UPDATE. Cum te pot ”ciupi” băncile la comision
Foto: Bogdan Codrescu

UPDATE. Cum te pot ”ciupi” băncile la comision
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

UPDATE. Precizări de la BRD: „În cazul persoanelor care folosesc carduri emise de alte bănci, și care doresc să retragă cash din automatele BRD, gama de opțiuni privind cupiurile este limitată. De ce? Pentru că întreținerea unei rețele extinse de automate bancare (așa cum e cazul BRD) mobilizează resurse importante, costurile cu numerarul sunt, de asemenea, semnificative, iar clienții proprii, cei care plătesc pentru produse și servicii, trebuie serviți cu prioritate. Pe de altă parte, comisionarea operațiunilor de retragere de numerar la ATM o face banca emitentă a cardului, și nu cea de la ATM-ul căreia se retrag banii efectiv”, ne-a spus Traian Traicu, Head of media relations BRD GSG.


Mai multe bănci importante din România au început să recurgă la diverse subterfugii pentru a „ciuguli” câte un leu, doi, trei sau chiar mai mulţi de la clienţii concurenţei, reprezentând comisioane pentru retrageri de numerar de la ATM. Astfel, atunci când vrei să scoţi bani de la bancomatele acestora, pe ecran ai doar sume prestabilite, care diferă de la bancă la bancă, şi observi că a dispărut opţiunea „Alege altă sumă”. Practic, dacă vrei să scoţi, de exemplu, 500 de lei de la o altă bancă decât cea care ţi-a eliberat cardul, eşti obligat să faci cel puţin două tranzacţii.

„Am avut nevoie urgent de 500 de lei şi am vrut să scot de la cel mai apropiat bancomat, care era un bancomat BRD. N-a fost o problemă chiar dacă am cardul de la altă bancă, pentru că am zero lei comision la toate tranzacţiile. M-a deranjat însă că am fost obligat să fac două tranzacţii, una de 200 şi alta de 300 de lei, pentru că suma 500 de lei nu se găsea printre cele prestabilite. Şi nu am putut nici să aleg altă sumă”, mi-a spus recent un prieten. Ca să verific, am mers şi eu la un bancomat BRD. Am introdus cardul (care este eliberat de altă bancă) şi am fost rugat să selectez suma dorită dintre următoarele opţiuni: 10 lei, 50 lei, 100 lei, 200 lei, 300 lei, 900 lei. Opţiunea „Alege altă sumă” nu mai exista, astfel că, dacă ai nevoie de 500 de lei, cum spuneam, sau de 350 de lei, ori de 700 de lei etc., trebuie să faci cel puţin două tranzacţii sau chiar trei, în ultimul caz.

Procedura, să-i spunem aşa, nu este singulară, ea este practicată şi de alte bănci, după cum am putut observa în urma unui scurt raid pe care l-am făcut la mai multe bancomate din Centru. Prima „staţie”: BCR, unde opţiunile de retragere erau 10, 50, 100, 150, 200, 250 şi 900 de lei. Nici aici nu puteai alege altă sumă. La fel, şi CEC Bank îţi oferea nişte sume prestabilite (10, 50, 100, 200, 400, 500, 900 lei) plus opţiunea „Alege altă operaţie”, care te întoarce practic la ecranul anterior, nu îţi oferă posibilitatea să alegi suma pe care o vrei, alta decât cele afişate. La celelalte bănci din zonă, îţi puteai alege altă sumă pe care să o retragi în afara celor prestabilite, este cazul Raiffeisen, First Bank şi OTP Bank.

Situaţia lipsei opţiunii „Alege altă sumă” de pe unele bancomate a fost remarcată de mai mulţi, printre care şi Mihai Vasilescu, care, pe blogul lui, a postat şi o poză cu un bancomat al Băncii Transilvania. Aici aveai ca opţiuni de retragere numerar 10, 50, 100, 200 şi 900 de lei. Atât.

Nu discutăm de sume considerabile care „zboară” din cont, dar, ca principiu, situaţia de mai sus nu poate fi nicidecum satisfăcătoare, ba poate deveni chiar deranjantă la un moment dat.

Ca regulă, un pachet salarial negociat cu banca emitentă a cardului ce prevede, ca facilitate, retragerea de numerar de la ATM-urile altor bănci fără niciun cost te fereşte de astfel de surprize neplăcute. Există şi reversul medaliei: conform unor surse din piaţa bancară gălăţeană, te poţi trezi în situaţia în care tranzacţia ta poate fi taxată de ambele bănci, atât cea care ţi-a emis cardul, cât şi cea căreia îi aparţine bancomatul de unde ai făcut retragerea. Iar dacă ai fost nevoit să faci mai multe tranzacţii pentru a scoate suma de care aveai nevoie... spor la calculat!

Citit 7148 ori Ultima modificare Luni, 27 Ianuarie 2020 18:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.