Aleşii locali ne fac viaţa mai scumpă

Aleşii locali ne fac viaţa mai scumpă
Evaluaţi acest articol
(45 voturi)

Prin votul favorabil a 15 aleşi locali (PSD, UNPR şi ALDE), taxa de habitat şi tarifele pentru apa potabilă şi pentru canalizare au fost majorate începând cu 1 iulie. În plus, au fost modificate şi aprobate tarife noi pentru activităţile desfăşurate de către Serviciul Public Ecosal Galaţi.

De la 1 iulie, taxa specială de habitat va fi de 90,27 de lei/ an/ persoană, în loc de 86 de lei/ an/ persoană, cât fusese stabilit prin hotărârea anuală privind taxele şi impozitele locale. Pentru gălăţenii care s-au grăbit să-şi plătească obligaţiile la bugetul local pe tot anul, se vor face recalculări.

Tot prin votul consilierilor locali, de la 1 iulie vor fi majorate cu trei la sută preţul unui metru cub de apă potabilă şi cu 19 la sută tariful pentru canalizare. Conform datelor furnizate la solicitarea noastră, tarifele actualizate fără TVA vor fi de 4,6 lei/mc pentru apă şi de 2,99 lei/mc la apa uzată. Aşa cum v-am mai informat, este o scumpire "bonus", cerută insistent de SC Apă Canal. Potrivit strategiei de tarifare în vigoare până ieri, în 2019, preţul pentru apă ar fi trebuit să rămână neschimbat până în 2020, când urma să sufere o creştere de 1 la sută. Pentru 2019 era propusă doar o creştere cu 3 la sută a tarifului de canalizare-epurare. Apă Canal a solicitat, însă, revizuirea acestui plan de tarifare.

"Cetăţenii ar trebui să afle că vom ajunge în 2023 la un tarif de aproximativ 10,3 lei cu TVA pentru un metru cub de apă şi canalizare. Nu facem decât să adăugăm nişte creşteri la alte creşteri, în condiţiile în care Apă Canal înregistrează profit la sfârşitul fiecărui an", a sesizat consiliera independentă Simona Vreme.

"Toate creşterile acestea sunt rezultatul politicilor economice ale PSD", a comentat şi consiliera PMP Oana Iurescu.
Replica a venit din partea primarului Ionuţ Pucheanu: "Gargară! Dacă dumneavoastră puteţi susţine altfel o cofinanţare de 158 milioane de euro, atât cât a accesat în momentul de faţă Apă Canal… Odată ce faci investiţii, ai şi amortizare, care se regăseşte într-un anumit tarif. Prin urmare, investiţii mari, amortizare mare şi, evident, un cost ceva mai mare. Toate lucrurile acestea costă! A avea o apă tratată, care să nu ajungă în Dunăre aşa cum este colectată, costă! Toate investiţiile acestea costă!".

Tot cu 15 voturi favorabile au fost aprobate sau modificate tarifele pentru activităţile desfăşurate de către Serviciul Public Ecosal Galaţi. Consilierii locali liberali Onuţ Atanasiu şi Alexandru Şerban au încercat, fără prea mult succes, să afle dacă, odată cu intrarea în vigoare a noilor tarife, cetăţenii vor plăti mai mult sau puţin decât în prezent.

"Am adăugat tarife noi, speciale, pentru deşeul selectat şi pentru deşeul neselectat. Deşeul selectat va avea costuri mai mici, iar deşeul neselectat va avea costuri mai mari. Nu poţi compara un deşeu luat la grămadă cu unul care este selectat. Ecosal a solicitat modificarea tarifelor pentru activitatea de salubrizare menajeră prin introducerea contribuţiei pentru economia circulară în valoare de 30 de lei/tona de deşeu depozitat din deşeurile municipale pentru anul 2019, motivat de intrarea în vigoare, începând cu 1 ianuarie, a prevederilor OUG nr. 74/2018", a explicat viceprimarul PSD Sorin Enache.

Asupra acestui subiect vom reveni.

Citit 10795 ori Ultima modificare Sâmbătă, 06 Iulie 2019 02:04

15 comentarii

 • postat de Akbar
  Joi, 27 Iunie 2019 22:41
  5.13.141.***
  Apa Canal, firma care face profit an de an, si care a majorat tarifele la canalizare si apa rece, e aceeasi firma care mai avea putin si darma blocul din Mazepa 1 ? S-a uitat nu-i asa, ca niste oameni platesc acum prostia, incompetenta si imbecilitatea unor maimutoi pusi in functie de partid !
  Si daca tot avem implementat prin oras sistemul de gestionare selectiva a deseurilor, de ce masinile de gunoi, arunca tot la gramada ? Ca sa solicite ulterior, bani in plus pentru sortare ? Intreb pentru un prieten.
  1
  6
  Raportează
 • postat de Revoltat
  Joi, 27 Iunie 2019 19:13
  84.117.42.***
  Noi nu v-am votat ca sa ajungeti acolo si apoi sa cresteti pretul la apa. Managerii buni scad pretul la apa si nu il cresc dar lacomia isi spune cuvantul. Pe vremea raposatului imi permiteam sa platesc curentul, apa si gazul. Acum nu se mai poate si ati mai pus si taxa de canalizare dar daca chem sa desfunde canalizarea nu vine. Pana acum nu curgea apa de ploaie si altele? Taxa pe aer ca sa aveti salarii bune cand puneti? Nu mai sunt salarii de excursii exotice si sa va imbogatiti voi? Sa va fie rusine. Daca viitoare stiu sicur cu cine nu voi vota. Voi dati cu o mana si luati cu sapte. Orasul apelor cu cea mai scumpa apa. e inadmisibil asa ceva!
  1
  18
  Raportează
 • postat de Ana Maria
  Joi, 27 Iunie 2019 17:22
  109.166.133.***
  Dacă mi-am plătit taxele in primele luni ale anului trebuie sa merg DIN NOU să plătesc diferența? Ca la sfarsitul anului sa nu primesc notificare sau să mi se înghețe contul de salariu?
  1
  10
  Raportează
 • postat de Citizen
  Joi, 27 Iunie 2019 09:35
  109.103.134.***
  Porcarii... Vrăjeală locala... Ce înseamnă selectiv?... Separat... Deși sunt separate colecoarele când vin sa ridice le pun la grămadă în mașină.. De ce?!... Atunci de ce nu fac un singur recipient pentru colectare hârtie, plastic și sticla dacă tot le amesteca?... Primăria știe acest lucru sau vorbește de sub aerul condiționat?.... Deșeuri sunt și incubatoarele de autobuze... Acestea când le stangeti?..... O uzina de reciclare a gunoiului.... Transformarea gunoiului în energie.... Sunteți zero... Au fugit și investitorii.... Gargara..... Idei zero
  1
  54
  Raportează
 • postat de gigel
  Joi, 27 Iunie 2019 09:14
  81.196.199.***
  expresie de primar *Gargara*,este cel mai slab primar din ultimii 30 de ani si din ce am observat ca si gandire privind investitii mari si amortizari mari cred ca se refera doar la salarii de sefi precum si la primarie obrazul gros cu,cheltuiala sa tine .esti o rusine mare pentru acest oras ,si crezi mataluta ca ai sa prinzi un loc in parlament?te inseli va veni vremea cand o sa ajungeti la nivelul lui unpr si o sa cautati sa va aliati cu unii cu altii ,bineinteles ca unpr se va duce pe rapa precum alde s.a. Rusineeeee
  2
  51
  Raportează
 • postat de ariciul
  Joi, 27 Iunie 2019 09:07
  92.114.82.***
  Baaaiii puturosilor care traiti pe banii prostilor care platesc fara sa cracneasca.Cat credeti voi ca va merge asa?Cat credeti voi ca o sa mai traiti frecand paula,si nefacand nimic decat marind tarife ,platite de cei care muncesc?Pana cand nu vor mai fi bani decat de mancare ,si atunci va veti trimite latraii pe teren,si nui vad bine.Si dupa aia,vom veni noi la voi,si ....nu va vad bine deloc.
  3
  34
  Raportează
 • postat de Oita Ion
  Joi, 27 Iunie 2019 08:56
  5.13.251.***
  Consilierii locali ,inainte de a vota majorari de preturi ,ar trebui sa se intereseze ,serviciile sunt facute cum trebuie ,pentru ca ,au tuns iarba printre blocuri si au strans in gramezi ,ei nu le mai ridica ,raman la uscat si le va plimba vantul ,asa au facut an de an , Apa Canal ,cum sa majorezi pretul cand serviciile sunt zero ,pe canalizari ,miroase a rahat si pe afara si in scara blocului ,Ecosal este fostul loc de munca a Primarului si nu ii v-a lasa la greu niciodata .
  2
  32
  Raportează
 • Joi, 27 Iunie 2019 08:18
  194.105.20.***
  "Gargara" este tot ceea ce spui tu, pentru ca acea amortizare ar fi trebuit sa fie sustinuta de bugetul local. Pentru asta platim taxele locale, nu sa mariti salariile trantorilor de bugetari care nu fac nimic in plus (de cand le-ai marit salariile artificial). Singura solutie de care esti "capabil" pentru derularea unei investitii pe fonduri europene este sa ne maresti taxele. Sper ca alegatorii sa tina cont de acest aspect la alegerile viitoare...
  1
  42
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Joi, 27 Iunie 2019 08:06
  5.13.157.***
  Tatuzu... nu poti scumpi o taxa deja platita pe tot anul ca la c**** ce sunteti ghestatul rumenit!! ALOOO!
  E ca si cum m-as duce la vitrine in Olanda, ma simt bine... apoi primesc de la primarie lor... instiintare... am schimbat bugetul... mai trb sa platesti 10E!
  NU TATUTZU!.... Apropo... aveti sa-mi dati 7 lei de 4 ani... cat sunt penalitatile ptr 50 de luni daca imi sunteti rau platnici??
  2
  32
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Joi, 27 Iunie 2019 08:04
  194.105.20.***
  Altfel, se lauda ca au crescut pensiile si salariile ! Traiasca INFLATIA !
  3
  28
  Raportează
 • postat de marius
  Joi, 27 Iunie 2019 08:01
  5.13.209.***
  Niște nesimțiți care reprezintă propriile interese si care cresc doar pentru a baga in propriile buzunare ( asta deoarece sunt in consiliile acestor societăți) . Ca sa justifice creșterile, ar trebui să existe un plan de investiții, sa vedem si noi ce ar trebui facut cu aceste sume care apar in plus. Dar la noi merge toată treaba pe rest.
  1
  31
  Raportează
 • postat de Dragnea
  Joi, 27 Iunie 2019 07:56
  109.166.129.***
  Pai mama naibii !
  Pensiile speciale si sobolanimea bugetara trebuie platita!
  2
  33
  Raportează
 • postat de Ion
  Joi, 27 Iunie 2019 06:09
  37.251.220.***
  "Gargară" zice dl. Primar! Mare intelectual conduce orașul! Voi vota sigur cu acest mare vizionar al Galațiului! Bravo!
  1
  28
  Raportează
 • postat de Cetatean
  Joi, 27 Iunie 2019 03:18
  188.24.228.***
  Sa va fie rusine , daca mai aveti asa ceva dar cred ca nu.
  1
  34
  Raportează
 • postat de Tudor V
  Joi, 27 Iunie 2019 01:12
  89.136.0.***
  Poate aceasta va fi utlima marire din mandatul psd-puchenu-alde-puriceunpr. Daca la alegerile urmatoare li se va da acestora ce merita (o marire de numar suedez), pentru a fi votati tineri, independenti (cu declaratii de rude prealabile, pentru a se evita orice conexiune cu fostii). Pamflet! Idee!
  1
  28
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.