Controverse pe bani europeni: Două manifestări, acelaşi Festival al Scrumbiei

Controverse pe bani europeni: Două manifestări, acelaşi Festival al Scrumbiei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* De anul viitor, nu vom mai avea Festivalul Scrumbiei, pentru că este marcă înregistrată pe una dintre firmele controlate de familia deputatului PSD Florin Pâslaru


În premieră, anul acesta, în Duminica Floriilor, Festivalul (oficial) al Scrumbiei va fi organizat pe bani europeni. În realitate, gălăţenii vor avea parte de două manifestări cu acelaşi nume, Festivalul Scrumbiei, despre care autorităţile spun că sunt distincte, dar care se desfăşoară în acelaşi loc: Faleza Inferioară. Cea de-a XIII-a ediţie a distracţiei de Florii, organizată într-o zi de 13 aprilie, este una cel puţin controversată.

Lansare cu secrete

Ieri, la Hotel Galaţi, a avut loc conferinţa de lansare a proiectului Proiectul “Festivalul Scrumbiei”, finanţat prin Fondul European de Pescuit (FEP) 2007-2013, în cadrul “Strategiei de dezvoltare durabilă a zonei pescăreşti Prut-Dunăre din judeţul Galaţi”. Valoarea totală a proiectului este de 408.332 de lei (cu TVA), din care 329.290 de lei reprezintă valoarea eligibilă estimată, iar 79.032 de lei reprezintă valoarea neeligibilă. Perioada de implementare a proiectului este 28 martie 2014 - 28 septembrie 2014, timp în care vor avea loc concursuri, activităţi şi campanii de informare şi promovare a consumului de peşte şi a produselor de pescuit, dar evenimentul central sau punctul culminant îl constituie ziua de 13 aprilie. În aceste condiţii, ne-am fi aşteptat să aflăm din vreme ce manifestări vor fi organizate de Florii, la ce ore, de către cine şi pe ce bani, fapt care, în mod bizar, nu s-a întâmplat decât la insistenţele noastre.

Surprize, surprize!

Autorităţile, în frunte cu Costel Hanţă, directorul Direcţiei de Proiecte şi Finanţări Externe, au încercat să prezinte doar aspectele pozitive ale proiectului, încercând să ascundă fondul problemei. Denumirea „Festivalul Scrumbiei” este marcă înregistrată de una dintre societăţile controlate de familia deputatului PSD Florin Pâslaru, fapt care ne-a fost confirmat chiar de către fiul politicianului, Alexandru Pâslaru.

Surpriză, autorităţile habar n-aveau! "Noi am aflat cu surprindere, abia când am fost înştiinţaţi că semnăm contractul, că există o marcă înregistrată. Am avut o întâlnire cu deţinătorul mărcii, în care am trasat terenul foarte clar, deci dincolo de denumire - care probabil de la anul se va schimba - nu va exista nici un punct de confluenţă, deci fiecare va avea zona lui în care îşi va desfăşura activitatea", a explicat directorul Costel Hanţă.

Cine organizează evenimentul

Cum executarea proiectelor europene se face de către firme în urma unor licitaţii, am încercat să aflăm cine sunt acestea şi care e valoarea contractelor. Deşi am insistat să ni se spună cât din suma de peste 400.000 de lei a bugetului total al proiectului este alocată evenimentelor de duminică, tot ce ni s-a spus este că valoarea estimată alocată pentru toate manifestările incluse în proiect este de 285.000 de lei.

Autorităţile s-au tot scuzat că, în condiţiile în care contractul de finanţare s-a semnat pe 28 martie, au fost nevoite să organizeze totul într-un timp foarte scurt. „S-a solicitat ofertă prin SEAP, iar ANRMAP ne-a dat procedura simplificată, dată fiind valoarea proiectului. Sunt patru contracte - contractul principal vizează organizarea evenimentului şi publicitatea legată de eveniment, al doilea contract este de publicitate în care se fac materialele distribuite, apoi este contractul de audit şi contractul de management de proiect. Toate aceste contracte s-au făcut respectând reglementările legale”, a spus Hanţă, fără a preciza valoarea contractelor.

Potrivit informaţiilor oficiale, Festivalul Scrumbiei va fi organizat de SC Dunărea SA Galaţi, iar comunicarea va fi asigurată de Paf Media SRL.

264.000 de lei pentru SC Dunărea SA

Conferinţa de lansare a proiectului a avut loc la hotelul deţinut de către principalul contractor al proiectului, SC Dunărea SA, firmă condusă de omul de afaceri Sandu Traian, organizatorul evenimentelor de duminică. Potrivit omului de afaceri, contractul încheiat de Primărie cu firma lui este de 264.000 de lei.

Sandu Traian ne-a mărturisit că a făcut eforturi mari pentru a putea organiza totul într-un timp atât de scurt. „Am avut un număr foarte mic de zile în care a trebuit să achiziţionăm pavilioane, zece platforme speciale şi echipament pentru gătit, să ne ocupăm de organizarea târgului, expoziţia culinară, evenimentele artistice. O parte din echipament este închiriat, numai o parte este cumpărat şi sigur vom încerca să-l punem la dispoziţie şi cu alte ocazii”, a spus omul de afaceri.

Ce face Paf Media SRL

SC Paf Media SRL este firma lui Alexandru Pâslaru, fiul deputatului PSD Florin Pâslaru. Alexandru Pâslaru a refuzat să ne spună valoarea contractului încheiat cu Primăria, dar ne-a declarat că câştigat promovarea festivalului după ce a trimis o ofertă la un caiet de sarcini.

Deşi ar fi trebuit să facă public programul de Florii, SC Paf Media SRL nu a putut face acest lucru deoarece abia ieri a intrat în posesia lui, la fel ca şi presa. În schimb, societatea organizează propriul său program de evenimente, tot pe Faleza Inferioară, în zona Foişor, pe care Primăria nu şi le asumă.

Aşa se face că joi am primit un program de manifestări pentru "Festivalul Scrumbiei" de la SC Paf Media SRL, vineri, unul de la Primărie, iar cele două, evident!, nu coincid...

Altfel spus, distracţia de Ziua Scrumbiei va fi de neuitat!

Citit 3700 ori Ultima modificare Sâmbătă, 12 Aprilie 2014 22:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.