Şantierele şi proiectele lui Ionuţ Pucheanu. Ce-au lăsat în urmă primarii Galaţiului (V)

Şantierele şi proiectele lui Ionuţ Pucheanu. Ce-au lăsat în urmă primarii Galaţiului (V)
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Schimbarea la faţă a intrărilor în Galaţi şi a centrului oraşului, sistematizarea zonei Colegiului "Mihai Kogălniceanu", construcţia parcării multietajate din Mazepa I, reabilitarea străzilor Basarabiei, Brăilei şi Domnească au transformat municipiul într-un nesfârşit şantier, în mandatul primarului Ionuţ Pucheanu. "Identitate" este unul dintre cuvintele-cheie ale actualei administraţii, chiar dacă rezultatul final - de pildă, transformarea parcului de la Spicu în piaţetă urbană sau amplasarea vechiul Sigiliu al Târgului Galaţi - este discutabil, în opinia multor gălăţeni. Închiderea vechiului sistem centralizat de termoficare, achiziţia primelor mijloace noi de transport public, reabilitarea infrastructurii cartierelor, centrul de permanenţă medicală, scoaterea din gunoi şi punerea în valoare a patrimoniului istoric al oraşului, primii paşi spre transformarea Galaţiului în "smart city" sunt deciziile şi proiectele lui Ionuţ Pucheanu.

Pentru că adesea auzim "Ce-a făcut primarul?/ - N-a făcut nimic!", pentru că Galaţiul nu este doar oglinda noastră, a gălăţenilor, ci şi a primarilor care i-au condus destinele, ne-am propus ca, pe parcursul unui serial, să încercăm să arătăm ce au lăsat notabil în urmă cei aflaţi vremelnic în postul de edil-şef al oraşului. Aţi putut citi despre "Edili-şefi care şi-au recunoscut neputinţa de a conduce oraşul", despre administraţia de tip Durbacă, despre moştenirea lăsată de Dumitru Nicolae gălăţenilor şi despre Marius Stan, edilul-şef călare pe buldozer.  Astăzi vă propunem o radiografie a celor trei ani şi jumătate de administraţie Ionuţ Pucheanu. Social-democratul a fost ales primar al Galaţiului pe 5 iunie 2016, cu 23.378 de voturi, reprezentând 25,10 la sută din sufragii.

Identitate

Fie că vorbim despre amenajarea intrărilor în oraş - considerate cartea noastră de vizită, despre modernizarea zonei centrale, montarea de mobilier urban, noi pavaje de granit, personalizarea refugiilor din staţiile de transport local, realizarea logoului oraşului ori a filmuleţului de promovare "Galaţi, oraşul binecuvântat de Dunăre", "identitate" reprezintă cuvântul de ordine pentru primarul Ionuţ Pucheanu. Dovezi? Vechiul Sigiliu al Târgului Galaţi, amplasat la intrarea în oraş dinspre Brăila, şi ancora cu o vechime de peste 50 de ani, de la rondoul nou-construit la intrarea dinspre Tecuci. Intrări pe care primarul le consideră, în urma lucrărilor executate, estetice şi funcţionale.

Centru civic

Proiectul de căpătâi al edilului îl reprezintă amenajarea zonei centrale, de la Potcoava de Aur până la Romarta, Spicu şi esplanada "Dunărea", continuând pe strada Domnească până la Biserica Greacă. Un centru civic pavat cu granit, a cărui emblemă ar urma să devină - alături de modernizarea Parcului "Eminescu" - Pasajul "Dunărea", reabilitat după ani de paragină şi dotat cu două copertine futuriste.

"Piaţetă" este un alt cuvânt-cheie al actualei administraţii, fie că vorbim despre Spicu ori despre fostul teren viran de lângă Policlinica cu Plată. Calitatea şi trăinicia lucrărilor, a materialelor folosite, profesionalismul constructorilor şi respectarea termenelor de execuţie sunt, însă, discutabile.

Străzi

Sensuri unice, borduri şi treceri de pietoni supraînălţate, şantiere care blochează sau îngreunează traficul au constituit provocări pentru şoferi. Modernizarea străzilor Cerealelor şi Dr. Carnabel (între Vasile Alecsandri şi Basarabiei), reabilitarea străzii Basarabiei (tronson Traian - Mihai Bravu), resistematizarea străzii Brăilei între bulevardul Dunărea şi intrarea în Galaţi sunt printre proiectele importante realizate. Dar gălăţenii aşteaptă de multă vreme finalizarea ultimelor nouă străduţe din Valea Oraşului, a arterelor Leonida Zamfirescu şi Pictor Isser.

Primarul Ionuţ Pucheanu a finalizat modernizarea străzilor Anghel Saligny şi Tecuci, începute de Marius Stan, dar şi artera Traian, inclusiv lărgirea ei. Modernizarea segmentului Piaţa Centrală - strada Basarabiei - intrarea în depou va fi decontată din fonduri europene atrase de administraţia Pucheanu.

Anul acesta au fost semnate contracte de finanţare europeană pentru modernizarea liniilor de tramvai şi a carosabilului pe axele rutiere Siderurgiştilor - 1 Decembrie şi Traian Vuia - Henri Coandă - George Coşbuc.

Parteneră a Consiliului Judeţean în proiectul european de modernizare şi extindere a Drumului de Centură, Primăria şi-a asumat o serie de lucrări suplimentare, neeligibile.

Refacerea carosabilului, a trotuarelor, staţiilor de autobuz, spaţiilor verzi şi a locurilor de parcare de pe strada Brăilei va continua anul viitor, până la Potcoava de Aur. Pe lângă reabilitarea străzii Domnească, cu frezări şi asfaltări nocturne, se lucrează şi la drumul prin curtea Poliţiei de Frontieră.

Restructurare urbană

Pentru sistematizarea zonei Colegiului Naţional "Mihai Kogălniceanu" au fost desfiinţate 82 de garaje şi s-au realizat o nouă arteră de circulaţie între strada Regiment 11 Siret şi prelungirea bulevardului George Coşbuc, peste 300 de locuri de parcare, reabilitarea aleilor şi a trotuarelor, rămânând de amenajat locul de joacă, spaţiile verzi, punctele de colectare a gunoiului şi semnalizarea rutieră.

În Mazepa I, lângă blocul R5, se construieşte o parcare cu parter şi trei etaje, totalizând 214 locuri pentru autoturisme şi 50 boxe individuale pentru depozitare.

Când va fi gata, accesul se va face pe bază de cartele cu autotaxare, vor exista monitorizare video, semaforizare pe bază de senzori şi 21 de staţii de încărcare pentru autovehicule electrice.

Pucheanu a finalizat şi cele două proiecte de restructurare urbană lăsate de Stan: artera de legătură între străzile Lăpuşneanu şi Roşiori şi 87 de locuri de parcare în Complex "Ancora", respectiv 128 de locuri de parcare, o alee carosabilă, un loc de joacă şi un părculeţ în Ţiglina II.

Transport

Marius Stan i-a lăsat primarului Pucheanu bani împrumutaţi de la BERD pentru 14 troleibuze noi şi pentru sistemul de e-ticketing. Ionuţ Pucheanu a reuşit achiziţia a 17 troleibuze noi şi rambursarea din fonduri europene a cheltuielilor eligibile aferente mijloacelor de transport  şi sistemului e-ticketing, aflat acum în implementare. A fost reabilitată reţeaua electrică de transport troleibuze. Gălăţenilor li s-a promis că pe 1 decembrie vor intra pe trasee cele 20 de minibuze şi cele 40 de autobuze mari, nou-nouţe, cumpărate, anul acesta, cu bani împrumutaţi. În ceea ce priveşte tramvaiele, Primăria are un parteneriat cu Ministerul Dezvoltării, care ar urma să ne cumpere cu bani europeni zece asemenea mijloace de transport. Finanţarea nerambursabilă pentru alte opt tramvaie, făcute de Astra Arad, este incertă.

Sănătate

Dacă tot s-a mutat în propriul sediu, scăpând de statutul de chiriaşă, în mandatul lui Pucheanu, Primăria a devenit şi proprietara terenului şi a imobilelor în care funcţionează Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie "Buna Vestire”. S-au finalizat consolidarea dispensarului de pneumoftiziologie şi consolidarea pavilioanelor I şi II ale Spitalului "Elisabeta Doamna" şi a fost deschis primul Centru de permanenţă pentru servicii medicale. Anul acesta a devenit funcţional Centrul de Medicină Dentară Socială, în parteneriat cu Facultatea de Medicină.

Au fost semnate contracte de finanţare europeană pentru reabilitarea, extinderea şi dotarea ambulatoriului Spitalului de Psihiatrie, dar şi pentru modernizarea, extinderea şi dotarea Compartimentului Primiri Urgenţe şi, respectiv, a Ambulatoriului Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sf. Ioan". Dorinţa conducerii unităţii medicale este aceea de a avea la Galaţi o secţie de Oncologie pediatrică.

Locuinţe

Cartierul Dimitrie Cantemir va avea, în sfârşit, staţie de epurare a apelor uzate, realizată cu fonduri guvernamentale. Greu de spus cine va răspunde pentru staţia de epurare plătită şi dispărută fără urmă în mandatul primarului Dumitru Nicolae... În campusul social cu 11 blocuri nefuncţionale din Micro 17, pe care Pucheanu l-a moştenit de la Stan, au mai fost ridicate trei blocuri, însă rămâne de rezolvat racordarea la energie electrică.

În acest an, s-au realizat cu fonduri europene lucrări de creştere a performanţelor energetice a blocurilor G1 şi G8 din Micro 18, unde lifturile au fost înlocuite cu unele noi şi moderne, cu dotări care permit utilizarea lor de către persoanele cu dizabilităţi. S-au câştigat bani europeni şi pentru creşterea performanţelor energetice a blocurilor D din Micro 13B şi PR3A din Micro 21.

Cartiere

Reabilitarea interioarelor de cartier a promis candidatul la Primărie Ionuţ Pucheanu. Conform datelor transmise la solicitarea noastră, în trei ani şi jumătate de mandat s-a intervenit în: Ţiglina I, II şi III, Micro 13B, Micro 14, 17, 18, 19, 20, 21, Micro 39A, B şi C, 40, în Mazepa I şi II, în zona Centru - Piaţă, în Aurel Vlaicu, Traian Nord, Siderurgiştilor Vest, Valea Oraşului şi Port. Lucrările, concentrate mai ales în jurul şcolilor şi grădiniţelor, au vizat refacerea structurii rutiere şi a aleilor de acces, amenajarea locurilor de parcare în urma demolării garajelor şi refacerea semnalizării rutiere. În perioada iunie 2016 - octombrie 2019, Primăria spune că au fost demolate 366 de garaje şi s-au amenajat în cartiere peste 30 de parcări, care cumulează aproximativ 1.700 de locuri.

Căldură

Ionuţ Pucheanu şi-a asumat o decizie radicală: închiderea vechiului sistem centralizat de termoficare, ineficient şi generator de pierderi. Toate unităţile de învăţământ din oraş au fost dotate cu sisteme proprii de încălzire. Primăria le-a oferit cetăţenilor, în anumite condiţii, un ajutor de 3.000 de lei pentru a-şi achiziţiona surse alternative de încălzire, iar 24 de foste puncte termice au fost transformate în microcentrale de cvartal, care furnizează doar căldură în sezonul rece, nu şi apă caldă.

Ar mai trebui spus că sunt semnate contracte pe bani europeni pentru "Reabilitare termică şi creşterea performanţei energetice" la clădirile Centrului Multifuncţional de Servicii Sociale Galaţi, unde va fi înfiinţat şi dotat un nou corp de clădire, dar şi la Căminul pentru Persoane Vârstnice "Sfântul Spiridon".

Şcoli

În prezent, sunt anvelopate cu bani europeni Şcolile Gimnaziale Nr. 3, 22 şi "Iulia Hasdeu", iar pentru singurele creşe publice din Galaţi sunt contractate finanţări europene pentru creşterea performanţei energetice şi reabilitare termică. De asemenea, s-au câştigat fonduri europene pentru reabilitarea şi modernizarea Şcolilor Nr. 33, „Mihail Sadoveanu” şi „Grigorie Teologul”.

Proiect abandonat de fostele administraţii, noul corp de clădire de la Şcoala Gimnazială Nr. 7 - care ar fi trebuit să fie Campusul Colegiului "Cuza" - se apropie de finalizare, cu bani atraşi de la Ministerul Dezvoltării.

Patrimoniu

În ultimii ani, Galaţiul şi-a scos, la propriu, istoria de sub gunoaie: Cavoul Roman, Poarta Turcească, Palatul "Gheorghiu", Castrul roman de la Barboşi. Graţie descoperirilor arheologice, Primăria a câştigat bani europeni pentru a pune în valoare situl arheologic Tirighina-Barboşi, monument de importanţă naţională. Fonduri europene s-au atras şi pentru reabilitarea primei zone istorice - Casa "Geshov", imobil aflat pe strada Domnească nr. 58, lângă Palatul Administrativ.

Smart City

Actuala administraţie susţine că a făcut paşi pe drumul transformării Galaţiului într-un "oraş inteligent": simplificarea procedurilor pentru obţinerea certificatului de urbanism, emiterea Avizului Comun pentru obţinerea rapidă a autorizaţiei de construire, implementarea cu fonduri europene a unui sistem informatic de management al documentelor în Primărie, aplicaţia mobilă Galaţi City App, bani europeni pentru reţele Wi-Fi în zone publice, dar şi instalarea primului încărcător solar pentru telefoane mobile, tablete sau camere foto, în Parcul Viva, alte patru urmând să devină funcţionale în Grădina Publică, Orăşelul Copiilor, la Potcoava de Aur şi Romarta.

Faleza

După şapte ani de ruşinoasă celebritate, Galaţiul a scăpat de Falezogaură - surparea moştenită de Marius Stan de la Dumitru Nicolae şi lăsată lui Ionuţ Pucheanu - dar şi de "puiul" ei. A fost redeschis traficul în zona Elice, renunţându-se la varianta ocolitoare, s-au finalizat lucrările de reabilitare a canalului colector din zona Falezei Inferioare şi au fost consolidate primele două trepte de mal. Pe lângă monitorizare periodică, Faleza Dunării a fost subiectul unui concurs de idei şi soluţii urbanistice organizat de Primărie. Proiectul care a fost declarat marele câştigător, realizat de o echipă de gălăţeni, propune "O Faleză ca în Dubai", iar autorităţile promit că nu va rămâne doar pe hârtie.

Plaja "Dunărea"

Concesionarea Plajei "Dunărea" a fost, probabil, cel mai răsunător eşec al actualei administraţii. În prezent, se lucrează la reabilitarea şi modernizarea zonei de agrement, iar gălăţenilor li se promite (din nou) cel mai mare Aqua Park de pe malul Dunării: piscine pentru copii şi adulţi, tobogane spectaculoase - cel mai înalt urmând să atingă aproape 20 metri - scenă pentru evenimente şi proiecţii de filme, terenuri pentru sporturi de plajă, zonă de food şi multe altele…

Distracţie

În mandatul lui Ionuţ Pucheanu, gălăţenii nu au avut parte de vedete internaţionale de Revelion, ci de evenimente în premieră: Forza ZU, minicroaziere de "Ziua Dunării", Street Food Festival, Oktoberfest, Festivalul racilor şi al fructelor de mare, Pizza Fest, Summer Parade, The Color Run Love Tour, iar oraşul a fost de două ori capitala boxului european şi o dată capitala mondială a hocheiului pe gheaţă.

Citit 23805 ori Ultima modificare Vineri, 22 Noiembrie 2019 00:51

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.