UPDATE. A murit una dintre victimele exploziei de la N6

UPDATE. A murit una dintre victimele exploziei de la N6
Deflagrație în Centru. Un apartament a explodat
Evaluaţi acest articol
(83 voturi)

UPDATE, miercuri, 4 noiembrie 2020. Este vorba despre proprietarul apartamentului unde s-a produs deflagraţia care a distrus o scară întreagă a blocului N6, în dimineaţa zilei de joi, 29 octombrie. Bărbatul, în vârstă de 89 de ani, a suferit arsuri peste 50 la sută din suprafaţa corpului şi a decedat la aproape o săptămână de la incident, timp în care a fost internat în stare gravă, în spital. Din cauza vârstei înaintate, dar şi a gravităţii arsurilor, omul nu a supravieţuit.

Între timp, foarte puţini proprietari ai apartamentelor afectate de deflagraţie au luat în calcul varianta oferită de Primărie, de a locui temporar într-un bloc de locuinţe sociale din Micro 17, cei ale căror apartamente au fost devastate în totalitate preferând să se mute la rude. Zona este şi acum păzită de poliţiştii locali, urmând ca la finalul expertizelor să se decidă soarta imobilului afectat.


(30 octombrie 2020) Zeci de apartamente distruse, maşini avariate şi cinci răniţi este bilanţul unei deflagraţii teribile produse joi dimineaţă, în scara unui bloc din zona "zero" a Galaţiului. O centrală termică, aflată în locuinţa situată la parter, a sărit în aer, provocând avarierea întregului imobil, dar şi a altor blocuri din vecinătate. Cinci persoane, printre care şi proprietarul apartamentului de unde a pornit dezastrul, au fost rănite. Autorităţile contabilizează pagubele şi caută soluţii pentru ajutorarea celor ale căror apartamente au devenit de nelocuit. 

Scara 5 a blocului N6 de pe strada Navelor a fost punctul unei deflagraţii nimicitoare joi, 29 octombrie, cu puţin înainte de ora 8,00. Suflul exploziei a plecat de la unul dintre apartamentele situate la parterul imobilului şi s-a propagat violent, atât pe verticală, încât şi pe orizontală, pe o rază de cel puţin 500 de metri. Zeci de oameni care locuiesc în blocul cu pricina, dar şi la imobile învecinate, au fost surprinşi în case de deflagraţia care a zguduit din temelii construcţia cu patru etaje. Au zburat ferestre, elemente de tâmplărie, au căzut ziduri şi au fost avariate zeci de autoturisme parcate în vecinătatea blocurilor. Violenţa exploziei a făcut ţăndări geamurile de la apartamentele altor blocuri din zonă, de la toate unităţile comerciale aflate la parterul blocurilor de la Spicu, dar şi pe cele amplasate pe două laturi ale hotelului Mercure, aflat în imediata vecinătate a blocului de unde a pornit dezastrul cauzat, aşa cum aveau să constate echipele de intervenţie, de o scurgere de gaze produsă la o centrală de apartament.

"A avut loc o explozie cauzată de o acumulare de gaze în apartamentul de la parterul unui bloc. Au fost afectate mai multe apartamente din acel bloc şi din zonă. Apartamentul unde s-a produs deflagraţia este devastat. Elementele de structură, tavanul şi celelalte obiecte de mobilier sunt distruse în totalitate. S-au înregistrat cinci victime, dintre care una cu arsuri de peste 50 la sută din suprafaţa corpului, fiind preluată de o ambulanţă SMURD şi transportată la Spitalul de Urgenţă, în stare critică. Celelalte patru victime au răni uşoare, pentru o parte dintre ele nici nu a fost necesară transportarea la spital", a precizat lt. col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi. 

La faţa locului au fost mobilizaţi poliţişti de la mai multe secţii din oraş, criminalişti, jandarmi şi pompieri. Reprezentanţii reţelei de distribuţie a gazelor şi cei ai Inspectoratului de Stat în Construcţii au demarat cercetările pentru a stabilit cu exactitate cauza deflagraţiei şi pagubele produse de aceasta. Nu sunt puţine, au concluzionat, la o primă vedere, autorităţile, în timp ce evacuau 21 de persoane numai din blocul în care a avut loc deflagraţia. Pentru aceştia vor trebui găsite soluţii de cazare, deoarece nu se mai pot întoarce în apartamentele distruse. 

Cazare în blocul Primăriei

Era joi dimineaţă, o primă variantă avută în vedere de autorităţi pentru a-i ajuta pe oamenii rămaşi, într-o fracţiune de secundă, fără acoperiş în prag de iarnă. Prefectul judeţului, sosit la faţa locului, a afirmat că, în urma primelor discuţii purtate cu reprezentanţii municipalităţii, s-ar fi găsit o soluţie. "Avem circa 40 de apartamente deteriorate. Deja am purtat discuţii cu reprezentanţii Primăriei Municipiului Galaţi, au în administrare un bloc de circa 40 de apartamente. O să vedem după constatări cum ne vom organiza astfel încât să asigurăm cazarea persoanelor care au fost evacuate", a explicat Eugen Hristache, prefectul judeţului Galaţi. 

Victime colaterale

Printre imobilele cele mai afectate de explozia de joi dimineaţă se află Hotelul Mercure, fostul Galaţi, în spatele căruia se află blocul N6. Suflul deflagraţiei a fost atât de puternic, la fel ca şi zgomotul care a însoţit-o, încât geamurile de pe două laturi ale unităţii de cazare, a cărei renovare s-a încheiat în urmă cu doar două luni, au fost făcute ţăndări de la parter până la etajul al nouălea. "Hotelul a fost avariat grav, pe laturile de nord şi de răsărit. Au fost sparte geamurile de la parter până la etajul al nouălea, iar tâmplăria exterioară a fost contorsionată de la suflul exploziei. Suntem în curs de evaluare a pagubelor, verificăm dacă au fost avariate şi elemente interioare. Aşteptăm evaluarea asiguratorului, cu siguranţă pagubele sunt mari. Din fericire, în această perioadă nu aveam cazaţi turişti, pentru că am luat această decizie din cauza fluxului mic de vizitatori pe fondul pandemiei. Nici angajaţii nu erau la serviciu, altfel cu siguranţă am fi avut victime", ne-a declarat Traian Sandu, managerul Mercure Galați Centrum. 

Distrigaz: "Avaria, pe domeniul privat"

Este concluzia la care au ajuns reprezentanţii companie de distribuție a gazelor naturale, care, în urma măsurătorilor şi verificării reţelei din zonă, au stabilit drept cauză a exploziei probleme înregistrate în instalaţia apartamentului unde s-a produs deflagraţia. "În urma investigațiilor tehnice efectuate de către echipele Distrigaz Sud Rețele, nu au fost depistate scurgeri de gaze pe rețeaua de distribuție din zona imobilului respectiv. Din informațiile preliminare, explozia s-a produs pe instalația de utilizare a gazelor naturale, de a cărei ȋntreținere și exploatare sunt responsabili clienții. Distrigaz Sud Rețele colaborează cu organele competente care vor stabili cu exactitate cauzele producerii evenimentului", se arată într-un comunicat transmis la scurt timp după eveniment de Biroul de Presă al Distrigaz Sud Reţele. 

Cauzele exacte, gradul de afectare al blocului, valoarea pagubelor şi măsurile care vor fi luate, atât în privinţa proprietarilor afectaţi, cât şi a imobilului distrus, vor fi stabilite în cursul acestor zile. 


UPDATE. "Explozie în urma unei acumulări de gaze la demisolul unui bloc de locuințe din zona centrală a orașului. Au fost înregistrate 5 victime, din care una cu arsuri pe 50% din suprafața corporală și 4 victime cu traumatisme ușoare. Au fost evacuate 21 de persoane, din care 3 copii, 7 vârstnici și 11 adulți", anunță oficialii ISU Galați.

(29 octombrie 2020, ora 8,15) Incident grav, în urmă cu puțin timp, înregistrat la un bloc din zona Spicu. O explozie puternică s-a produs într-unul dintre apartamentele blocului N6 Sc.5, în spatele hotelului Mercure.

În urma deflagrației, au fost afectate mai multe locuințe și s-a înregistrat cel puțin o victimă, susțin cei de la ISU Galați, care intervin în acest moment la fața locului.

Vom reveni.

Foto: Marian Calestru

Citit 33747 ori Ultima modificare Sâmbătă, 07 Noiembrie 2020 00:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.