Peste 4,9 milioane de lei pentru semafoare inteligente pe Traian
Foto: Anca Melinte

Peste 4,9 milioane de lei pentru semafoare inteligente pe Traian
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Deși șoferii gălățeni pun adesea la îndoială eficiența, ca să nu spunem inteligența, actualului management al traficului, sistemul va fi extins, pe artera Traian, pe segmentul cuprins între străzile Tecuci și Cetățianu Ioan. Primăria Galați a lansat deja o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor, după ce a obținut finanțare europeană pentru punerea în operă a investiției.

Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, până pe 5 aprilie 2023, Primăria municipiului Galați așteaptă ofertele în cadrul licitației pentru "Extinderea sistemului inteligent de management al traficului - includerea intersecțiilor aflate pe strada Traian (pe segmentul cuprins între str. Tecuci și str. Cetățianu Ioan) din municipiul Galați". Valoarea estimativă a contractului de proiectare și execuție se ridică la 4.992.130 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire este "cel mai bun raport calitate - preț".

În cadrul procedurii sunt incluse: servicii de proiectare tehnică pentru infrastructura de transport, servicii de transmisie de date, echipamentul de monitorizare a traficului și camere video de securitate. "Rețeaua de comunicații va fi fibră optică amplasată aerian, traversând exclusiv domeniul public (teren aparținând Primăriei municipiului Galați). Centrul de comandă și control va fi amplasat în clădirea din strada Traian nr. 254 (sediul Poliției Locale - n.r.)", se arată în documentația licitației.

Intersecțiile vizate

"Pe tronsonul menționat vor fi semaforizate cu echipamente inteligente un număr de zece intersecții și patru treceri de pietoni, după cum urmează: Traian c/c Tecuci; Traian c/c Eroilor; Traian c/c Serei; Traian c/c Ep. Melchisedec Ștefănescu; Traian c/c Rizer sud; Traian c/c Rizer nord; Traian c/c Cezar; Traian c/c Radu Negru; Traian c/c Al. Măcelaru; Traian c/c Zimbrului. Treceri pentru pietoni semaforizate cu buton: Traian - Spitalul Militar «Aristide Serfioti»; Traian - Penitenciar; Traian - Spitalul Municipal «Elisabeta Doamna»; Traian - Inspectoratul Județean de Jandarmi", se precizează în documentația investiției, pe care consilierii locali au votat-o la începutul anului.

Beneficiile extinderii

Conform Primăriei, intersecțiile de pe strada Traian, pe segmentul cuprins între străzile Tecuci și Cetățianu Ioan, sunt incluse în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al municipiului. Autoritățile sunt convinse că extinderea sistemului inteligent de management va duce la creșterea vitezei de circulație, inclusiv pentru transportul public. Prin implementarea proiectului se preconizează reducerea timpilor de așteptare a autovehiculelor în intersecțiile semaforizate, care are ca efecte colaterale scăderea nivelului de noxe în zonele respective și reducerea consumului de combustibil.

De asemenea, Primăria mai punctează, la avantaje, creșterea gradului de siguranță a tuturor participanților la trafic, dar și scăderea numărului de evenimente rutiere cu victime sau producerea de pagube materiale. Nu uită nici de creșterea gradului de siguranță a persoanelor care parcurg zonele monitorizate video.

Finanțare prin PNRR

Așa cum v-am informat, extinderea sistemului inteligent de management al traficului pe Traian face obiectul unui contract de finanțare europeană semnat. Este vorba despre unul dintre cele 120 de noi contracte semnate de Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, prin componenta C10 - Fondul Local din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Valoarea proiectului se ridică la 12.782.184 de lei cu TVA.

De cealaltă parte, Primăria Galați a calculat că termenul de realizare a contractului ar trebui să fie de 15 luni, din care 3 luni proiectare și 12 luni execuție. Conform datelor făcute publice de Primăria Galați, proiectul ar trebui să fie implementat până la 24 ianuarie 2026. Extinderea sistemului inteligent de management al traficului va fi completată cu achiziția a 45 de stații de încărcare pentru vehiculele electrice.

Rămâne de văzut cât de repede va găsi proiectant și constructor pentru implementarea proiectului. Și, desigur, cât de inteligent se va dovedi sistemul de management al traficului.

Citit 2571 ori Ultima modificare Joi, 06 Aprilie 2023 19:34

17 comentarii

 • postat de Costi
  Marți, 28 Martie 2023 19:06
  5.13.148.***
  Strada Traian era singura strada pe care se circula lejer. Fix acolo se monteaza semafoare de 1 milion de euro. Ce ar mai fi de spus?
  De nu baga semafoare inteligente pe Cosbuc? pe Brailei? Pe Siderugistilor?
  0
  0
 • postat de Andrei
  Marți, 28 Martie 2023 14:54
  92.86.16.***
  Sa nu uitati ca dupa fiecare semafor, la 2-300m sa puneti si 'rampe' ca pe faleza, este pacat de aia care vand amortizoare sa le moara afacerile!
  0
  0
 • postat de cernea
  Marți, 28 Martie 2023 13:42
  95.76.19.***
  A cui afacere este. Dacă sunt inteligente ca cele deja existente inseamna ca iarăși banii noștri se duc pe apa sâmbetei. Pe str. Brăilei la baci semafoarele inteligente țin 7 secunde ptr. pietoni și 7 ore ptr. Mașini. Este adevărat ca trebuie sa existe o diferență DAR NU ESTE NORMAL CA UN BATRAN SA NU POATA TREVERSA STR. INTRO CULOSRE VERDE. SUSTIN PE CEI CARE TREC PE ROSU CU O ASIGURARE RIGUROASA PTR. CA SEMAFOARELE EXISTENTE SUNT NISTE PORCARII. O PARTE DIN ELE AU FOST DEFECTE DE LA BUN INCEPUT. CINE TREBUIE SA VERIFICE, A CUI A FOST AFACEREA. ALOOO, PROCURATURA, DNA, VA MAI PLATIM MULTI ANI PTR. NIMIC?? SI DA, DRAGI COMENTATORI TREBUIESC MULTE PTR. CA AFACEREA ESTE MARE. BUN RAU SE VOR LUA CA DE PLATIT LE PLATIM NOI NU PRIMARUL.
  0
  0
 • postat de Gigele
  Marți, 28 Martie 2023 10:23
  5.14.145.***
  Adica aproape 6 milioane de lei cu TVA sau 1,2 milioane de euro, tot cu TVA. Din cate bag seama Galatiul a ajuns orasul semafoarelor "inteligente". Uitati-va pe strada Siderurgistilor, fiecare trecere de pietoni are semafoare, regula de baza fiind ca functioneaza doar cateva si alea prost sincronizate. Daca viitoarele semafoare vor fi la fel de "inteligente" precum cele existente, adica ca noaptea, mai bine cheltuiti banii pe altceva. Oricum ar fi domnul Ionut Pucheanu va avea un votant in minus.
  0
  0
 • postat de Ochiul Public Cu Obiectiv
  Marți, 28 Martie 2023 10:20
  85.255.235.***
  Dacă nu costă minim un milion de euro, parcă nici haz n-are. Auzi la ei, semafoare inteligente! Dar aveți vreun standard prin Primăria PucheaNU după care să le măsurați inteligența?
  0
  0
 • postat de Gigel
  Marți, 28 Martie 2023 09:50
  5.13.132.***
  @me: sunt rare locurile unde ai 100 m de strada fara vreo trecere sau semafor.
  Semaforizarea asta inteligenta va fi la fel ca unda verde de pe Cosbuc unde prinzi toate semafoarele pe rosu mergand legal desi daca pleci dintrun semafor si mergi legal ar trebui sa prinzi verde la urmatoarele. Sau asa ar trebui sa fie .
  @Cosmin: media asta impartiala nu spune nimic de ziaristii care au pensii speciale si ei si sunt destul de multi.
  0
  0
 • postat de me
  Marți, 28 Martie 2023 09:33
  86.124.201.***
  domnilor, chiar nu mai avem simtul masurii ??? concret ce se va face din aceasta suma enorma ? ce anume costa atat de multi bani ??? sunt semafoare de se opresc masinile din 100 in 100 m in medie...
  0
  0
 • postat de florin
  Marți, 28 Martie 2023 09:23
  86.124.201.***
  Asa zisa semaforizare inteligenta realizata in mandatul lui Stan cu viceprimar Pucheanu nu a functionat si nu va functiona niciodata!Cine raspunde ?Culmea ca incompetentii nostri (sau hotii) nu sunt cei mai tari!In Piatra Neamt s-a realizat tot cu UTI un asa zis sistem inteligent!Sa vedeti acolo semafoare!Unde s-a putut s-au montat!Si la 2 metri,si la 1 metru si la jumatate toate pe acelasi stilp!Ai acolo zeci de semafoare intr-o intersectie!Sper ca UTI sa nu aduca aberatia asta si pe Traian!Sa raminem la prostia de pe Brailei !!!!!
  0
  0
 • postat de V-a veni vremea să răspundeți
  Marți, 28 Martie 2023 08:39
  5.13.215.***
  Mai rau o sa încurce circulația aceste semafoare dar nu contează cit se pot sifona o grămadă de bani prin firmele de casa. Ca doar vin alegerile și e nevoie de muti bani numai contează ce e bine pentru gălățeni sau dacă v-a merge ceva. Se va face o mare buleala ca și pina acum la tot ce s-a făcut. Soluții alți oameni în primărie ce iubesc orașul în detrimentul propriului buzunar, care poate v-or veni la viitoarele alegeri.
  0
  0
 • postat de magis
  Marți, 28 Martie 2023 08:30
  89.121.200.***
  Semaforizarea "inteligenta" s-a dovedit a fi doar o sifonare a banilor nostri catre UTI (si va aduc aminte ca pentru asta, la Iasi s-a facut puscarie, numai ca la Galati nu avem DNA). Sistemul, pe linga faptul ca a fost supra-dimensionat si prost gindit, s-a dovedit ca NU FUNCTIONEAZA. Nu asigura nicio fluenta in trafic, nici la ore de virf, nici la ore "linistite".
  Faptul ca, azi, primaria vine si ne vinde acceasi gogoasa cu semafoare "inteligente" nu este decit o bataie de joc la adresa noastra.
  Alo, DNA Galati, voi existati???
  0
  0
 • postat de Eftinca
  Marți, 28 Martie 2023 07:26
  89.137.224.***
  Poate introduc și semaforizare pe Traian c/c Aleea Meteo
  0
  0
 • postat de Cosmin
  Marți, 28 Martie 2023 06:53
  5.13.151.***
  Finanțare din PNRR ? Ăștia vând blana ursului din pădure. Ne iau de proști.
  Păi la reforma reală a pensiilor speciale fac joc de glezne. Politrucii noștri preferă ca România să piardă banii alocați acestui jalon decât să taie sau sa desființeze pensiile ultra-nesimtite.
  După asta următorul jalon va fi legea salarizării bugetarilor, unde angajamentul este că nu vor mai exista sporuri mai mari de 20% din salariu.
  Crede cineva că vor îndeplini și acest jalon ca România să ia banii? Bag mâna în foc că nu.
  Așa că...mai ușor cu voioșia asta că facem și dregem cu fonduri din PNRR.
  0
  0
 • postat de Raul
  Marți, 28 Martie 2023 05:58
  5.14.141.***
  Celelalte semafoare tot inteligente sunt? Ce se întâmplă pe teren demonstrează contrariul..
  0
  0
 • postat de Semafoare da, inteligență, poate
  Luni, 27 Martie 2023 23:44
  109.166.135.***
  Ca de obicei, din experiența semafoarelor inteligente montate, cel puțin pe Str. Brăilei aflate, întâi pe Str. Traian va apare semafoarele, apoi ,,inteligența'' va apare mai târziu și apoi, odată apărută ,,inteligența'', va dispărea în ceață, undeva pe câmp.
  0
  0
 • postat de Contribuabil
  Luni, 27 Martie 2023 22:43
  5.13.232.***
  Iar semafoare?! Acum câțiva ani s-au mai pus vreo 600 în oraș, din care doar jumătate sunt active. Restul...sifonate.
  Dar, are balta pește...
  0
  0
 • postat de Albert
  Luni, 27 Martie 2023 22:24
  86.124.202.***
  După articolele din ultimele zile privind finanțările, poți trage concluzia ca .... bugetul UE 2023 s a vărsat la Galați. Pe când și.... capitala europeana.
  0
  0
 • postat de Sofer
  Luni, 27 Martie 2023 21:29
  109.166.129.***
  Bravo. Sa fie ca pe Brailei. De la banci pana la Spicul, 5 semafoare, toate pe rosu!
  0
  0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.