rezolva cu aglomeratia si cu masinile parcate aiurea pe trotuare iar in cativa ani se recupereaza investitia din taxa. Sau, daca e pastrat terenul pentru vreo smecherie cu tun si spaga... hai cu ea... decat nimic.
  10
  40
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.