Curtea de Conturi a găsit erori de 4,9 milioane de lei la Primăria Galaţi
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Curtea de Conturi a găsit erori de 4,9 milioane de lei la Primăria Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Clubul de Fotbal Oţelul Galaţi ar putea fi nevoit să restituie toţi banii pe care i-a primit în cursul anului 2012 de la bugetul oraşului * Eroarea constatată de instituţia de control în cazul finanţării Clubului Oţelul este cea mai mare – 2,4 milioane de lei


Primăria oraşului mai are doar trei luni pentru a îndrepta deficienţele constatate de Camera de Conturi Galaţi. Instituţia de control a realizat, în perioada 13 mai – 5 iulie, un audit financiar asupra conturilor anuale de execuţie bugetară pentru anul 2012. Potrivit Raportului de audit financiar nr. 96246 din 5 iulie 2013, valoarea însumată a erorilor constatate se ridică la 4.952.415 de lei. Vă prezentăm astăzi o sinteză a neregulilor descoperite de Camera de Conturi după ce a puricat Primăria.

Împrumut nerecuperat, taxe neîncasate

Conform raportului, prima eroare constatată, în valoare de 285.951 de lei, vizează un împrumut acordat din fondul de rezervă bugetară a municipiului Galaţi, pe care funcţionarii municipalităţii nu s-au mai sinchisit să-l recupereze. Primăria se face vinovată şi de faptul că nu a aplicat sancţiuni contravenţionale contribuabililor pentru depunerea cu întârziere a declaraţiilor de impunere pentru bunurile dobândite. Valoarea estimativă a abaterii se ridică la 560.760 de lei. Primăria nu a încasat, în 2012, taxa pentru eliberarea autorizaţiilor privind lucrările de racorduri şi branşament, eroare de 1.566.948 de lei. În sarcina Primăriei, Camera de Conturi mai reţine efectuarea de plăţi fără documente justificative – 30.400 de lei, şi venituri suplimentare din chirii nefacturate – 94.181 de lei, dar şi lucrări efectuate fără contract şi proces-verbal de recepţie. Camera de Conturi trage de urechi Primăria pentru că a nesocotit măsurile care i-au fost trasate, prin decizie, în urma verificărilor din anii anteriori. De exemplu, că nu a clarificat situaţia juridică a terenurilor proprietate publică ocupate în mod abuziv de către SC Rompesgal – restaurantul Pescăruşul!

Banii de la Oţelul

Cea mai gravă dintre erori, a cărei valoare se ridică la 2.410.000 de lei, vizează, conform raportului, finanţarea de la bugetul local a unei structuri sportive de drept privat cu scop patrimonial. Este vorba Clubul Sportiv Oţelul Galaţi. Decizia nr. 43 din 5 august 2013 scrie negru pe alb: „Veţi stabili întinderea prejudiciului reprezentat de finanţările din bugetul pentru SC Fotbal Club Oţelul Galaţi, acordate pentru alte obiective decât programele sportive de utilitate publică aprobate prin ordin al ministrului Tineretului şi Sportului, inclusiv a dobânzilor/foloaselor nerealizate şi veţi lua măsurile legale pentru recuperarea acestuia”. Primăria va trebui să analizeze toate finanţările de la bugetul local pentru structurile sportive şi, dacă e cazul, să le recupereze, termenul fiind 31 decembrie 2013. Nerecuperarea prejudiciilor prin ignorarea măsurilor transmise de Curtea de Conturi constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani, se arată în documentul de control.

În ediţiile viitoare ale ziarului veţi putea citi, în detaliu, despre erorile descoperite în urma verificării.

Citit 3662 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Septembrie 2013 17:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.