Oţelul, obligată să restituie 500.000 de euro Primăriei

Oţelul, obligată să restituie 500.000 de euro Primăriei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Peste 500.000 de euro - banii alocaţi de Consiliul Local din bugetul oraşului pe 2012 - trebuie să fie restituiţi Primăriei de Clubul de Fotbal Oţelul Galaţi, în urma Deciziei nr. 43 din 5 august 2013 a Camerei de Conturi Galaţi


 

După cum vă informam ieri, Primăria oraşului a fost ţinta unui audit financiar efectuat de Camera de Conturi Galaţi pentru anul 2012. Cea mai gravă dintre abaterile cauzatoare de prejudicii constatate de organul de control se referă la finanţarea de la bugetul local a Clubului Oţelul. Prin Hotărârea Consiliului Local s-a dat undă verde unui contract de asociere între Club şi Primărie, iar Oţelul a primit 2.410.000 de lei de la bugetul oraşului. Camera de Conturi afirmă, în raportul întocmit în urma controlului, că alocarea şi plata acestor bani încalcă prevederile Legii educaţiei fizice şi sportului. Instituţia de control reclamă că suma nu a fost destinată, aşa cum spune legea, „finanţării unor programe sportive de utilitate publică, aprobate prin ordin al ministrului Tineretului şi Sportului, iar beneficiarul finanţării este o structură sportivă de drept privat cu scop patrimonial, organizată ca societate pe acţiuni, în vederea obţinerii de profit.

În fapt, spune Camera de Conturi, au fost decontate cheltuieli privind achiziţionarea de materiale şi de echipament sportiv, servicii de închiriere a bazei sportive, vestiarelor şi spaţiilor de recuperare, transport la competiţii, cazare şi masă, plata arbitrilor, servicii medicale şi ordine publică la competiţii, alimentaţie de efort, salarii, premii, indemnizaţii, prime şi drepturi pentru sportivi şi antrenori. Prin decizia organului de control Primăria este obligată să stabilească întinderea prejudiciului reprezentat de finanţările din bugetul pentru Oţelul, inclusiv a dobânzilor/foloaselor nerealizate şi să ia măsurile legale pentru recuperarea acestuia. De asemenea, Camera de Conturi cere Primăriei să analizeze toate finanţările efectuate de la bugetul local pentru structurile sportive de drept privat cu scop lucrativ, să stabilească întinderea prejudiciului şi să procedeze la recuperare, până la 31 decembrie 2013.

Ce spune Primăria

„Primăria va trebui să pună în aplicare deciziile trasate de Camera de Conturi”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache. Iar intrarea în legalitate presupune recuperarea banilor. Cert este că decizia Camerei de Conturi va ajunge în dezbaterea consilierilor locali, care vor trebui să ia măsurile necesare, adică să revoce hotărârea prin care, în mandatul trecut, s-au alocat bani Clubului Oţelul. Rămâne de văzut şi ce se va întâmpla cu celelalte sume alocate cluburilor sportive care au acelaşi statut ca şi Oţelul, adică sunt societăţi comerciale.

De cealaltă parte a baricadei este linişte. „Nu am fost informaţi despre această problemă”, a declarat Remus Pascu, director executiv al FC Oţelul.

Citit 3095 ori Ultima modificare Vineri, 27 Septembrie 2013 00:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.