Eu vă propun un Galaţi civilizat şi modern/ Primăria trebuie să investească în transportul în comun!

Eu vă propun un Galaţi civilizat şi modern/ Primăria trebuie să investească în transportul în comun!
Evaluaţi acest articol
(38 voturi)

Oraşele din România sunt sufocate de maşini, iar Galaţiul nu face excepţie. Traficul este din ce în ce mai aglomerat, locurile de parcare sunt puţine, trotuarele sunt pline de maşini, iar drumurile sunt pline de gropi.  

Sigur, trebuie să construim mai multe parcări. Trebuie să asfaltăm străzile şi să reparăm trotuarele. Dar acestea nu pot reprezenta singurele soluţii. Cu cât vom construi mai multe străzi, mai multe parcări, cu atât vom avea mai multe maşini. 

Soluţia pe termen lung este să creăm un echilibru între maşinile personale şi mijloacele de transport în comun. Şi aici intervine rolul Primăriei. În următorii patru ani, Primăria trebuie să investească şi în refacerea străzilor, dar şi în modernizarea infrastructurii de transport în comun. 

Iar această investiţie nu trebuie să se oprească doar la achiziţia de autobuze noi sau la amenajarea de piste pentru biciclete. Primăria trebuie să investească şi în programe de încurajare a folosirii acestor mijloace de transport. Asta înseamnă inclusiv introducerea unor programe de educaţie civică în şcoli şi licee, gratuităţi extinse pe mijloacele de transport în comun, precum şi desemnarea unor zile sau zone în care circulaţia maşinilor să fie restricţionată. 

Trebuie să investim în reînnoirea parcului auto al Transurb SA, dar şi în realizarea unui management de trafic care să permită afişarea şi respectarea unui orar exact al mijloacelor de transport în comun. În acest fel îi vom încuraja pe gălăţeni să aleagă mijloacele de transport în comun şi să folosească mai puţin maşinile personale. 

Galaţiul are un trafic aglomerat, iar pentru fluidizarea traficului sunt necesare pasaje supra şi subterane în zonele cu trafic intens şi în intersecţiile aglomerate. Trebuie să investim în sensuri giratorii.

Nu trebuie să inventăm noi apa caldă. Sunt şi alte oraşe din Europa care au implementat astfel de programe. Copenhaga a reuşit să facă acest lucru în anii '70, deşi, la început, oamenii nu au fost bucuroşi să renunţe la maşini. Astăzi, Copenhaga este unul dintre oraşele europene cu cea mai dezvoltată infrastructură rutieră. Dar în care peste jumătate din populaţie foloseşte mijloace de transport alternativ şi mijloace de transport în comun.

Putem face şi noi la Galaţi acest lucru? Eu sunt convins că da.  

Ionuţ Pucheanu

 

P

Citit 13161 ori Ultima modificare Vineri, 01 Aprilie 2016 10:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.