Aleşii locali ne fac viaţa mai scumpă

Aleşii locali ne fac viaţa mai scumpă
Evaluaţi acest articol
(45 voturi)

Prin votul favorabil a 15 aleşi locali (PSD, UNPR şi ALDE), taxa de habitat şi tarifele pentru apa potabilă şi pentru canalizare au fost majorate începând cu 1 iulie. În plus, au fost modificate şi aprobate tarife noi pentru activităţile desfăşurate de către Serviciul Public Ecosal Galaţi.

De la 1 iulie, taxa specială de habitat va fi de 90,27 de lei/ an/ persoană, în loc de 86 de lei/ an/ persoană, cât fusese stabilit prin hotărârea anuală privind taxele şi impozitele locale. Pentru gălăţenii care s-au grăbit să-şi plătească obligaţiile la bugetul local pe tot anul, se vor face recalculări.

Tot prin votul consilierilor locali, de la 1 iulie vor fi majorate cu trei la sută preţul unui metru cub de apă potabilă şi cu 19 la sută tariful pentru canalizare. Conform datelor furnizate la solicitarea noastră, tarifele actualizate fără TVA vor fi de 4,6 lei/mc pentru apă şi de 2,99 lei/mc la apa uzată. Aşa cum v-am mai informat, este o scumpire "bonus", cerută insistent de SC Apă Canal. Potrivit strategiei de tarifare în vigoare până ieri, în 2019, preţul pentru apă ar fi trebuit să rămână neschimbat până în 2020, când urma să sufere o creştere de 1 la sută. Pentru 2019 era propusă doar o creştere cu 3 la sută a tarifului de canalizare-epurare. Apă Canal a solicitat, însă, revizuirea acestui plan de tarifare.

"Cetăţenii ar trebui să afle că vom ajunge în 2023 la un tarif de aproximativ 10,3 lei cu TVA pentru un metru cub de apă şi canalizare. Nu facem decât să adăugăm nişte creşteri la alte creşteri, în condiţiile în care Apă Canal înregistrează profit la sfârşitul fiecărui an", a sesizat consiliera independentă Simona Vreme.

"Toate creşterile acestea sunt rezultatul politicilor economice ale PSD", a comentat şi consiliera PMP Oana Iurescu.

Replica a venit din partea primarului Ionuţ Pucheanu: "Gargară! Dacă dumneavoastră puteţi susţine altfel o cofinanţare de 158 milioane de euro, atât cât a accesat în momentul de faţă Apă Canal… Odată ce faci investiţii, ai şi amortizare, care se regăseşte într-un anumit tarif. Prin urmare, investiţii mari, amortizare mare şi, evident, un cost ceva mai mare. Toate lucrurile acestea costă! A avea o apă tratată, care să nu ajungă în Dunăre aşa cum este colectată, costă! Toate investiţiile acestea costă!".

Tot cu 15 voturi favorabile au fost aprobate sau modificate tarifele pentru activităţile desfăşurate de către Serviciul Public Ecosal Galaţi. Consilierii locali liberali Onuţ Atanasiu şi Alexandru Şerban au încercat, fără prea mult succes, să afle dacă, odată cu intrarea în vigoare a noilor tarife, cetăţenii vor plăti mai mult sau puţin decât în prezent.

"Am adăugat tarife noi, speciale, pentru deşeul selectat şi pentru deşeul neselectat. Deşeul selectat va avea costuri mai mici, iar deşeul neselectat va avea costuri mai mari. Nu poţi compara un deşeu luat la grămadă cu unul care este selectat. Ecosal a solicitat modificarea tarifelor pentru activitatea de salubrizare menajeră prin introducerea contribuţiei pentru economia circulară în valoare de 30 de lei/tona de deşeu depozitat din deşeurile municipale pentru anul 2019, motivat de intrarea în vigoare, începând cu 1 ianuarie, a prevederilor OUG nr. 74/2018", a explicat viceprimarul PSD Sorin Enache.

Asupra acestui subiect vom reveni.

Citit 11245 ori Ultima modificare Sâmbătă, 06 Iulie 2019 02:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.