Primăria caută constructor care să transforme o ruină în creşă
Foto: Anca Melinte

Primăria caută constructor care să transforme o ruină în creşă
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Până pe 22 iulie 2022, Primăria municipiului Galaţi aşteaptă ofertele din partea constructorilor interesaţi să transforme în creşă o clădire dezafectată, propusă inițial spre demolare. Este vorba despre imobilul din strada Alexandru Ioan Cuza nr. 24, construit în jurul anului 1910, pentru salvarea căruia municipalitatea a obţinut finanţare europeană. Trebuie spus că, la finele anului trecut, Primăria avea proiectant şi constructor pentru realizarea investiției. De pe urma acestui contract, a rămas doar cu proiectul tehnic şi cu un deviz de lucrări ale cărui costuri au crescut de la 2,78 milioane la 6,11 milioane de lei.

"O clădire aflată în stare avansată de degradare, pentru care încă din anul 2014 experţii au propus demolarea, fiind încadrată în clasa I de risc seismic, ar putea renaşte din ruină într-o creşă destinată copiilor din Valea oraşului şi din zona centrală. Totul ar fi posibil cu fondurile europene pe care Primăria municipiului Galaţi încearcă să le acceseze", scriam în ediţia din 8 iunie 2019 a ziarului "Viaţa liberă". Era primul articol despre intenţia Primăriei de a salva clădirea ruinată şi abandonată de pe strada Alexandru Ioan Cuza nr. 24. La acel moment, Primăria căuta un proiectant care să realizeze documentația de avizare a lucrărilor de intervenţie, necesară pentru a solicita finanțare în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020.

Construită în jurul anului 1910, construcţia se afla pe lista clădirilor propuse spre demolare de pe site-ul Primăriei Galaţi, după ce, în urma unei expertize tehnice realizate în 2014, a fost încadrată în clasa I de risc seismic. La vremea aceea, imobilul, alcătuit din 460 mp suprafaţă totală de teren şi o construcţie de 306 mp, avea destinaţia de dispensar, stabilită printr-o hotărâre a Consiliului Local, în anul 2011. În realitate, nu a funcționat niciodată ca dispensar, din cauza gradului avansat de deteriorare, impropriu desfăşurării oricărei activităţi. În toamna anului 2018, aleşii i-au schimbat din nou destinaţia, din dispensar în viitoare creşă. În expunerea de motive semnată de primarul Ionuţ Pucheanu se arăta că "la nivelul municipiului Galaţi există un număr mare de copii ante-preşcolari şi preşcolari aflaţi în imposibilitatea de a beneficia de educaţie specifică gradului de dezvoltare", pentru că există doar două creşe publice în tot oraşul.

Istoria investiţiei, pe scurt

Pe 31 ianuarie 2020, aleşii locali au aprobat costurile pentru obiectivul "Reabilitare imobil din strada Alexandru Ioan Cuza nr. 24, în vederea înființării unei creșe" - 2.783.240 de lei, cu o durată de realizare a investiţiei de 12 luni.

În mai 2021, Primăria a câştigat bani europeni pentru acest obiectiv. Conform datelor oficiale, valoarea totală a contractului de finanţare europeană semnat este de 2.783.240 de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă solicitată reprezintă 1.567.993 de lei, suma de 1.215.247 de lei urmând să fie asigurată de la bugetul local. Proiectul trebuie implementat până pe 31 martie 2023.

La finele lunii noiembrie 2021, asocierea Moviland Met SRL - Consumcoop - Submit SRL a câştigat licitaţia organizată de Primărie pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor menite să transforme clădirea dezafectată din Cuza nr. 24 în creşă. Valoarea contractului era de 1.677.046 de lei fără TVA, fiind prevăzute patru luni pentru proiectare și 12 luni pentru execuţie.

Pe 16 iunie 2022, aleşii locali, întruniţi în şedinţă extraordinară, au modificat hotărârea din ianuarie 2020, majorând substanţial costurile investiţiei. De la 2.783.240 de lei la 6.111.623 de lei, sumă susţinută de un deviz de lucrări realizat de Submit SRL, firmă care face parte din asocierea care câştigase contractul de proiectare şi execuţie a lucrărilor. "De la data proiectului tehnic de execuţie, proiectantul a realizat o nouă evaluare a lucrărilor, pe baza preţurilor actuale, şi a rezultat o majorare a valorii investiţiei", explică documentele ajunse pe masa aleşilor.

Iată că suntem în iulie 2022 şi Primăria caută un nou constructor pentru creşa din Valea Oraşului. Cel mai probabil, contractul din noiembrie anul trecut a fost reziliat în urma majorării devizului de lucrări, iar Primăria a plătit doar serviciile de proiectare.

Licitaţie în derulare

"În vederea desfăşurării unui proces instructiv-educativ eficient şi asigurarea unui confort minim pentru preşcolari şi cadre didactice, Municipiul Galaţi doreşte realizarea proiectului <<Reabilitare imobil din strada Alexandru Ioan Cuza în vederea înfiinţării unei creşe>>", se arată în documentaţia licitaţiei lansate. Valoarea estimată a contractului este de 3.575.086 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire este "preţul cel mai scăzut". Termenul-limită pentru primirea ofertelor este 22 iulie 2022.

Imobilul, format din două corpuri, cu regim de înălțime subsol, parter și un etaj, ar urma să beneficieze de lucrări de consolidare şi refacere a hidroizolaţiei, reabilitare termică şi recompartimentare a spaţiilor necesare funcționării în bune condiții a creșei. Instalația electrică va fi modernizată, vor fi montate panouri solare fotovoltaice şi o centrală termică nouă, vor fi înlocuite instalaţia de încălzire centrală şi cea de apă caldă menajeră şi reabilitate reţelele exterioare de apă-canalizare şi sanitare. Vor fi refăcute finisajele exterioare şi interioare, va fi realizată o scară metalică exterioară pentru evacuare şi instalaţie de semnalizare şi alarmare în caz de incendiu. Proiectul mai cuprinde refacerea trotuarelor degradate, a spaţiilor verzi, amenajarea unei rampe pentru persoanele cu dizabilităţi, montarea de bănci și coşuri de gunoi. Mobilierul pentru copii, echipamentele de joacă şi dotările necesare unei creşe vor face obiectul unei achiziţii separate.

Deocamdată, rămâne de văzut cât de repede va reuşi să găsească Primăria un constructor pentru creşă.

Citit 3014 ori Ultima modificare Marți, 02 August 2022 11:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.