Demolarea clădirii de pe strada Bălcescu nr. 17 a fost oprită (FOTO şi DOCUMENTE)
Foto: Anca Melinte

Demolarea clădirii de pe strada Bălcescu nr. 17 a fost oprită (FOTO şi DOCUMENTE)
A început procedura de clasare ca monument istoric
Evaluaţi acest articol
(44 voturi)

Demolarea monumentalei clădiri de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 17 a fost sistată, ne-a comunicat, ieri, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi, prin consilierul Marius Mitrof. Clădirea va rămâne, deocamdată, în picioare pentru că, la solicitarea Asociaţiei "Galaţi, oraşul meu", Direcţia pentru Cultură a declanşat procedura de clasare de urgenţă a acestui imobil, potrivit dispoziţiilor Legii privind protejarea monumentelor istorice. Săptămâna viitoare, reprezentanţii instituţiei de cultură şi ai proprietarului se vor întâlni pentru a căuta împreună cele mai bune soluţii.

Articolul publicat în ediţia de ieri a ziarului "Viaţa liberă", "O clădire monumentală va fi demolată", a declanşat puternice reacţii în rândul gălăţenilor. Asociaţia "Galaţi, oraşul meu" a solicitat Direcţiei Judeţene pentru Cultură, printr-o adresă oficială, "întreprinderea tuturor măsurilor pentru sistarea urgentă a lucrărilor de demolare a imobilului de la adresa strada Nicolae Bălcescu nr. 17". În documentul pus la dispoziţie cu amabilitate de Bogdan-Radu Brînzan se mai solicită "demararea de urgenţă a procedurii de clasare a clădirii de la adresa strada Nicolae Bălcescu nr. 17, în vederea sistării lucrărilor de demolare şi introducerea acesteia în lista monumentelor istorice, precum şi conservarea sa, conform art. 21 din Legea monumentelor istorice". Asociaţia precizează că imobilul este localizat în interiorul zonei de protecţie a monumentului istoric Palatul Poştei, din strada Iacob Lahovary nr. 6.

Procedură excepţională

"Clasarea de urgenţă este procedura excepţională, prin care un bun imobil aflat în pericol iminent de distrugere sau de alterare fizică este clasat în grupa A sau B, după caz, în vederea luării măsurilor urgente necesare pentru salvarea sa", prevede Legea monumentelor istorice. Serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor pot declanşa această procedură din oficiu sau la solicitarea oricărei persoane interesate. Conform legii, proprietarului imobilului i s-a comunicat în scris declanşarea procedurii de clasare de urgenţă în Lista monumentelor istorice. "De la data comunicării către proprietar a declanşării procedurii de clasare şi până la publicarea ordinului de clasare sau până la comunicarea neclasării, după caz, dar nu mai mult de 12 luni, bunului imobil în cauză i se aplică regimul juridic al monumentelor istorice", stipulează actul normativ.

Clasarea a fost declanşată

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi a comunicat ieri, atât Primăriei Galaţi, cât şi reprezentantei proprietarului, că a fost declanşată procedura de clasare de urgenţă a imobilului de pe Bălcescu nr. 17.

"Având în vedere vechimea imobilului, arhitectura acestuia şi faptul că aparţine unei perioade de glorie a oraşului, fiind prezentat în câteva cărţi poştale ilustrate din perioada ante şi interbelică a oraşului, potrivit dispoziţiilor art. 21 din Legea 422 din 2001, republicată, privind protejarea monumentelor istorice, vă comunicăm declanşarea procedurii de clasare de urgenţă a imobilului din Galaţi, strada Nicolae Bălcescu nr. 17", se arată în documentul Direcţiei pentru Cultură. Acesta a fost afişat şi pe gardul de protecţie ridicat în jurul imobilului, chiar lângă panoul de şantier.

Ieri după-amiază, muncitorii, ajutaţi de un utilaj, mutau panourile gardului mai aproape de clădire.

În căutarea unei soluţii salvatoare

Ieri am încercat, fără succes, să obţinem un punct de vedere din partea proprietarului, prin reprezentanta domniei sale. Conform legii, împotriva declanşării procedurii de clasare de urgenţă sau a ordinului de clasare de urgenţă, proprietarul se poate adresa instanţei de contencios administrativ. Însă până la soluţionarea litigiului, bunului imobil în cauză i se aplică regimul juridic al monumentelor istorice.

Vestea bună pe care Marius Mitrof ne-a dat-o este aceea că proprietarul clădirii, prin avocata sa, a manifestat deschidere faţă de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi. Săptămâna viitoare ar urma să aibă loc o întâlnire între reprezentanta proprietarului şi instituţia de cultură. Se încearcă identificarea celei mai bune soluţii pentru salvarea acestui crâmpei din istoria Galaţiului.

Important este că monumentala construcţie a scăpat, deocamdată, de pericolul iminent al demolării.

Istoria clădirii, dezvăluită de Asociaţia Mila 80

Cornişa cu flori, balcoanele tip bovindou, tâmplăria originală sau jardinierele din fier forjat, elemente care amintesc de farmecul de odinioară al clădirii, pot fi admirate pe pagina de Facebook a Asociaţiei Mila 80. Sunt imagini surprinse în timpul unui tur pietonal ghidat de acum câţiva ani, când gălăţenii au putut afla istoria clădirii care "a aparţinut acum un secol Anei Corvissianu (membră a unei familii de vază a comunităţii gălăţene din secolele XIX şi XX şi care a deţinut şi o altă casă care se află azi în colaps, str. Cuza nr. 44)".

Conform Mila 80, "în perioada dintre războaie funcţiona la parterul clădirii de pe strada Mavromol/ Berthelot (azi, Nicolae Bălcescu) un magazin de pălării şi postavuri, dar şi un magazin de blănuri al lui Marcus Beniamin (acest lucru poate fi observat şi pe geamul superior al vitrinei clădirii, acolo unde de sub stratul de vopsea a ieşit la iveală reclama interbelică)".

Din păcate, după 1990, construcţia a intrat într-un evident proces de degradare, continuat şi după ce a fost revendicată şi retrocedată proprietarului de drept. "În 2017, când am reuşit să intrăm în ea, avea deja spart tot peretele vestic (cel dinspre sinagogă) şi foarte multă cărămidă era luată spre a fi vândută", consemnează Mila 80.

Sursa foto: Anca Melinte şi Asociaţia Mila 80

 

 

Citit 14948 ori Ultima modificare Marți, 05 Octombrie 2021 23:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.