O clădire monumentală va fi DEMOLATĂ

O clădire monumentală va fi DEMOLATĂ
Evaluaţi acest articol
(36 voturi)

UPDATE. Demolarea clădirii de pe strada Bălcescu nr. 17 a fost oprită (FOTO şi DOCUMENTE). Citește detalii AICI <--


Una dintre puţinele clădiri monumentale care mai amintesc de imaginea de odinioară a vechii străzi Mavromol (astăzi, strada Nicolae Bălcescu), va dispărea în foarte scurtă vreme. Conform datelor de pe panoul de şantier, până cel târziu pe 30 aprilie 2020, impresionantul imobil de la numărul 17 va fi pus la pământ, iar imaginea îi va mai rămâne doar în fotografiile de arhivă.

„Da, doamnă, va fi demolată în întregime!”, mi-a spus unul dintre muncitorii care lucrau ieri dimineaţă la îngrădirea monumentalei clădiri ruinate de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 17. Îl întrebasem pentru că, în ciuda panoului de şantier pe care scria clar „demolare construcţii”, tot mai speram ca măcar faţada să poată fi salvată şi pusă în valoare într-o nouă construcţie.
„Demolare construcţii C1 (P+2E); C2 (P+1E); C3 (P+1E), C4 (P) imobil strada Nicolae Bălcescu nr. 17 Galaţi. Proiectant: Biroul de arhitectură Dan Ujeucă. Constructor: SC ICMRS SA Galaţi. Numărul autorizaţiei de demolare eliberată de Primăria Galaţi nr. 1049 din 11.12.2019. Termen de execuţie a lucrărilor: data începerii - 09.03.2020; data finalizării - 30.04.2020”, sunt datele care pot fi citite pe panoul de şantier prins pe gardul de protecţie care înconjoară deja una dintre laturile imobilului. La împrejmuirea imobilului se lucrează de la finele săptămânii trecute, iar unii gălăţeni au sperat să nu fie vorba despre o demolare, ci despre consolidarea şi reabilitarea construcţiei.

Ce spune Direcţia pentru Cultură Galaţi

Verificând Lista Monumentelor Istorice din Galaţi, am constatat că „Ansamblul urban strada Nicolae Bălcescu” se întinde, pe partea stângă a arterei de azi, de la nr. 19 până la nr. 61 (strada Gării), iar pe partea dreaptă, de la intersecţia cu strada Eroilor până la strada Gării.
Am solicitat, însă, lămuriri Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi. „Clădirea nu este inclusă în zona protejată stabilită prin Planul Urbanistic Zonal - zone construite protejate din municipiul Galaţi, prin urmare, Direcţia Judeţeană pentru Cultură nu poate interveni. Primăria, prin serviciile de specialitate, decide ce şi cum”, ne-a declarat Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.
„Este foarte trist pentru că dispare una dintre puţinele clădiri care au mai rămas de pe vechea stradă Mavromol, cea care se întindea până la strada Tecuci, dincolo de care era Uliţa Viilor Vechi. Împreună cu clădirea care are balconul căzut, cea în care a fost «Bistro Peştera», imobilul de la numărul 17 aminteşte de istoria de altădată a străzii Mavramol vechi. În rest, lăsăm contemporaneitatea să-şi spună cuvântul. Probabil că nici nu le merităm! Nu avem estetica şi simţul valorilor dezvoltat”, ne-a mărturisit consilierul Marius Mitrof. Dacă proprietarul clădirii l-ar fi întrebat, i-ar recomandat ca măcar faţada să fie păstrată sau reconstruită.

Ce spune Primăria

Primăria municipiului Galaţi ne-a transmis, prin Biroul de Presă, că în decembrie anul trecut a eliberat autorizaţie de demolare pentru imobilul de pe strada Bălcescu nr. 17 şi că proprietarul are la dispoziţie şase luni pentru a o pune în executare. Conform autorităţilor, clădirea este proprietate privată, nu are valoare istorică şi nu este inclusă în zona construită protejată a oraşului. Nu a fost supraimpozitată din cauza degradării şi va fi demolată în întregime.

Citit 27351 ori Ultima modificare Marți, 05 Octombrie 2021 23:23

13 comentarii

 • postat de Mihaila Maria
  Miercuri, 11 Martie 2020 23:15
  86.124.200.***
  E foarte bine să se demoleze cladirile degradate din oras. Incet, incet se reface fondul construit, se amenajează si domeniul public iar orasul i-si schimba infatisarea.
  Poate se demoleaza si celelalte cladiri aflate in aceeasi situatie
  22
  16
  Raportează
 • postat de Mirel
  Miercuri, 11 Martie 2020 16:41
  89.38.136.***
  Pacat ca se demoleaza. Trebuia aplicata metoda Mehid care reprezinta foarte bine corectitudinea si interesul autoritatilor pentru cetateni. E pacat sa distrugi o asemenea rezervatie: adapost pentru multi sobolani si gandaci, focar de infectie dar reprezinta orasul
  11
  18
  Raportează
 • postat de Radu
  Miercuri, 11 Martie 2020 15:33
  86.120.195.***
  Poate că mai are o șansă daca declara imobilul ca fiind monument istoric. Am atașat jos un link cu pașii de urmat.
  Aparent, daca imobilul nu aparține statului sau personalul autorizat din primării nu are niciun interes în a proteja clădirea (nu mă miră), proprietarul are dreptul să depuna o cerere pentru inspecția acestuia și poate are norocul sa îl introducă în zonele protejate ale orașului.
  E păcat că se mai pierde o bucată de istorie, ne întoarcem la timpurile clasice/intunecate, de data asta corupția fiind principala sursa de inconștiență.

  https://neamtdjc.ro/patrimoniul-cultural-al-judetului/propuneri-pentru-clasare-in-categoria-monument-istoric/
  9
  17
  Raportează
 • postat de Terente...din Galati
  Miercuri, 11 Martie 2020 12:53
  86.34.180.***
  Articol scris pt ca "alde ghioga" sa-si dea cu presupusul. In lumea intreaga se conserva orice edificiu ridicat cu peste un secol in urma. Orice...La noi, se demoleaza, fara minte. Cand nu vom mai avea industrie, agricultura, vom vrea sa facem turism. Ce turism sa faci la Galati, unde nu avem decat blocurile de pe vremea lui Ceasca? Vai de capul nostru!
  12
  64
  Raportează
 • postat de ro
  Miercuri, 11 Martie 2020 11:56
  91.216.52.***
  Este o rusine pentru oras ca inca se mai darama cladirile vechi. Este vina primariei impreuna cu toate Directiile ei corupte care ar fi trebuit sa cont de cladirile vechi ale orasului.
  Nu de asemenea oameni avem nevoie la conducerea orasului!
  Orasul avea identitate prin cladirile vechi. Nimic din ce este nou nu este reprezentativ.
  12
  56
  Raportează
 • postat de un gălățean
  Miercuri, 11 Martie 2020 11:30
  5.12.151.***
  Personal sunt de acord cu dărâmarea tuturor vechiturilor. În locul ei nu aș dori nimic, ci doar un spațiu verde cu niște copaci. Se mai aeriseste puțin acea zonă oricum aglomerată de clădiri. Se poate oastra5o zonă pe care să o denumim 'centrul vechi', dar asta nu înseamnă că trebuie să păstrăm în oraș toate vechiturile doar pentru că amintesc de trecut.
  48
  22
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Miercuri, 11 Martie 2020 10:48
  91.181.243.***
  Un ghestadt criminal. Stiti cum se renoveaza o cladire mai varza ca aceea? Se pastreaza INTEGRAL fatada, renovand-o foarte atent… in spate se reconstruieste exact dupa acelasi plan, consolidand-o!
  Suntem un popor varza… rau… in stare de nimic mai ales institutional! De moarste numai de bine!
  14
  63
  Raportează
 • postat de Sa vorbim si noi doar ca sa fim auziti...
  Miercuri, 11 Martie 2020 10:39
  77.111.245.***
  ,,Monumentul" ala (zic asta pentru galatenii aparuti mai recent pe aici, prin oras...) este o sobolanarie, o cangrena pe fata orasului, la fel ca si multe altele pentru care se face o campanie de presa, aberanta, de restaurare.
  De mai mult de 50 de ani acest ,,monument" este relativ in aceeasi stare in care se poate vedea acum, adica un putregai, o ruina potential cauzatoare de moarte prin prabusire, o constructie fara nicio valoare arhitectonica, asa dupa cum se poate vedea si cu ochiul liber...
  Mi se pare ceva foarte dubios la mijloc sa sustii restaurarea sau orice alta solutie care nu presupune demolarea pentru acest focar de mizerie, aceasta uratenie, acest morman de gunoi care dainuie de zeci de ani, degeaba, in centrul orasului Galati, oras care , dealtfel, are pretentii de salubrizare, de modernizare, de ...europenizare.
  49
  32
  Raportează
 • postat de despre noi
  Miercuri, 11 Martie 2020 09:01
  194.105.20.***
  Cum sa daramati o cladire de patrimoniu?Nu poate fi consolidata? Ati lasat-o in paragina expres?Mafia imobiliara isi spune cuvantul.Cum punem la pamant niste cladiri care marcheaza o istorie a orasului, o dovada ca acest oras era infloritor odinhioara? " La trecutu-ti mare viitor!" Aceste nimicuri , aceste personaje hotarasc dupa bunul lor plac. si , in primul rand , pentru bani,.Cat de lacomi puteti fi de nu va mai ajunge!
  Se pot consolida cladiri din fonduri europene, dar nu asta se dorest.Rusine!
  Nu ne mai vindeti istoria pe nimicuri , nu va mai infruptati , hulpavilor ce sunteti, din averea si frumusetea acestui oras .Cei pe care ii platim din banii noastri, din taxele pe care le platim, care sunt din ce in ce mai mari de la am la an, cei din Primarie numiti doar politic mergeti la diverse conferinte in afara , mergeti in Germania, Anglia, Franta, admirati cladiri de patrimoniu si va minunati , spunandu-va :Cata civilizatie, cultura, istorie! Ne pierdem identitatea ca natie din cauza acestor netrebnici.
  16
  59
  Raportează
 • postat de Asta da productivitatea muncii, demolarea este a noastră meserie
  Miercuri, 11 Martie 2020 08:55
  213.233.101.***
  Păi, ce nu a demolat comuniştii, demolează "capitaliştii" sau "capitaliştii" de azi, au demolat comuniştii, urmează, monarhiştii. Şi demolăm tot aşa, până la origini, de o să rămânem cu dosul gol.
  15
  41
  Raportează
 • postat de Alergatorul de pe Faleza
  Miercuri, 11 Martie 2020 08:49
  94.177.47.***
  Normal ca imobilul nu are valoare istorica. In Galati nici macar Castrul roman de la Tirighina nu are valoare istorica. Dovada ca de curand s-a prabusit o bucata mare din dealul pe care se afla castrul. Ati auzit ca Primaria a luat masuri? Totul e lasat sa se degradeze. Galatiul nu mai are nici o sansa in fata nepasarii covarsitoare.
  9
  59
  Raportează
 • postat de Dum
  Miercuri, 11 Martie 2020 06:32
  5.13.195.***
  Si cine si ce se va construi acolo, ca nu degeaba se darama, ceva e pina la urma , dar cu cladirea contruita si in paragina ce se stie de ea?
  8
  24
  Raportează
 • postat de Daca nu cade ...pica .
  Miercuri, 11 Martie 2020 00:54
  108.245.201.***
  De ce sa mai cheltuiti bani pe demolare???!!! Asteptati un pic si pica ea singura .......ca de altfel mai peste tot in centru "orasului " ...
  11
  61
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.