Focşaniul ar putea deveni capitala Regiunii Sud-Est: Când Galaţiul şi Brăila se ceartă, Vrancea câştigă!

Focşaniul ar putea deveni capitala Regiunii Sud-Est: Când Galaţiul şi Brăila se ceartă, Vrancea câştigă!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cei 15 parlamentari ai judeţului nostru nu au reuşit să impună oraşul Galaţi drept sediu administrativ al regiunii * Informaţia potrivit căreia Focşaniul ar putea fi capitala Regiunii Sud-Est a încins spiritele la malul Dunării


Bâlbele administrative, orgoliile locale, ezitările şi răzgândelile politicienilor din Galaţi şi Brăila, privind asocierea în scopul dezvoltării dintre cele două judeţe, îi pot costa scump atât pe gălăţeni, cât şi pe brăileni. Conform ultimelor informaţii apărute în mass-media centrală, PSD agreează ideea înfiinţării a zece regiuni şi, potrivit unor surse neoficiale, Focşaniul are cele mai mari şanse pentru a fi desemnat „capitala” Regiunii Sud-Est.

Conform proiectului PSD, Regiunea Sud-Est va fi formată din judeţele Brăila, Buzău, Galaţi şi Vrancea, judeţele Constanţa şi Tulcea urmând să facă parte din Regiunea Dobrogea.

Articolul poate fi citit în întregime, în exclusivitate, în ediţia tipărită a cotidianului „Viaţa liberă”. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din Galaţi, la preţul de 1,5 lei exemplarul. Abonamentul la ediţia tipărită a „Vieţii libere” costă 25 de lei pe lună în mediul urban şi 20 de lei pe lună în mediul rural.

Citit 3630 ori Ultima modificare Luni, 02 Septembrie 2013 21:33

14 comentarii

 • postat de maty
  Miercuri, 04 Septembrie 2013 12:12
  188.24.198.***
  Presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, a declarat in exclusivitate pentru Infobraila ca i-a solicitat primului-ministru Victor Ponta infiintarea unei a XI-a regiuni, Dunarea de Jos, care sa cuprinda judetele Braila si Galati. Dupa ce liderul PSD Vrancea, Marian Oprisan, a reusit sa obtina, conform informatiilor neoficiale, capitala Regiunii Sud-Est la Focsani, Gheorghe Bunea Stancu, sprijinit de autoritatile locale galatene, au prezentat premierului o noua formula de reorganizare administrativa, in ceea ce priveste judetele Braila si Galati. Tot in urma sedintei PSD din weekendul trecut au aparut informatii conform carora Constanta va fi capitala Regiunii Dobrogea, care o sa cuprinda si judetul Tulcea.

  “In cadru politic, la sedinta de vineri, am anuntat ca dupa modelul Dobrogei, Braila doreste cu Galati sa faca regiunea Dunarii de Jos. Cele doua judete se completeaza, unul cu agricultura, altul cu industria, de altfel a mai fost regiune. Acum dorim sa fim numai noi, zona Dunarii de Jos sa formeze a XI-a regiune. Aici avem si Arhiepiscopia Dunarii de Jos. Acest lucru i-am solicitat premierului” a precizat Gh. Bunea Stancu.

  Surse din cadrul Arhiepiscopiei Dunarii de Jos au precizat pentru Infobraila ca IPS Casian, ierarhul locului, sustine demersul liderului PSD Braila si al autoritatilor din Galati, invocand “traditia religioasa si spirituala de la Dunarea de Jos”.

  “Braila si Galatiul au destine comune in ceea ce priveste si apropierea geografica, dar si cea spirituala si religioasa. Arhiepiscopia Dunarii de Jos, ca autoritate bisericeasca, s-ar suprapune peste o astfel de regiune, un lucru bun. Aceste judete nu pot fi separate, iar impreuna pot fi puternice. Inalt Prea Sfintia Sa (n.r. Arhiepiscopul Casian Craciun) a sustinut mereu aceasta unire, daca vreti asa, pentru ca ea bisericesc exista”, ne-a declarat un important prelat din cadrul Arhiepiscopiei.
  0
  0
  Raportează
 • postat de X
  Marți, 03 Septembrie 2013 18:53
  5.13.194.***
  NUMAI PROSTII SUNT INTERESATI DE ACEST SUBIECT
  PROSTII SI JIGODIILE,VOMITATURILE CARE DORESC SA DEZBINE SI SA DESTABILIZEZE ACEASTA TARA .
  S-AU TERMINAT DE CONSTRUIT AUTOSTRAZILE ,DE ADUNAT JAVRELE SI KAKATII CU TONELE DE PE STRAZI ETC,ETC SI NE-A APUCAT REGIONALIZAREA

  ROMANU PROST II PLACE SA PUNA BOTU LA TOATE RAHATURILE
  CEVA SA SE CIVILIZEZE DUPA 25 DE ANI NU-L INTERESEAZA
  3
  2
  Raportează
 • postat de Anonim
  Marți, 03 Septembrie 2013 17:34
  86.127.208.***
  Dom'le,mare zarva,intrigi naste aceasta muma a anului 2013,Regionalizarea. :)) Pana si I.L. Caragiale ar fi scris o nuvela cu subiectul daca ar fi trait. Problema e ca nimeni nu intelege cum se va imparti tarisoara in lung si-n lat de catre astia care ne conduc. :)) Ce va fi dupa? Cu cine sa ne dam ca sa ne mearga mai bine? Grele zile :)) Va vor explica,dom'le, astia de sus cum va fi si ce nu va fi va vor spune,atat cat considera ei ca trebuie sa stiti.:)) cum a fost si cu UE si cu FMI. Important e sa va uitati la TV :)) ca ala nu minte niciodata. Traim in tara lui : Afara ploua!
  0
  4
  Raportează
 • postat de un idiot care plateste taxe
  Marți, 03 Septembrie 2013 17:08
  217.212.230.***
  Imi cer scuze pentru o postare mai lunga.

  Daca ROMANII ar sti istoria Romaniei, ar intelege-o, toate aceste nazbatii nu ar putea avea loc.

  Pana la al doilea razboi mondial, situatie statea cam asa:
  - Braila avea un port mare, cu siloz de cereale, cu santier de constructii navale, multe natii si cele mai frumoase fete aparute din conglomeratul de natii; cele mai multe sali de bal raportat la populatie (se dansa vals in conditii civilizate, se multumea prin sarutarea mainii drepte a domnisoarei etc.) ;
  - Galatiul era un port mic pescaresc datorat MARII BALTI BRATES si cherestelei din plutele de pe Bistrita-Siret, ceva ateliere de reparatii barci, un sfert de sali de bal fata de Braila, cele mai frumoase tiganci din zona (in care nu se concepea o bruma de civilizatie - ca si astazi, de fapt);
  - Focsaniul - o mica urbe cu un singur atu: asezat pe Milcov, multi comercianti evrei, ceva legume;
  - Faureiul - Mare nod froviar;
  - Ramnicu Sarat - mare producator de cereale;
  - Tecuciul - centru independent economic, mare producator de vinuri (triplu fata de zona Panciu-Odobesti), grane, legume, lemn de salcam, fabrica de legume, fabrica mare de spirt atat la Tecuci cat si la Ghidigeni;

  Dezastrul a inceput in '62 pe baza Marii Intelepciuni a Sovieto-comunistilor!

  - S-a decis crearea CSG-ului !

  Si a urmat invazia navetistilor!

  Pe baza acestui combinat, s-au creat o caruta de ?mari? unitati socialiste de productie metalurgica in zona cu rezultate dezastruoase, toate pe baza functionarii la MAXIMA CAPACITATE A CSG!

  Navetistii si veneticii au distrus si Braila si Galatiul - civilizatie, cultura, respect, bun simt, bazele economice de traditie din zona! Au distrus bunul simt romanesc si au adus marlania la putere - singura baza de educatie si civilizatie a comunistilor!

  A urmat, din motive administrative, reasezarea zonelor de influienta si proprietate "socialista":

  - Tecuciul a trait clipe de cosmar in anii 67-68: Focsaniul, sarac lipit, a incarcat si dus toate dotarile primariei;
  - Braila a devenit judet si a inceput, cu rezultate mult mai semnificative, cu o exceptie - CCH-ul care a distrus Delta dar a dat de munca la miile de barje care auceau stuf;
  - Galatiul a distrus si cultura si obiceiurile si tot ce mai exista in existenta umana;
  - S-a distrus lunca inferioara a Dunarii pentru a avea orez;
  - A aparut SNG-ul cu anexele sale;
  - Tecuciul si Focsaniul au devenit mici anexe.

  Astazi s-au dus:
  - CSG-ul, INETOF-ul, partial SNG-ul, Progresul ... . Marlania comunista a ramas;
  - Populatia Galatiului si a Brailei a scazut la 60%;
  - Cumva, Braila se mai descurca, Galatiul moare un pic in fiecare zi;
  - Celelalte centre economice active apartin gastii Minculescu&Nastase(Balta Brailei) sau strainilor;
  - Flota Maritima a vandut-o Base (era in guvernul Roman);
  - Flota Fluviala a vandut-o fam. Toader (era in echipa cu Base);

  Restul pot sa moara!

  Asa ca hai la vot s-asi faca plinul si astia noi!
  7
  3
  Raportează
 • postat de gabiR
  Marți, 03 Septembrie 2013 16:47
  5.13.160.***
  ar mai fi o solutie,toti politicienii galateni se se duca pe la mijlocul dunarii si sa se arunce in cap,ca de altceva nu sunt buni.o sa va mai voteze dracu de acum,incompetenti ce sunteti.interese si atat.
  0
  8
  Raportează
 • postat de Un galatean careia ii este rusine cu asemenea politicieni
  Marți, 03 Septembrie 2013 14:29
  89.136.185.***
  Aveti grija dragilor sa-l votati in continuare pe Nica ,carei vrincean acolo unde este actionar la firmele tatalui.TRAIASCA SI SA INFLOREASCA USL GALATI in frunte cu domnii NICA siDOBRE.Alte comentarii sunt de prisos se vede ce au facut acesti politicieni pentru GALATI.
  0
  8
  Raportează
 • postat de Blablabla
  Marți, 03 Septembrie 2013 13:32
  5.13.202.***
  Si cu ce este mai presus Focsaniul decat Galatiul? Ce ofera? Dar de ce nu face capitala de regiune la Panciu?
  Galatiul ca perspective economice, ca modalitati de transport (apa, cale ferata si rutier) este peste Focsani. Suntem si in granita deci alt lucru important.
  "Poziția geo-strategică a județului Galați, aflat la răscrucea principalelor rute comerciale care traversează Europa, de la Est la Vest și de la Nord către Sud, existența celui mai mare complex de porturi fluviale pe Dunăre, înalta calificare a forței de muncă reprezintă atuuri demne de atenția potențialilor investitori străini. Procesul de restructurare și de privatizare al marilor întreprinderi industriale, comerciale, agricole sau de servicii, oferă numeroase oportunități investitorilor, dată fiind viabilitatea demonstrată de capacitatea acestora de a-și fi menținut și chiar lărgit piața. Zona Liberă Galați, înființată în 1993, amplasată pe malul Dunării la sud-est de orașul Galați constituie un argument în plus pentru atragerea viitorilor investitori în această zonă, prin facilitățile fiscale pe care le oferă. Avantajele oferite de amplasamentul Zonei Libere Galați (suprafață totală de 137 ha) se constituie în accesul la importantele magistrale de transporturi fluviale (canalul Rin - Main - Dunăre), de transporturi feroviare (inclusiv transferul la ecartamentul larg) și rutiere precum și în accesul la chei și la instalațiile portuare, poziționarea pe Dunărea maritimă la 80 km de Marea Neagră și foarte aproape de frontierele cu Ucraina și Republica Moldova. În Galați se găsește sigurul parc de software din România. Parcul de software de la Galați a fost inaugurat în martie 2004 și a avut de la bun început un grad de ocupare de 100%. În prezent, în parcul de software Galati lucreaza 500 de angajați permanenți plus înca aproape 100 de colaboratori, la un număr de 31 de firme, dintre care patru, Oracle, HP, Microsoft și Sun Microsystems, au deschis, împreuna cu Universitatea „Dunărea de Jos”, centre de cercetare și dezvoltare. Universitatea „Dunărea de Jos” este singura instituție din regiune care are o facultate de calculatoare." Sursa: Wikipedia
  3
  1
  Raportează
 • postat de ss
  Marți, 03 Septembrie 2013 11:11
  5.13.205.***
  Era previzibil ca lupta baronilor locali sa ofere 2 solutii pt aceasta regiune 1. Constanta 2. Focsani......e in primul rand o impartire a cascavalului, speriati de impactul pe care il avea Galati/Braila constantenii s-au multumit cu ce fura acasa deobicei si au luat in plus doar Delta. Perioada Adrian Nastase revine insa cine sa observe.....vom plati in continuare pt. devalizarile lor!
  2
  7
  Raportează
 • postat de un galatean mai prost
  Marți, 03 Septembrie 2013 10:45
  79.116.105.***
  Mai fratilor , explicati pe indelete intr-un articol care sunt criteriile pe baza carora se stabileste unde va fi capitala asta regionala , ce conditii trebuie sa indeplineasca judetul respectiv , care sunt avantajele si dezavantajele ca banuiesc ca de aici mincatoria asta , ca sa intelegem si noi pentru ce se razboiesc astia .
  2
  5
  Raportează
 • postat de jiji
  Marți, 03 Septembrie 2013 10:40
  86.123.79.***
  Bai, Vasile, ia zi daca ai dat 1,5 lei de pomana...sau poate mai ai nevoie de hirtie prin camara...
  Si apropo, liderii locali din Braila si Galati ai PSD sunt mici copchii pe linga Mazare si Constantinescu ce si-au "rupt" propria Regiune si amatori in ale politichiei pe linga Oprisan si Miron Mitrea, care vor sa isi traga capitala regiunii intr-un orasel mai rasarit...ca o sa ne rida multa lume daca capitala va fi la Focsani si nu la Braila-Galati...
  0
  5
  Raportează
 • postat de IOANA
  Marți, 03 Septembrie 2013 10:00
  89.136.4.***
  VOTATI USL!
  7
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Marți, 03 Septembrie 2013 07:48
  213.218.53.***
  SA STITI CA DACA euro-regiunea de sud-est pierde Tulcea si Constanta, deja va fi o pierdere extrem de mare pentru Galati si Braila !!!!!!!!!!

  degeaba o sa fie o regiune de sud-est cu capitala la Galati daca nu vor exista Tulcea si Braila !!!
  pentru ca vor fi aruncate iar la o margine de harta - Galati si Braila !

  AVEM CONDUCATOR MULT PREA IDIOTI decat credeam !
  Nu exista conducatori locali mai idioti decat cei din Galati si Braila !

  intre timp congresele PSD se tin la Mamaia sub stricta influenta a lui Mazare !
  Si EXACT CUM VA SPUNEAM crearea unei noi regiuni in mod idiot doar pentru Mazare cu 2 judete - va duce la UN PRECEDENT PERICULOS si anume o regiune cu majoritate maghiara in alta parte !

  si uite ca scenariile NEGATIVE incep sa prinda contur, si toata vina apartine "demnitarilor" braileni si galateni !
  sunt mult prea idioti sa inteleaga importanta anumitor lucruri si mult prea prosti si orgoliosi sa inteleaga ce trebuie sa faca si sa se comporte ca o echipa.


  Lucrurile sunt clare Braigal va fi o zona DE MOCIRLA si nu mai are nici-o sansa la nici-o dezvoltare.
  Nici nu prea a avut sanse, dar nici de acum nu se vad altele.


  O regiune de sud-est fara Tulcea inseamna ZERO POD PESTE DUNARE si deci la revedere orice viitoare infrastructura care ne-ar putea lega de o autostrada Turcia- Bulgaria-Constanta- Braila-Galati-Rep.Moldova-Odessa.  PS: culmea este ca mai avantajos pentru Braigal este o regiune de sud-est cu Tulcea si Constanta si capitala la Constanta !!!!! decat o regiune fara Tulcea si fara Constanta cu capitala la Galati !!!!!!!!!!!!!

  poate idiotii de conducatori galateni vor intelege, dincolo de prostia lor, acest lucru.
  1
  9
  Raportează
 • postat de USL-ul, incet dar sigur dezamageste !
  Marți, 03 Septembrie 2013 01:56
  5.13.201.***
  USL face socoteli de rahat ! Ca sa multumeasca baronii lor ! SA NU UITE CA IASIUL SI GALATIUL SUNT PLAMANII MOLDOVEI !!! In rest orice comentariu e de prisos !
  3
  9
  Raportează
 • postat de Vasile
  Marți, 03 Septembrie 2013 00:20
  83.59.170.***
  Nu mai mancati C.A.C.A.T. daca se vor face 10 regiuni , capitala regiunii va fi la Galati, sau daca se vor face 8 capitala va fi la Constanta. Viata libera ai pretentia de cel mai citit ziar din oras ... nu poti sa te prezinti cu stiri din surse neoficiale !!! Apropo abia astept crape de ziua sa ma duc sa cumpar ziarul de la chiosc sa pot citii tot articolul :))))
  15
  3
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.