O clădire monumentală va fi DEMOLATĂ

O clădire monumentală va fi DEMOLATĂ
Evaluaţi acest articol
(36 voturi)

UPDATE. Demolarea clădirii de pe strada Bălcescu nr. 17 a fost oprită (FOTO şi DOCUMENTE). Citește detalii AICI <--


Una dintre puţinele clădiri monumentale care mai amintesc de imaginea de odinioară a vechii străzi Mavromol (astăzi, strada Nicolae Bălcescu), va dispărea în foarte scurtă vreme. Conform datelor de pe panoul de şantier, până cel târziu pe 30 aprilie 2020, impresionantul imobil de la numărul 17 va fi pus la pământ, iar imaginea îi va mai rămâne doar în fotografiile de arhivă.

„Da, doamnă, va fi demolată în întregime!”, mi-a spus unul dintre muncitorii care lucrau ieri dimineaţă la îngrădirea monumentalei clădiri ruinate de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 17. Îl întrebasem pentru că, în ciuda panoului de şantier pe care scria clar „demolare construcţii”, tot mai speram ca măcar faţada să poată fi salvată şi pusă în valoare într-o nouă construcţie.

„Demolare construcţii C1 (P+2E); C2 (P+1E); C3 (P+1E), C4 (P) imobil strada Nicolae Bălcescu nr. 17 Galaţi. Proiectant: Biroul de arhitectură Dan Ujeucă. Constructor: SC ICMRS SA Galaţi. Numărul autorizaţiei de demolare eliberată de Primăria Galaţi nr. 1049 din 11.12.2019. Termen de execuţie a lucrărilor: data începerii - 09.03.2020; data finalizării - 30.04.2020”, sunt datele care pot fi citite pe panoul de şantier prins pe gardul de protecţie care înconjoară deja una dintre laturile imobilului. La împrejmuirea imobilului se lucrează de la finele săptămânii trecute, iar unii gălăţeni au sperat să nu fie vorba despre o demolare, ci despre consolidarea şi reabilitarea construcţiei.

Ce spune Direcţia pentru Cultură Galaţi

Verificând Lista Monumentelor Istorice din Galaţi, am constatat că „Ansamblul urban strada Nicolae Bălcescu” se întinde, pe partea stângă a arterei de azi, de la nr. 19 până la nr. 61 (strada Gării), iar pe partea dreaptă, de la intersecţia cu strada Eroilor până la strada Gării.

Am solicitat, însă, lămuriri Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi. „Clădirea nu este inclusă în zona protejată stabilită prin Planul Urbanistic Zonal - zone construite protejate din municipiul Galaţi, prin urmare, Direcţia Judeţeană pentru Cultură nu poate interveni. Primăria, prin serviciile de specialitate, decide ce şi cum”, ne-a declarat Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.

„Este foarte trist pentru că dispare una dintre puţinele clădiri care au mai rămas de pe vechea stradă Mavromol, cea care se întindea până la strada Tecuci, dincolo de care era Uliţa Viilor Vechi. Împreună cu clădirea care are balconul căzut, cea în care a fost «Bistro Peştera», imobilul de la numărul 17 aminteşte de istoria de altădată a străzii Mavramol vechi. În rest, lăsăm contemporaneitatea să-şi spună cuvântul. Probabil că nici nu le merităm! Nu avem estetica şi simţul valorilor dezvoltat”, ne-a mărturisit consilierul Marius Mitrof. Dacă proprietarul clădirii l-ar fi întrebat, i-ar recomandat ca măcar faţada să fie păstrată sau reconstruită.

Ce spune Primăria

Primăria municipiului Galaţi ne-a transmis, prin Biroul de Presă, că în decembrie anul trecut a eliberat autorizaţie de demolare pentru imobilul de pe strada Bălcescu nr. 17 şi că proprietarul are la dispoziţie şase luni pentru a o pune în executare. Conform autorităţilor, clădirea este proprietate privată, nu are valoare istorică şi nu este inclusă în zona construită protejată a oraşului. Nu a fost supraimpozitată din cauza degradării şi va fi demolată în întregime.

Citit 28478 ori Ultima modificare Marți, 05 Octombrie 2021 23:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.