Tinerii sudori de la Damen Galaţi, cei mai buni din lume

Tinerii sudori de la Damen Galaţi, cei mai buni din lume
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

Echipa de sudori a Şantierului Naval Damen Galaţi a câştigat medalia de aur la ARC CUP 2018 - cel mai prestigios concurs adresat sudorilor sub 35 de ani din întreaga lume. Delegaţia gălăţeană s-a mai întors acasă cu încă patru locuri pe podium la individual şi cu mai multe premii de excelenţă.

Ediţia 2018 a Competiţiei Internaţionale de Sudare ARC CUP, adresată celor mai buni tineri sudori din lume, s-a desfăşurat în perioada 6-10 iunie. A fost organizată, ca de obicei, în China, gazda din acest an fiind oraşul Zhuzhou, din provincia Hunan. Participarea la competiţie s-a făcut pe două categorii de vârstă - Junior, cu vârsta până în 25 de ani şi Senior - cu vârsta cuprinsă între 25 şi 35 de ani, precum şi pe diferite procese de sudare, în număr de şase, pe care le enumerăm aici, pentru cunoscători: 1) Shielded Metal Arc Welding (111/SMAW), 2) Gas Metal Arc Welding (135/GMAW), 3) Gas Tungsten Arc Welding (141/GTAW), 4) Oxygen Fuel Gas Welding (311/OFW), 5) Finished-product Welding (111SMAW/ 141GTAW/ 135GMAW/ 136FCAW) şi 6) Aluminium alloy welding (131/GMAW).

Damen Galaţi a deplasat la ARC CUP 2018 o echipă foarte valoroasă, după cum s-a putut vedea şi după rezultatele finale. De altfel, şantierul gălăţean este o prezenţă obişnuită a concursului din China, pe care l-a mai câştigat şi acum doi ani. Echipa din acest an a fost alcătuită din Broască Emanuel Andrei (Secția 1, sudor categoria juniori, proces sudare 111), Ghibergiu Petrică (Secția 1A, sudor categoria juniori, proces sudare 135), Goga Petrişor (Secția Tubulatură, sudor categoria juniori, proces sudare 141), Pintilie Daniel (Secția 1A, sudor categoria seniori, proces sudare 111), Talmaciov Vasile (Secția 1A, sudor categoria seniori, proces sudare 135), Codreanu Gabriel (Secția Tubulatură, sudor categoria seniori, proces sudare 111, 135/136, 141), Chisar Alexandru (Laborator Sudură, asistență sudori) şi Călmuc Marius Daniel (Laborator Sudură, membru juriu şi şef de echipă). Antrenarea concurenţilor s-a desfăşurat la Centrul de Formare Profesională al Damen Galaţi, sub atenta îndrumare a maistrului Rarinca Daniel şi a lui Angheluţă Florin. Pe tot parcursul competiţiei din China, echipa şantierului gălăţean a fost coordonată de ing. Călmuc Marius Daniel.

Două medalii de aur, una de argint şi două de bronz

Rezultatele delegaţiei de sudori ai Damen Shipyards Galaţi la ARC CUP 2018 au fost de pus în ramă: locul I în clasamentul pe echipe, un alt loc I, la MMA/111 - Broască  Emanuel Andrei, un loc II, la categoria GTAW/141 - Goga Petrişor şi două locuri III, obţinute de Pintilie Daniel (MMA/111) şi Codreanu Gabriel (Ansamblu Sudat). Gălăţenii s-au întors şi cu mai multe premii de excelenţă: Sudare Aluminiu - Broască Emanuel Andrei şi Proces sudare 135 și 141 - Codreanu Gabriel, Ghibergiu Petrică, Talmaciov Vasile.

Un "campionat mondial" al sudorilor

La competiţia din acest an din China au concurat 388 de sudori, în 71 de echipe participante. Au fost reprezentate ţări precum: Singapore, Kazahstan, Vietnam, Portugalia, Ucraina, Camerun, Pakistan, Ghana, Indonezia, India, Malaezia, Zambia, Coreea de Sud, Thailanda, Iran, Vietnam, Regatul Unit, Republica Cehă, Mongolia, Belarus, Rusia, Elveţia, Austria, Germania, Africa de Sud, Serbia, Cambodgia şi Hong Kong. Au participat, de asemenea, şi echipe din întreprinderi şi şcoli profesionale ale statului chinez.

Aşteptaţi ca nişte învingători

La întoarcerea acasă de la competiţia din China, componenţii delegaţiei Damen Galaţi au fost aşteptaţi ca nişte învingători, pentru că rezultatele obţinute de ei au fost într-adevăr remarcabile. Conducerea şantierului gălăţean a organizat o mică ceremonie. Sudorii campioni au primit felicitări din partea întregii echipe de conducere, dar şi prime şi categorii de muncă. ARC CUP a fost câştigat şi în 2016 de Damen Galaţi, sudorii gălăţeni clasându-se pe locul I şi la WELD CUP 2015, competiţie organizată în Marea Britanie.

Chinezii, gazde impecabile

ARC CUP este o competiţie destinată persoanelor sub 35 de ani, menită să promoveze sudura şi lucrul în echipă. Aşa cum am spus, competiţia din China a fost un adevărat campionat mondial al sudorilor din întreaga lume, cu o participare impresionantă, de peste 1.000 de persoane, din care circa 370 au fost concurenţi, din peste 30 de ţări. Competiţia a crescut de la an la an. Cu doi ani în urmă, atunci când tot Damen a câştigat concursul pe echipe, au fost circa 200 de concurenţi. Anul acesta, numărul lor aproape s-a dublat. Gazdele s-au implicat pe măsură în organizarea evenimentului, fiecare echipă beneficiind, de exemplu, de câte o "purtătoare de drapel" - o chinezoaică ce purta o pancartă cu numele ţării respective, ca la marile competiţii sportive. Ca o dovadă a modului în care şi autorităţile centrale au înţeles să asigure o imagine bună a competiţiei, la ARC CUP au fost de faţă reprezentanţi ai Academiei de Ştiinţe din China, ai Institutului Internaţional de Sudare, ai Societăţii de Inginerie Mecanică, ai Asociaţiei Inventatorilor etc.

Citit 37447 ori Ultima modificare Joi, 05 Iulie 2018 00:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.