25 de ani de Mafie politică au distrus Galaţiul

25 de ani de Mafie politică au distrus Galaţiul
Evaluaţi acest articol
(78 voturi)

De 25 de ani, famiglii politice ţin un întreg oraş ostatic: PSD, PC, PNL. Este vremea să vorbim despre capii lor şi să înţelegem că atâta timp cât vom continua să le acceptăm ofertele, Galaţiul nu va avea nici o şansă să scape de sub controlul lor. Tot peisajul politic gălăţean este o butaforie pusă în scenă pentru a ascunde interesele câtorva persoane: Eugen Durbacă, Dan Nica, Victor Paul Dobre şi Mircea Toader.

Dan Nica, preşedintele PSD Galaţi, este politicianul din Galaţi care a reuşit să ne facă de ruşine nu numai acasă, în oraşul nostru, nu numai în ţară, ci în toată lumea, scandalul implicării sale în dosarul Microsoft fiind deja de notorietate internaţională.

Ministru al comunicaţiilor, ministru al transporturilor, ministru de interne, deputat, europarlamentar. Acestea sunt funcţii pe care Dan Nica le-a ocupat de-a lungul timpului. Din 2000, PSD-ul aflat sub conducerea lui Nica, direct sau în coaliţie cu PNL sau PC, este partidul care a dat primarul Galaţiului. Este perioada în care Galaţiul s-a prăbuşit economic, în care s-a distrus marea majoritate a fabricilor, s-a vândut combinatul, s-a furat sau s-a transformat în moloz tot ceea ce odată ne dădea forţa de a fi a cincea putere economică din România.

Victor Paul Dobre, preşedintele PNL Galaţi, membru al „grupului infracţional” USL (după cum singur a afirmat în 2012, când ocupa funcţia secretar de stat în Ministerul Internelor şi Administraţiei), a scăpat temporar de urmărirea penală pentru fraudele făcute la referendumul din 2012 împreună cu deja condamnatul Liviu Dragnea, datorită zidului pe care parlamentarii puterii l-au făcut în faţa procurorilor.

Victor Paul Dobre este la al treilea mandat de deputat, a fost ministru secretar de stat, prefect al judeţului, vicepreşedinte al Consiliului Judeţului şi consilier local. Apogeul carierei sale politice a fost în 2012, când nu numai că s-a angajat în „grupul infracţional organizat” (încă o dată, expresia îi aparţine) ce a urmărit fraudarea votului la referendumul pentru demiterea preşedintelui, dar l-a propulsat în funcţia de Primar al Municipiului Galaţi pe dezastruosul Marius Stan, de departe cel mai incompetent conducător al urbei pe care l-am avut vreodată.  În cazul lui Victor Paul Dobre, păpuşa i-a fugit din aţe şi după ce a cochetat vreun an cu PSD, a ajuns domoală sub comanda militarizată a UNPR. Astăzi, după eşecul pe care l-a avut cu păpuşa mincinoasă Pinocchio, V.P.D. propune în continuare primari, de parcă nu vrea să se oprească până nu-l găseşte şi pe Chucky.

Mircea Toader este cel de-al doilea păpuşar din marele PNL gălăţean. Aparent, copreşedintele PNL este Doruleţ Resmeriţă, dar relevanţa sa politică a fost verificată de nenumărate ori, nereuşind să se facă remarcat decât prin numărul mare de eşecuri, încât nimeni nu mai ştie când este numit preşedinte şi când este dat afară. Rechinul Alfa din co-PNL-ul gălăţean rămâne Mircea Toader, aflat aparent în opoziţie cu Victor Paul Dobre până în 2012, dar cum dragostea şi banii înving orice barieră, aceştia au sfârşit unul în braţele celuilalt într-o strângere frăţească, consfinţind astfel legalizarea unui concubinaj politic mult prea îndelung ascuns de ochii lumii.

Mircea Toader are la activ trei mandate de deputat, a fost secretar de stat al Ministerului Transporturilor şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţului. Dacă s-a făcut remarcat prin ceva, în afara apetenţei deosebite pentru politică şi afaceri, Mircea Toader a ieşit în evidenţă prin „non-combat”. A câştigat acolo unde s-a înţeles cu ceilalţi să câştige şi a pierdut acolo unde s-au înţeles să piardă. Activitatea sa parlamentară s-a remarcat atât la căderea guvernului Ungureanu, când ţi-a pierdut parlamentarii prin barca USL-istă, cât şi mai târziu, în „marţea neagră”, dând mâna la ceas de seară cu penalii parlamentului în încercarea de modificare a codului penal. Şi-a continuat jocul duplicitar, dar eficient şi în această primăvară, asigurând printr-un simulacru de negociere alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, făcând astfel jocul actualei puteri.

Eugen Durbacă, preşedintele ALDE, este probabil cel mai toxic personaj politic din Galaţi. A făcut parte din toate coaliţiile care au condus oraşul, fost primar în două mandate, preşedinte de Consiliu Judeţului şi este senator în Parlamentul României. Membru în opt partide politice, Eugen Durbacă este ”la putere” de 23 de ani, reuşind să-şi introducă acoliţii în posturi-cheie din administraţia Galaţiului. Directorii lui Durbacă rezistă în funcţii indiferent cine câştigă alegerile, bine înfipţi în bugetele instituţiilor pe care le conduc încet, dar sigur, spre faliment. Societatea de Gospodărire Urbană şi Transurb sunt doar două dintre exemple, unde de 12 ani avem aceiaşi directori care administrează ”pierderi planificate”, dar în jurul cărora gravitează firme controlate de distinsul senator.

După 23 de ani de putere neîntreruptă în Galaţi, la 72 de ani, Eugen Durbacă este inculpat în dosarul Aviasan, aflat în faza de judecată. Cu toate acestea, Eugen Durbacă doreşte să fie în continuare nu doar actor pe scena politică, ci chiar păpuşarul în mâna căruia să se strângă toate sforile puterii gălăţene.

Aceştia sunt cei patru capi ai ”famigliilor” politice gălăţene, cei care conduc împreună oraşul de 25 de ani, luând pe rând puterea, în bună înţelegere, protejându-şi reciproc interesele şi teritoriile de influenţă, infiltrându-şi soldaţii de partid în toate instituţiile, conducându-ne, sărăcindu-ne, îngenunchindu-ne. Sub conducerea acestor oameni, pentru Galaţi nu au existat perioade bune şi rele, ci doar o lungă şi agonizantă boală, o decădere lentă şi profundă, un cancer care ne-a stors până la os, care nu se vindecă nici cu plombe şi nici cu gutapercă. În Galaţi s-au îngrăşat doar şobolanii.

În 2016 avem şansa reală ca împreună să sfârşim această boală, trimiţându-i definitiv în uitare pe cei ce ne-au adus-o, refuzându-le ofertele, inclusiv acele ”oferte care nu se pot refuza”. În jurul dumneavoastră sunt prea mulţi oameni buni, cinstiţi, muncitori, pregătiţi, ca să vă mai lăsaţi călcaţi în picioare şi vănduţi ca oile între samsari.

În 2016, fiecare dintre noi putem spune: EU DERATIZEZ PRIMĂRIA!

Cătălin Cristache

(P)

Citit 12451 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Septembrie 2015 17:39