APA CALDĂ din octombrie depinde de votul aleşilor

APA CALDĂ din octombrie depinde de votul aleşilor
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Pentru ca apa caldă furnizată gălăţenilor dependenţi de sistemul centralizat de încălzire să nu fie sistată pe 30 septembrie, la ora 24,00, aleşii trebuie să fie de acord, astăzi, cu două proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local.

Primul vizează prelungirea până la 31 octombrie 2015 a Convenţiei pentru asigurarea livrării de energie termică sub formă de apă fierbinte populaţiei din municipiul Galaţi, încheiată între Primărie, Electrocentrale Galaţi SA, ArcelorMittal SA şi Calorgal SA. Cel de-al doilea proiect se referă la majorarea capitalului social al SC Calorgal. Banii sunt necesari pentru plata avansului contravalorii energiei termice livrate sub forma de apă fierbinte, dar şi pentru continuarea lucrărilor de revizii şi reparaţii pentru funcţionarea sistemului de distribuţie a apei calde şi căldurii.

Abur, în prelungiri

Faptul că Adunarea Creditorilor de la Electrocentrale a aprobat prelungirea, până la sfârşitul lunii octombrie, a soluţiei actuale de producere a energiei termice destinate preparării apei calde menajere, respectiv, cu abur furnizat de ArcelorMittal, nu ar avea efecte fără aprobarea aleşilor locali. Astfel, consilierii vor trebui să voteze prelungirea până la 31 octombrie a Convenţiei încheiate în iulie între Primărie, Electrocentrale, ArcelorMittal şi Calorgal. Numai că, potrivit documentelor care însoţesc hotărârea, "condiţia principală a prelungirii acestei relaţii contractuale este reîntregirea avansului pentru plata aburului". De aceea, pe masa aleşilor se află o propunere de majorare a capitalului social al SC Calorgal cu 2.500.000 de lei. Calorgal a solicitat această măsură, capitalul societăţii urmând să ajungă astfel la 7.400.000 de lei. Este cea de-a treia majorare de capital din 2015.

În documente, Calorgal precizează că suma de 4.000.000 de lei, aprobată ca majorare de capital până acum, a fost destinată următoarelor plăţi: 3.236.911 de lei către ArcelorMittal în contul CET şi 763.088 de lei pentru acoperirea costurilor de apă-canal, energie electrică, gaze şi un minim necesar de materiale pentru asigurarea continuităţii activităţii de distribuţie a apei calde de consum.

"Ţinând cont de faptul că am alocat plăţilor către ArcelorMittal inclusiv sumele destinate mentenanţei serviciului, vă rugăm să ne sprijiniţi prin capitalizarea societăţii cu suma de 2.500.000 de lei, necesare întregirii avansului şi continuării lucrărilor de revizii şi reparaţii necesare funcţionării sistemului de distribuţie", se arată în solicitarea Calorgal.

Rămâne de văzut ce vor decide aleşii locali.

Citit 2560 ori Ultima modificare Marți, 29 Septembrie 2015 17:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.