Proiect de 1,7 milioane de euro: Transporturile navale şi gestionarea deşeurilor pe Dunăre

Proiect de 1,7 milioane de euro: Transporturile navale şi gestionarea deşeurilor pe Dunăre
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Delegaţi din domeniul transporturilor navale din 12 ţări riverane Dunării au fost prezenţi, ieri, la Galaţi, într-o vizită de studiu organizată în cadrul proiectului CO-WANDA. Oaspeţii au avut ocazia să viziteze facilităţile portuare ale APDM Galaţi, punctul principal de interes fiind navele ce fac parte din complexul de depoluare şi modul în care acestea acţionează în porturile din Galaţi, Brăila şi Tulcea. De altfel, proiectul CO-WANDA, demarat în 2012, cu o valoare totală de 1,7 milioane de euro, are drept scop realizarea, până în septembrie a.c., a unei Convenţii internaţionale privind gestionarea deşeurilor pe Dunăre, în special a deşeurilor provenite de la nave. Liderul de proiect este Compania de căi navigabile din Austria - ViaDonau, dar APDM Galaţi are, la rândul său, un rol important în gestionarea unor componente ale proiectului.

„Transportul pe apă este o parte esenţială a activităţii noastre, dar în acelaşi timp trebuie să punem accent şi pe necesitatea de a avea transporturi cât mai ecologice, pentru a proteja mediul în general, apa în particular. Dunărea este o cale internaţională de mărfuri şi de pasageri şi prin urmare nu mai vorbim de reglementări care să se aplice doar în cazul unei ţări, ci de reglementări care ar trebui să se aplice la nivel transnaţional, iar scopul nostru este de a identifica o formă unanim acceptată”, a declarat Hans Berger, reprezentantul ViaDonau.

La rândul său, Silviu Meternă, manager în cadrul proiectului din partea APDM Galaţi, a precizat că una dintre consecinţele imediate ale aplicării unei astfel de convenţii internaţionale va fi utilizarea şi în navigaţia fluvială pe Dunăre, la nivelul tuturor statelor, a unor proceduri unitare, aşa cum se întâmplă în navigaţia maritimă, fapt ce va duce la prevenirea deversărilor necontrolate de deşeuri sau apariţia unor divergenţe de ordin procedural între diferitele autorităţi statale.

Citit 1415 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Aprilie 2014 20:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.