Camera de Comerţ, în gazdă la Seminarul Teologic

Camera de Comerţ, în gazdă la Seminarul Teologic
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Consilierii judeţeni gălăţeni vor aproba, în şedinţa de luni, proiectul de hotărâre conform căruia clădirea din str. Mihai Bravu nr. 46, care găzduieşte sediul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Galaţi, trece în proprietatea Seminarului Teologic "Sfântul Andrei", în baza unei hotărâri definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Prin adresa nr. 6491 din 2.08.2019, Înalta Curte de Casație și Justiție - Secția Civilă a comunicat Consiliului Judeţean Galaţi Decizia Civilă nr. 1296 din 19 iunie 2019, definitivă, prin care a fost respinsă, ca nefondată, ultima cale de atac, extraordinară, exercitată de Consiliul Județean Galați - Contestația în anulare împotriva Deciziei civile nr. 337 din 20 februarie 2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție - Secția I Civilă, pronunțată în Dosarul civil nr. 3108/121/2016, având ca obiect revendicarea de către Seminarul Teologic Ortodox "Sf. Apostol Andrei" Galați a imobilului situat în municipiul Galați, str. Mihai Bravu nr. 46, în temeiul titlului de proprietate - act vânzare/cumpărare nr. 1715 din 06.04.1912 și a Sentinței civile nr. 1394/04.10.2005, pronunțată de Tribunalul Galați, rămasă definitivă prin Decizia Civilă nr. 115/A/19.04.2006, pronunțată de Curtea de Apel Galați - Secția Civilă și irevocabilă prin Decizia Civilă nr. 9730 din 27.11.2006 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, se arată în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre de CJ, care va ajunge luni în mapele consilierilor judeţeni.

În consecinţă, prin hotărârea care urmează să fie aprobată în şedinţa de CJ, se constată încetarea uzului public al unităţii administrativ-teritoriale Județul Galați în ceea ce priveşte imobilul din Mihai Bravu nr. 46, se aprobă trecerea clădirii din domeniul public în domeniul privat al județului Galați, ca urmare a încetării uzului public, şi se aprobă încetarea dreptului de administrare al Muzeului de Istorie "Paul Păltănea" Galați asupra imobilului. Justificarea temeinică a încetării uzului public județean o reprezintă tocmai Sentința Civilă nr. 939/27.09.2017 a Tribunalului Galaţi, care obligă U.A.T. Județul Galați să lase Seminarului Teologic Ortodox "Sf. Apostol Andrei" Galați, în deplină proprietate și pașnică folosință, imobilul situat în municipiul Galați, str. Mihai Bravu nr. 46, altfel spus, imobilul să fie reintrodus în circuitul civil și să fie transmis fostului proprietar.

Arhiepiscopia permite Camerei să rămână în sediul actual

Deşi a câştigat în instanţă clădirea din str. Mihai Bravu 46, Arhiepiscopia Dunării de Jos dă dovadă de "înţelegere" şi permite Camerei de Comerţ să rămână în continuare în acest sediu. "Seminarul Teologic Ortodox "Sfântul Andrei" din Galaţi presupune şcolirea liceală a elevilor pentru Artă Sacră şi Patrimoniu Cultural naţional şi, de asemenea, în aceleaşi clădiri, este găzduită o Şcoală Generală deschisă tuturor locuitorilor oraşului, începând de la clasa pregătitoare până la clasa a 8-a. În total, în aceste clădiri insuficiente se şcolesc 500 de copii, de la clasa pregătitoare până la clasa a 12-a. Şcoala nu poate face faţă solicitărilor din ce în ce mai multe şi mai insistente ale părinţilor copiilor. Cu toate că nu există spaţii suficiente pentru cei 500 de elevi, Seminarul Teologic Ortodox "Sfântul Andrei" din Galaţi dovedeşte înţelegere pentru Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Galaţi, care rămâne în această clădire până la timpul în care se va identifica soluţia cea mai bună pentru toată lumea, în virtutea bunei slujiri şi cooperări cu toţi oamenii de bună credinţă şi bine informaţi asupra rolului Bisericii în viaţa comunităţii", se menţionează într-un comunicat al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Acest lucru ne-a fost confirmat şi de preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură, Ion Mocanu: "În virtutea relaţiei excelente pe care o avem cu Arhiepiscopia, vom semna un contract de chirie, pe baza căruia ne vom putea desfăşura în continuare activitatea în acest sediu, pe o durată care va fi stabilită ulterior, de comun acord cu Arhiepiscopia".

Camera de Comerţ ar putea avea, totuşi, un nou sediu, dacă va câştiga în instanţă procesul pe care îl are cu Universitatea "Dunărea de Jos", prin care revendică proprietatea asupra clădirii din str. Gării nr. 61-63, fostul sediu al Facultății de Chimie Alimentară.

Citit 3051 ori Ultima modificare Duminică, 29 Septembrie 2019 19:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.