UPDATE. A murit una dintre victimele exploziei de la N6

UPDATE. A murit una dintre victimele exploziei de la N6

Deflagrație în Centru. Un apartament a explodat
Evaluaţi acest articol
(83 voturi)
45 comentarii

UPDATE, miercuri, 4 noiembrie 2020. Este vorba despre proprietarul apartamentului unde s-a produs deflagraţia care a distrus o scară întreagă a blocului N6, în dimineaţa zilei de joi, 29 octombrie. Bărbatul, în vârstă de 89 de ani, a suferit arsuri peste 50 la sută din suprafaţa corpului şi a decedat la aproape o săptămână de la incident, timp în care a fost internat în stare gravă, în spital. Din cauza vârstei înaintate, dar şi a gravităţii arsurilor, omul nu a supravieţuit.
Între timp, foarte puţini proprietari ai apartamentelor afectate de deflagraţie au luat în calcul varianta oferită de Primărie, de a locui temporar într-un bloc de locuinţe sociale din Micro 17, cei ale căror apartamente au fost devastate în totalitate preferând să se mute la rude. Zona este şi acum păzită de poliţiştii locali, urmând ca la finalul expertizelor să se decidă soarta imobilului afectat.


(30 octombrie 2020) Zeci de apartamente distruse, maşini avariate şi cinci răniţi este bilanţul unei deflagraţii teribile produse joi dimineaţă, în scara unui bloc din zona "zero" a Galaţiului. O centrală termică, aflată în locuinţa situată la parter, a sărit în aer, provocând avarierea întregului imobil, dar şi a altor blocuri din vecinătate. Cinci persoane, printre care şi proprietarul apartamentului de unde a pornit dezastrul, au fost rănite. Autorităţile contabilizează pagubele şi caută soluţii pentru ajutorarea celor ale căror apartamente au devenit de nelocuit. 

Scara 5 a blocului N6 de pe strada Navelor a fost punctul unei deflagraţii nimicitoare joi, 29 octombrie, cu puţin înainte de ora 8,00. Suflul exploziei a plecat de la unul dintre apartamentele situate la parterul imobilului şi s-a propagat violent, atât pe verticală, încât şi pe orizontală, pe o rază de cel puţin 500 de metri. Zeci de oameni care locuiesc în blocul cu pricina, dar şi la imobile învecinate, au fost surprinşi în case de deflagraţia care a zguduit din temelii construcţia cu patru etaje. Au zburat ferestre, elemente de tâmplărie, au căzut ziduri şi au fost avariate zeci de autoturisme parcate în vecinătatea blocurilor. Violenţa exploziei a făcut ţăndări geamurile de la apartamentele altor blocuri din zonă, de la toate unităţile comerciale aflate la parterul blocurilor de la Spicu, dar şi pe cele amplasate pe două laturi ale hotelului Mercure, aflat în imediata vecinătate a blocului de unde a pornit dezastrul cauzat, aşa cum aveau să constate echipele de intervenţie, de o scurgere de gaze produsă la o centrală de apartament.

"A avut loc o explozie cauzată de o acumulare de gaze în apartamentul de la parterul unui bloc. Au fost afectate mai multe apartamente din acel bloc şi din zonă. Apartamentul unde s-a produs deflagraţia este devastat. Elementele de structură, tavanul şi celelalte obiecte de mobilier sunt distruse în totalitate. S-au înregistrat cinci victime, dintre care una cu arsuri de peste 50 la sută din suprafaţa corpului, fiind preluată de o ambulanţă SMURD şi transportată la Spitalul de Urgenţă, în stare critică. Celelalte patru victime au răni uşoare, pentru o parte dintre ele nici nu a fost necesară transportarea la spital", a precizat lt. col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi. 

La faţa locului au fost mobilizaţi poliţişti de la mai multe secţii din oraş, criminalişti, jandarmi şi pompieri. Reprezentanţii reţelei de distribuţie a gazelor şi cei ai Inspectoratului de Stat în Construcţii au demarat cercetările pentru a stabilit cu exactitate cauza deflagraţiei şi pagubele produse de aceasta. Nu sunt puţine, au concluzionat, la o primă vedere, autorităţile, în timp ce evacuau 21 de persoane numai din blocul în care a avut loc deflagraţia. Pentru aceştia vor trebui găsite soluţii de cazare, deoarece nu se mai pot întoarce în apartamentele distruse. 

Cazare în blocul Primăriei

Era joi dimineaţă, o primă variantă avută în vedere de autorităţi pentru a-i ajuta pe oamenii rămaşi, într-o fracţiune de secundă, fără acoperiş în prag de iarnă. Prefectul judeţului, sosit la faţa locului, a afirmat că, în urma primelor discuţii purtate cu reprezentanţii municipalităţii, s-ar fi găsit o soluţie. "Avem circa 40 de apartamente deteriorate. Deja am purtat discuţii cu reprezentanţii Primăriei Municipiului Galaţi, au în administrare un bloc de circa 40 de apartamente. O să vedem după constatări cum ne vom organiza astfel încât să asigurăm cazarea persoanelor care au fost evacuate", a explicat Eugen Hristache, prefectul judeţului Galaţi. 

Victime colaterale

Printre imobilele cele mai afectate de explozia de joi dimineaţă se află Hotelul Mercure, fostul Galaţi, în spatele căruia se află blocul N6. Suflul deflagraţiei a fost atât de puternic, la fel ca şi zgomotul care a însoţit-o, încât geamurile de pe două laturi ale unităţii de cazare, a cărei renovare s-a încheiat în urmă cu doar două luni, au fost făcute ţăndări de la parter până la etajul al nouălea. "Hotelul a fost avariat grav, pe laturile de nord şi de răsărit. Au fost sparte geamurile de la parter până la etajul al nouălea, iar tâmplăria exterioară a fost contorsionată de la suflul exploziei. Suntem în curs de evaluare a pagubelor, verificăm dacă au fost avariate şi elemente interioare. Aşteptăm evaluarea asiguratorului, cu siguranţă pagubele sunt mari. Din fericire, în această perioadă nu aveam cazaţi turişti, pentru că am luat această decizie din cauza fluxului mic de vizitatori pe fondul pandemiei. Nici angajaţii nu erau la serviciu, altfel cu siguranţă am fi avut victime", ne-a declarat Traian Sandu, managerul Mercure Galați Centrum. 

Distrigaz: "Avaria, pe domeniul privat"

Este concluzia la care au ajuns reprezentanţii companie de distribuție a gazelor naturale, care, în urma măsurătorilor şi verificării reţelei din zonă, au stabilit drept cauză a exploziei probleme înregistrate în instalaţia apartamentului unde s-a produs deflagraţia. "În urma investigațiilor tehnice efectuate de către echipele Distrigaz Sud Rețele, nu au fost depistate scurgeri de gaze pe rețeaua de distribuție din zona imobilului respectiv. Din informațiile preliminare, explozia s-a produs pe instalația de utilizare a gazelor naturale, de a cărei ȋntreținere și exploatare sunt responsabili clienții. Distrigaz Sud Rețele colaborează cu organele competente care vor stabili cu exactitate cauzele producerii evenimentului", se arată într-un comunicat transmis la scurt timp după eveniment de Biroul de Presă al Distrigaz Sud Reţele. 

Cauzele exacte, gradul de afectare al blocului, valoarea pagubelor şi măsurile care vor fi luate, atât în privinţa proprietarilor afectaţi, cât şi a imobilului distrus, vor fi stabilite în cursul acestor zile. 


UPDATE. "Explozie în urma unei acumulări de gaze la demisolul unui bloc de locuințe din zona centrală a orașului. Au fost înregistrate 5 victime, din care una cu arsuri pe 50% din suprafața corporală și 4 victime cu traumatisme ușoare. Au fost evacuate 21 de persoane, din care 3 copii, 7 vârstnici și 11 adulți", anunță oficialii ISU Galați.

(29 octombrie 2020, ora 8,15) Incident grav, în urmă cu puțin timp, înregistrat la un bloc din zona Spicu. O explozie puternică s-a produs într-unul dintre apartamentele blocului N6 Sc.5, în spatele hotelului Mercure.

În urma deflagrației, au fost afectate mai multe locuințe și s-a înregistrat cel puțin o victimă, susțin cei de la ISU Galați, care intervin în acest moment la fața locului.

Vom reveni.

Foto: Marian Calestru

Citit 30169 ori Ultima modificare Sâmbătă, 07 Noiembrie 2020 00:11

45 comentarii

 • postat de Unde este MERCAPTANUL ?!? Marți, 10 Noiembrie 2020 08:41 213.233.88.*** Link la comentariu
  0
  0

  Sărmanul bătrân la 89 de ani....acum, va fi veșnic pomenit, cel puțin de vecinii afectați de explozie.
  Gaz metan, inodor, incolor, mai ușor decât aerul.....păi, dacă nu a funcționat nici-un avertizor de gaz din multitudinea de apartamente afectate, măcar alarmarea sonoră, de ce nu s-a simțit mirosul specific de ouă stricate, de sulf, fiind cunoscut că-n gazul metan, se introduce aditivi odoranți precum tert-butiltiolu sau MERCAPTANUL !!??!!??

  Raportează
 • postat de comunismul Miercuri, 04 Noiembrie 2020 22:04 188.24.254.*** Link la comentariu
  6
  1

  bai baiete! nu a murit de la covid colo! si moare de la asta!

  Raportează
 • postat de D.A.S. Miercuri, 04 Noiembrie 2020 19:46 89.137.230.*** Link la comentariu
  4
  16

  La 89 ani si 50% arsuri pe corp e clar ca l-au lasat sa moara ca nici nu aveau dotari pentru arsi desi a trecut atata timp de la tragedia de la Colectiv. Nimeni nu vrea sa faca sectie de arsi ca in afara desi bani sunt. Mai aveau putin si spuneau ca s-a infectat cu covid si din cauza asta a murit. In ce priveste deflagratia este cam puternica ca sa fie doar din apartamentul omului.

  Raportează
 • postat de carmen Miercuri, 04 Noiembrie 2020 11:46 83.103.186.*** Link la comentariu
  20
  7

  Se vinde vreun apartament acolo???

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Duminică, 01 Noiembrie 2020 10:40 82.137.8.*** Link la comentariu
  1
  31

  @Gigel Gazul metan nu coboara niciodata la nivelul solului cum este cel lichefiat GPL.
  Metanul este mai usor decat oxigenul, de asta se si monteaza senzorii intre 10-15cm de tavan. ;) Cand concentratie de gaz o depaseste pe cea de oxigen cu 73-80% se declanseaza senzorul. Cand sare de 90-95% la cea mai mica flama atunci apare pericolul de explozie!
  Unde nu sunt tevi de gaze in subsoluri nu-si are sensul!

  CONCLUZIA: Engie trebuie sa-si inventarieze tevile pana la ceasul comun al blocului pe cheltuiala lui si remedierea urgenta a defectiunilor.... si dupa acel ceas spre cele individuale de pe holuri... daca necesita doar vopsire... instiintarea locatarilor!

  Delasarea naste catastrofe!

  Raportează
 • postat de SFANTUL Sâmbătă, 31 Octombrie 2020 18:23 5.13.192.*** Link la comentariu
  18
  20

  TERMOFICARTEA A MURIT , TOT EA, TERMOFICAREA O SA SALVEZE OAMENI. DAR PENTRU ASTA MAI TREBUIE MINTE SI UN OM GOSPODAR. CINE ESTE VINOVAT ? PRIMARIA CARE A INCURAJAT SI S-A LAUDAT CA A REZOLVAT INCALZIREA ORASULUI . CE SA-I FACI CINEVA S-A BUCURAT PENTRU 3000 LEI SI ACUM STA IN FRIG, FARA CASA SI FARA AJUTOR SI ETC.... PE LANGA ASTA SUFERA, NU O PERSOANA, CI MAI MULTE PERSOANE COLATERALE NEVINOVATE.. DESTEAPTATE ROMANE !!!!

  Raportează
 • postat de Suparatu` Sâmbătă, 31 Octombrie 2020 15:49 89.39.81.*** Link la comentariu
  4
  28

  Adevarul este prezentat corect mai sus de ``Vali``: Constatarea asta cu scurgeri de gaze de la instalatia de gaze interioara nu prea sta in picioare.La cat de mare a fost deflagratia,trebuia sa fie o acumulare foarte mare de gaze in apartament si in cazul asta acel batran din apartament era mort demult sufocat.Dupa cum ati vazut acel batran a avut doar arsuri si leziuni atat.Aici poate fi vorba de acumulari de gaze produse in subteran si care s-au infiltrat in apartament pana la prima sursa de foc.Numai asa se explica puterea asa mare a exploziei.Au fost nenumarate explozii cauzate de centrale sau aragaz dar pagubele au fost mult mai mici nu de o asa amploare.Constatarea cauzelor trebuie facuta de o echipa de experti nu de catre distrigaz deoarece este firesc ca nu sunt atat de nebuni sa constate ca e vina lor.

  Raportează
 • postat de Vasilache Sâmbătă, 31 Octombrie 2020 15:07 89.137.230.*** Link la comentariu
  17
  13

  Va spun ceva. Aceste centrale sunt bune doar pentru cine stie sa le intretina si stie ce are de facut. Multi si-au luat centrale cand erau mai ieftine dar acum au ramans fara bani si nu le pot intretine, nu isi permit sa cumpere piese, detectoare. Aceste centrale sunt acum bombe cu ceas pentru ca multi batrani nici nu stiu sa le opereze si nu stiu ce au de facut. O sa mai fie si alte explozii la alte blocuri. O verificare la centrala e peste 70 lei si multi nu vor sa dea banii astia ci sa ii directioneze catre plata facturi, mancare. Solutia sunt centralele de cartier si la om acasa sa ajunga doar conducta cu gaz nu fiecare sa aiba bomba in casa si sa fie un pret bun pentru fiecare si sa nu se mai incurajeze montarea de centrale in fiecare apartament. La 14 apartamente sunt minim 5 bombe care vor exploda.
  Propun urmatoarele: verificarile sa se faca gratuit de catre firme specializate sau engie
  - firmele de mentenanta sa practice preturi corecte pentru inlocuire piese
  - asistenta si consultanta
  - subventii pentru inlocuirea celor vechi cu cele noi mai sigure

  Eu nu am centrala pentru ca e gazul scump si merg pe soba cu lemne. Am tras un zos de fum care urca la ultimul etaj si gasesc lemne prin padure sau resturi de pe santiere. Ies mai ieftin si cu banii ramasi imi cumpar mancare.

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Sâmbătă, 31 Octombrie 2020 14:46 82.137.9.*** Link la comentariu
  1
  17

  POFTIM>????? CLIENTII SUNT RESPOSABILI!
  "Domnilor" de la engie, propietatea clientului este DE DUPA CONTOR SI PANA IN CENTRALA!
  Traseul comun pana spre ceasurile individuale chiar daca este propietate privata! EXCEPTIE: Cand exista un singur ceas comun al distrigaz, dupa el instalatia este comuna privata... intrebarea este cine era obligat sa verifice periodic aceasta instaltia anual? SI DE CE NU A FACUT-O?

  Raportează
 • postat de traim impreuna, sa fim constienti de responsabilitatile ce implica traiul la comun Sâmbătă, 31 Octombrie 2020 13:15 90.95.144.*** Link la comentariu
  2
  14

  si mai trebuie spus ceva. gazul natural cu procentul de metan normal este insipid si inodor, adica nu miroase si nici nu are culoare si e mai usor ca aerul. detectoarele si analizoarele trebuie montate la nivelul superior al incaperii la o distanta de cel putin 2-3 m de sursa, centrala si aragaz. el, gazul, fara mercaptan adaugat nu va fi niciodata detectat de detectorul de gaze care functioneaza ca un detector de materii volative cu miros intens. din aceasta cauza distribuitorul de gaze are obligatia de a adauga mercaptan, ce are miros intens. aceasta trebuie introdus in procente stabilite in gazul natural pentru ca acesta sa fie perceptibil noua si detectoarelor de gaze. in functie de procentul adaugat si a intervalul de timp de adaugare gazul natural, cu compozitie principala gazul metan, poate fi detectat sau nu. pentru a ne apara e bine sa stim cum stau lucrurile, fff. multi nu stiu nimic dar au in grija o centrala pe gaze in casa. asta pentru ca asa au considerat unii ca e bine sa ne umplem blocurile de bombe.

  Raportează
 • postat de am vrut toti sa fim proprietari. acum vedem costurile unor cutii de chibrite in blocuri la comun Sâmbătă, 31 Octombrie 2020 12:46 90.95.144.*** Link la comentariu
  0
  13

  nu cred ca exista retea de gaze prin nici un imobil urban la subsol in spatiu inchis. ele se monteaza prin proiect cu sursa de aerisire ce impiedica acumularea de gaze. doar industrial sint retele de gaze montate in spatii inchise dar acolo e obligatorie montarea de analizoare gaze ce declanseaza automat inchiderea alimentarii in caz de depasire nivel de siguranta . problema e pe scari cu geamuri inchise si fara aerisiri cind vine frigul si mai ales in apartamente unde proprietarul trebuie sa stie sa "imblinzeasca bestia", centrala. problema vine de la sutele de suduri ce exista pe o scara, sute de racorduri si "bestia " din casa. distrigaz are responsabilitatea doar de alimentare si verificare pina la tabloul de intrare in imobilul proprietarilor. dupa aceea actioneaza doar contra cost la solicitare sau la urgente prin 112, insotiti de forte de ordine in spatii private.

  Raportează
 • postat de Gigel Vineri, 30 Octombrie 2020 20:46 82.137.13.*** Link la comentariu
  4
  27

  Ar trebui să fie montate urgent detectoare de gaz în subsolurile tuturor blocurilor, chiar dacă prin multe nu trec conducte de gaze, dar pot comunica între ele prin aerisiri sau nișe, iar gazul se poate infiltra, acumula, și să explodeze la prima scânteie sau sursă de foc pe care o întâlnește în cale, de exemplu aprinderea unui bec la subsol.

  Raportează
 • postat de Giovani Vineri, 30 Octombrie 2020 20:22 188.24.226.*** Link la comentariu
  10
  7

  Pt. @Mircea. Problema cu valva de gaz normal inchisa si tinuta sub tensiune e cam periculos. Valva e alimentata non-stop iar bobina poate deveni o rezistenta electrica de incalzire in timp si automat risc de explozie. Mai pot apare in timp si alte probleme (gen demagnetizare sau magnetizare ) si vana sa se inchida singura sau sa ramina blocata.
  Ar fi ok si normal inchisa daca ar fi schimbate periodic. Dar cine le-ar schimba la 6 luni?

  La centralele termice asa sunt. Dar nu sunt alimentate non-stop ci doar cind este utilizata.

  Raportează
 • postat de centralele pe gaz in toate apartamentele blocurilor din galati sint factori iminenti de pericol major la siguranta nationala. Vineri, 30 Octombrie 2020 19:37 90.95.144.*** Link la comentariu
  4
  14

  detectoarele de gaze nu sint similare cu analizoare gaze. detectorul de gaze va actiona la orice miros mai puternic, cind pui vin in friptura, cind fierbi vin, cind fierbi otet pentru gogosari, cind dai cu un spray in preajma...etc...are un pret modic, 100-200 roni. actioneaza la detectarea de materii volatile intense. este de utilizare caznica si trebuie schimbat periodic. trebuie sa-l armezi dupa fiecare actiune. cred ca cel putin 70% din posesori il au scos din priza pentru ca-i deranjeaza actiunea lui. inca 20 % nu-l schimba la timp. poate 10% sint constienti si-l folosesc cum trebuie. analizorul de gaze pentru protectie impotriva prezentei gazului metan este de uz industrial, costa mult mai mult dar actioneaza la depasirea unui procent de amestec gaz metan in aerul ambiental, in general la 10% din procentul care ar duce la nivelul de pericol de explozie. este foarte scump. ne imbatam cu apa chiar daca schimbam la timp detectoarele de gaze. retelele de gaz din blocurile noastre sint un pericol iminent.

  Raportează
 • postat de Mircea Mihai Vineri, 30 Octombrie 2020 18:44 5.13.143.*** Link la comentariu
  0
  47

  Dupa parerea mea energia acumulata care poate genera pe o suprafata asa de mare acest efect nu afost de la acel apartament, E o victima a sistemului de gunoi care se perpetueaza in aceasta societate .... Se acopera o avarie care se poate intampla oriunde si ar trebui sa-si asume acest incident cine trebuie. Pacat , suntem asa de usor de manipulat. Traiasca Romania.

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Vineri, 30 Octombrie 2020 18:26 82.137.9.*** Link la comentariu
  4
  22

  @Mircea
  Pentru ca detectoarele pe Gaz sunt niste chinezarii ordinare, daca bagi un vin fier.. sau otet... tiuie!
  Cand mi-am montat centrala, o firma bizara ce avea contract cu una din piata mare dupa rondou spre potcoava... mi-au montat un senzor de gaz ce nu inchide electrovana! Am facut scandal... mi-au tinut in service 1 luna si pana a iesit garnatia... eu fiind plecat din tara... si apoi mi-au dat doar sensorul nou si nu si electrovana... care surpriza nu se potriveste! asa ca am tin centrala inchisa!

  Senzorii trebuie sa fie cu tiristori... nu fac arc electric si ideal si un acumulator... pentru aclansare cand este lipsa tensiune in casa! is multe de spus...

  Conclizie: ENGIE este o firma de tot KKO ca si electrica PRAPAD... tevi sudate de-an sulea... romanica

  Raportează
 • postat de cred ca e o problema de siguranta nationala Vineri, 30 Octombrie 2020 17:54 90.95.144.*** Link la comentariu
  4
  18

  citi oameni stiu ca sesizoarele de gaz nu sint eterne. nu l-ai luat si functioneaza o viata. ele trebuie schimbate periodic pentru ca se decalibreaza senzorul in timp. cam la max. 2 ani trebuie schimbate. citi stiu dar citi o fac? cind s-a inchis sistemul centralizat s-a pus pe circa proprietarilor o raspundere muuuult prea mare. pentru unii materiala, pentru altii de inconstienta sau nestiinta. unii nici nu stiu ce e aia o revizie. EI STIU CA AU CENTRALA........ce intereseaza pe cineva din cei ce au inchis cu nonsalanta sistemul centralizat din cauza ca-i dureau prea mult capul si numai aveau timp de gindit la ale lor. au aruncat pisica in circa proprietarului si n-aveti sa faceti decit ce vreti, sa va aruncati in aer. in principiu doar sarantocii orasului locuiesc la blocuri de pe timpul lui ceausescu. astia nu se pun...... cu trecerea timpului problemele se vor inmulti.

  Raportează
 • postat de Tudor V Vineri, 30 Octombrie 2020 17:16 89.136.0.*** Link la comentariu
  2
  29

  Pentru vali ! Cine sa le conteste verificarile si concluziile ”specialistilor” de la Distrigaz? Mai exista si alti specialisti independenti. Cei de la ISU iau de bun ce spun cei de la gaze. Poate apar surprize daca vor fi chemati experti independenti, daca nu de la concurenta, macar din strainatate! Asta pana nu se acopera urmele! Bani pentru plata se pot lua din cotele cuvenite partidelor politice mari dar si a celor ce nu au obtinut pragul minim si au solicitat banii inainte!

  Raportează
 • postat de ion Vineri, 30 Octombrie 2020 14:33 165.225.34.*** Link la comentariu
  4
  14

  Dar ce sa spunem despre lui VATAFU care mi au instalat cutia de gaze cu tot cu contor la nivelul pamantului , si intr o iarna cand era zapada cat casa , au venit sa dezepezeasca si au luat zapada cu tot cu tie si contor .......cine este responsabil de asta? eu ca propietar sau ei ca firma....ei zic ca au instalat o unde le am zis eu am vrut sa o pun ape casa ei o puneau pe casa?? daca reau sa o mut la jumate de metru mai sus..cine plateste? astept un raspun..

  Raportează
 • postat de Simona Vineri, 30 Octombrie 2020 12:41 81.12.149.*** Link la comentariu
  14
  38

  Pucheanu mai are 2 OAMENI pe conştiinţă, asta dacă are conştiinţă:
  E vorba de cei doi bătrâni pensionari găsiţi anul trecut morţi, sufocaţi în pat, în propriul apartament, pentru că au vrut să se încălzească la aragaz, neavând căldură de la oprirea Sistemului Centralizat!
  Eu în locul lui n-aş dormi noaptea!
  Numai decizii bâlbâite a luat, dar prostimea îl votează...

  Raportează
 • postat de Mircea Vineri, 30 Octombrie 2020 11:16 46.97.176.*** Link la comentariu
  3
  24

  Nu inteleg cum, nici o autoritate în domeniu nu si-a pus problema, de ce aceste detectoare, funtioneaza pe contact Normal Deschis? Practic, atunci când detectează gaz, închide contactul și acționează electrovalva ce opreste alimentarea cu gaz. Probabil, mulți dintre oameni au cumpărat detectoare ieftine(nu specifice pe gaz metan) , care acționează de la te miri ce. De aceea, probabil , mulți le scot din priză și practic raman fara elementul de avertizare și actionare care este obligatoriu prin lege și ar trebui să îi protejeze în astfel de situații. Ceea ce vreau sa spun, este faptul că aceste detectoare ar trebui să aibă obligatoriu Contact Normal Inchis, iar electrovalva, dpdv constructiv să permită trecerea de gaz, atâta timp cât este alimentată. Atunci când, fie detectorul sesizează scurgeri de gaz, fie este scos din priză, contactul se deschide, valva nu va mai fi alimentată și va opri alimentarea cu gaz. Toate acestea pentru a nu lăsa la îndemâna cetățeanului daca scoate sau nu din priză detectorul...Și încă ceva, cred ca ar trebui montate, doar detectoare dedicate specificului instalației, în cazul de față, doar pentru gaz metan.

  Raportează
 • postat de Alex Vineri, 30 Octombrie 2020 10:59 62.231.94.*** Link la comentariu
  21
  11

  Sunt sigur ca proprietarii sunt liniștiti deoarece asigurarea obligatorie le acoperă paguba. Acum sa nu veniți să-mi spuneti ca nu aveau asa ceva, Gălățenii sunt oameni responsabili iar asigurarea este obligatorie, sa nu mai apun de faptul ca acele apartamente aveau acelasi pret ca într-un bloc nou din bucuresti.

  Raportează
 • postat de Marian Vineri, 30 Octombrie 2020 09:19 82.137.9.*** Link la comentariu
  17
  37

  Pana cand vor muri oameni, Doamne fereste! Atunci cine va raspunde, cine isi va da demisia?! cei direct raspunzatori de punerea pe chituci a sistemului centralizat!!

  Raportează
 • postat de Sandu Vineri, 30 Octombrie 2020 09:18 86.127.209.*** Link la comentariu
  0
  36

  In scara in care locuiesc, cand s-a intocmit proiectul de alimentare cu gaze naturale pentru toate apartamentele, era prevazuta o aerisire in usa care se deschidea spre acoperis. La un moment dat am vrut sa inlocuim acea usa cu alta din tamplarie PVC cu geam termopan si un vecin care stia legislatia in domeniul gazelor naturale ne-a atras atentia ca trebuie sa tinem cont de acea aerisire.
  In momentul in care se face verificarea tehnica in utilizare pentru reteaua interioara de gaze naturale, portinea cuprinsa intre contorul general al scarii si contoarele individuale, trebuie verificate si aceste aerisiri (care trebuie sa existe la fiecare scara).
  Din pacate la sediul asociatiilor de proprietari nu exista documentatiile tehnice pentru istalatiile de gaze naturale, partea de constructie a blocului.
  La acea scara exista aerisire ? Era prevazuta in proiect ?
  la nivel de apartament trebuiau prevazute 2 gauri, una de alimentare cu aer proaspat si alta de aerisire. Este obligatoriu cand ai aragaz.

  Raportează
 • postat de vali Vineri, 30 Octombrie 2020 09:08 89.47.179.*** Link la comentariu
  0
  85

  Constatarea asta cu scurgeri de gaze de la instalatia de gaze interioara nu prea sta in picioare.La cat de mare a fost deflagratia,trebuia sa fie o acumulare foarte mare de gaze in apartament si in cazul asta acel batran din apartament era mort demult sufocat.Dupa cum ati vazut acel batran a avut doar arsuri si leziuni atat.Aici poate fi vorba de acumulari de gaze produse in subteran si care s-au infiltrat in apartament pana la prima sursa de foc.Numai asa se explica puterea asa mare a exploziei.Au fost nenumarate explozii cauzate de centrale sau aragaz dar pagubele au fost mult mai mici nu de o asa amploare.Constatarea cauzelor trebuie facuta de o echipa de experti nu de catre distrigaz deoarece este firesc ca nu sunt atat de nebuni sa constate ca e vina lor.

  Raportează
 • postat de Ion Vineri, 30 Octombrie 2020 08:43 5.62.63.*** Link la comentariu
  16
  28

  Sa vedem daca este cu verificarea/revizia la termen, cati din cei care si-au montat centrale in apartamente au respectat termenele de verificare sau revizie periodica. Plus centrala necesita curatirea de doua ori pe an a cosului de fum...daca se infunda cosul sau se defecteaza ventilatorul sau daca bate vantul la orizontala, ventilatia nu mai face fata, atunci ori te intoxici cu monoxid de carbon, ori mori gazat fara sa simti.
  Sunt batrani care habar nu au de toate acestea, dar si-au montat centrale imediat ce au primit subventia de la primarie.
  Ce specialist este primarul daca a hotarat el pentru mii de galateni sa monteze centrale in fiecare apartament?! Sute de gauri in pereti, si alte tevi peste tevi.
  Trebuia mentinut sistemul de incalzire centralizat, mergea hai sa zic centrala de bloc, dar NU ASTA ERA SOLUTIA, NU CENTRALE IN FIECARE APARTAMENT!!

  Raportează
 • postat de Loteria gazelor Vineri, 30 Octombrie 2020 08:30 89.137.225.*** Link la comentariu
  3
  30

  Să fei o „nevinovată” coincidență?
  https://www.viata-libera.ro/prima-pagina/154424-centrul-orasului-paralizat-de-o-alarma
  https://youtu.be/V4ScXiJumdc

  Raportează
 • postat de Kaju Vineri, 30 Octombrie 2020 04:15 5.13.196.*** Link la comentariu
  4
  29

  Oare detectorul de gaz din apartament intreb si eu , a functionat sau nu , ori a avut sau nu ,,sau poate era deconectat, fiind conectat el isi facea treaba inchidea distribuirea gazului automat , de curand fiecare consumator de gaze abonat la Engie A PRIMIT PRIN POSTA O SOLICITARE DE VERIFICARE A SISTEMULUI SE ALIMENTARE cu gaze a centralei cat si a aragazului , ma intreb daca tot esti abonat la ei de ce nu-si trimit oamenii specializati contra cost pentru asa ceva si lasa la latitudinea ta sai cauti si sai gasesti ocupati ca nu au timp [ma refer la firme private]

  Raportează
 • postat de Drăgan Daniel Vineri, 30 Octombrie 2020 02:46 188.24.224.*** Link la comentariu
  26
  9

  Ce să spun, numai somități în materie aici, dar nici unul nu are nume real și o adresă de mail reală, nu prea înțeleg de ce să nu mă legitimez dacă am ceva de de spus.

  Raportează
 • postat de Puchinel Vineri, 30 Octombrie 2020 00:38 86.122.130.*** Link la comentariu
  9
  39

  Dar geamurile de la OZN-urile în formă de butoi de la Pasajul Dunărea nu s-au spart?
  Poate doar așa se vor reface acele copertine pentru a arăta ca în proiect, în formă de scoică, nu de butoi!!!

  Raportează
 • postat de Basil Joi, 29 Octombrie 2020 22:42 76.178.21.*** Link la comentariu
  1
  65

  Initial acest bloc a avut 4 scari [ 1961 ] dupa care s-au adaugat alte 2 [1962].Ultimile 2 s-au tasat si cineva a montat o aparatoare de tabla care a mascat diferenta de inaltime.Scarile 5 si 6 a fost \ sunt cu ,,bila rosie ''.Cu siguranta structura de rezistenta este afectata.Demolarea este INEVITABILSA.Fereasca DUMNEZEU [vorba lui K MARX ] de un cutremurPropietarii aprtamentelor cunosc acest aspect..Unul dintre propietari care a cumparat recent si a solicitat imprumut a fost refuzat datorita ,,bilei rosii',dar a gasit cash .Tentatia pozitiei.ROG RESPECTUOS VLG O ANCHETA .Este vorba de viata unor oamemi. .

  Raportează
 • postat de aruncati centralele pe gaz Joi, 29 Octombrie 2020 20:56 90.95.144.*** Link la comentariu
  32
  47

  reveniti la sistemul de asigurare apa menajera si caldura pe cartier, pe zona... . e cel mai sigur mijloc de asigurare a unui trai civilizat, contra cost, normal. asa au fost proiectate blocurile de comunisti, erau ingineri pe atunci cu simt al responsabilitati. platiti oamenii sa arunce centralele de apartament. s-a facut o greseala imensa cu impinzirea blocurilor cu centrale pe gaz individuale. nici un locatar din nici un bloc nu e in siguranta. nimeni nu mai poate controla retelele de gaze ce impinzesc orice imobil din galati ca pinze de paianjeni. ne-am montat singuri bombe in apartamente, in imobile. citiva au si primit bani pentru asta. pe linga gazele arse ce le inhalam.....un primar destept pune asfalt si borduri, unul responsabil trebuie sa faca ceva sa scape orasul de zeci de mii de potentiale bombe. gazul metan nu iarta.....smecheria e ca in imobile de proprietari, doar ei sint vinovati daca se intimpla ceva....calorgal inca furnizeaza agent termic bazelor sportive, anele-uri..., adica se poate dar nu se mai vrea. de catre cine?

  Raportează
 • postat de Axinte Joi, 29 Octombrie 2020 20:18 86.124.202.*** Link la comentariu
  6
  64

  Tirpitz, vechimea blocurilor nu cred că e un factor important.
  Alți doi factori sînt majori, atidudinea cetățeanului care s-a învățat cu acest risc, și îl ignoră, și prețul detectoarelor reale.

  La mine în apartament a existat o scurgere timp de trei decenii pînă a fost descoperită. Așa cum miroase a gaz peste tot, ocazional, mirosea și la noi, ciudat nu în bucătărie. De unde vine, de unde vine. Evident aragazu... că era antic. L-a schimbat cineva? Cine, că nu-s bani. Mai băga taică-meu vaselină în bușoane și cică s-a rezolvat. Controale au existat anual. Oamenii își făceau treaba, săpunul, clăbucii, totul în regulă. Dar la noi mirosea. Ocazional. Eu eram copil, ce știam, și ce puteam? Au plecat toți, am rămas singur, și avînd putere de decizie, am tăiat gazele, am trecut pe electric. Ca să nu mint, factorul decisiv a fost cel cu plata la paușal. Și vara nu locuiam aici, dar plăteam pt o persoană, iar iarna, eu nu suportam încălzirea cu gaz, și plăteam ce consumau vecinii. Dar a cîntărit și mirosul cvasi prezent. Am sigilat, totul oficial..., mirosul încă prezent. Ocazional. Mulți ani mai tîrziu, la un alt control, țeava fiind prezentă încă. respectivul, primul care a făcut treaba complet, a drscoperit că scurgerea era la racordul de după intrarea din perete, sus lîngă tavan. A muncit o zi punînd racord sudat. Ironic pentru o instalație sigilată.

  Altă poveste recentă, pe casa scărilor. Bă că miroase, de unde de unde. Eu ies rar din casă, așa că nu m-am lovit decît rar de miros. Nimeni nu a sesizat scurgerea. Am spus șefului de scară, șefului de bloc, am vorbit cu vecinii, da că miroase, am simțit și eu ăla eu ăla eu. Dar să raporteze nimeni. Pînă la urmă văzînd că nimeni nu se deranjează, m-am dus lîngă fiecare contoar să văd care pute mai tare, l-am depistat și am sunat la distrigaz. Omul a venit prompt, A verificat și a găsit ambele piulițe de la contoar fisurate. Instalație recentă, omul nici nu mutase încă. Deci cade ideea cu instalațiile vechi. Și cele noi pot fi la fel de defectuoase. Pe lîngă cu raportarea ăla eu ăla eu a apărut și problema cu cine repară, proprietarul fiind peste hotare, de parcă nu existau acte cu firma care a făcut treaba la plesneală, că cine semnează procesul verbal. Mă căutau disperați să semnez procesul verbal eu fiind cel care a sesizat. Deci așa în loc să mi se mulțumească sînt tîrît pe drumuri pentru proces verbal. Și uite de aia omul se ferește să anunțe. Se face că are nasul înfundat.

  Povestea trei. Tot recent îmi mirosea a gaz în dormitor. Acu ce să fie, că nu are de unde, mai probabil fiind că dezvolt o tumoare pe creier decît că trece prin perete de la vecini. Hai să caut un detector ca să mă conving ce e. Cele cu preț în zona la care mă pot arunca, aflu că sînt de decor. Ori dă alarma pe nimic, ori nu zice nimic chit că îl pui pe ochiul de aragaz. Opinia celort ce le-au cumpărat, nu a mea. Cele valabile mă ușurau de o pensie, două. Așa că am zis pas. Am folosit metoda geamului larg deschis cînd nasul meu dădea rateuri, din moment ce gaz nu avea de unde fi. Beleaua e că mulți cetățeni preferă se deconecteze obligatoriile detectoare pentru centrale datorită alarmelor false. Așa am auzit, nu știu dacă e real sau mit urban.

  Oricum, realitatea e că oamenii ignoră pericolul, dar cît sînt încă tineri, măcar mai simt mirosul și aerisesc. Dar cînd simțul olfactiv se duce singura șansă e detectorul. Dar după cum am zis.. prețul. Și după cum se vede, societatea alege să plătească ocazional o factură mai grasă, dar care per total probabil e mai mică decît factura pentru o rețea completă de detectoare valabile. Plus că e loterie, nu toți plătesc factura neșansei.

  Raportează
 • postat de Galatean Joi, 29 Octombrie 2020 19:37 78.96.81.*** Link la comentariu
  7
  51

  Comentarii in necunoștință de cauza!

  Cine trebuia sa inițieze controlul instalațiilor, fie de gaz, de apa calda sau rece, electrice, decat Asociația de proprietari prin reprezentanții săi conform legii 196/2018?!!

  Pai, mamelucilor, administratorul unei asociatii de proprietari, printre altele, are si aceste obligatii, cf. Legii 196/ 2018, nu sa faca numai încasări si sa afișeze cheltuielile lunare la fiecare scara, care, din prostia si necunoașterea atribuțiilor de către mameluci, nu-l trage nimeni la raspundere!

  Sa explic: majoritatea blocurilor din oras sunt foarte vechi, dar in structura lor sunt aceste elemente de constructie, care, cf. Legii 10 a calității constructiilor, proprietarii sunt obligati sa întrețină constructia in parametrii proiectați prin întreținere, cu participarea tuturor locatarilor/proprietarilor asociați in aceste structuri cu administrator care trebuie sa mentina constructiile in buna functionare cu toate elementele, inclusiv instalațiile, dar mai ales subsolurile, aerisirile pe verticală etc.,etc..

  Nimeni din aceste blocuri vechi nu este conștient de pericolul unei explozii din cauza unui aragaz defect intr-un bloc cu aerisire obturate de la cutremure, cuiburi de pasari, sau din prostia unui vecin, mameluc vinit di la gheorloaia la oras, care astupat la nivelul etajului sau ventilatia!

  Dragilor, puneti administratorii la treaba, conform legii 196/2018, sa aiba grija de blocul vostru, ca de aceia il platiti, nu numai casieri, si de multe ori, barfitori, impreuna cu bosorogi, membri din prostia voastra, sa verifice instalatiile, si mai ales ventilatia de la bucătării unde este aragazul si gazele, iar daca aveti centrala proprie, verificati senzorii de gaz, ca, uite, necazurile vin cand ii lasam pe altii sa ne faca treaba cum sunt asociatiile, si ne trimit la cimitir!

  Raportează
 • postat de Cetatean Joi, 29 Octombrie 2020 18:40 84.117.41.*** Link la comentariu
  18
  44

  Primaria ce spune? S-ar parea ca pe primar nici nu-l intereseaza ce s-a intamplat
  Nicia macar nu s-a sinchisit sa apara la fata locului...sa spuna cateva cuvinte!
  Cu parere de rau pot spune ca acesta este rezultatul votului de zeci de ani incoace.
  si odata cu el alt rezultat...DESFIINTAREA SI DISTRUGEREA SISTEMULUI DE TERMOFICARE AL ORASULUI.
  Doar cei care au si asigurare facultativa mai pot spera la o viata cat decat normala.
  Sa te fereasca Dumnezeu!

  Raportează
 • postat de Gălățean Joi, 29 Octombrie 2020 18:02 89.136.7.*** Link la comentariu
  11
  51

  Fiecare bloc e o bombă; fiecare apartament e o bombă. Ar trebui introduse urgent detectoare de gaze în fiecare subsol de bloc si in fiecare apartament.

  Raportează
 • postat de Foxy Joi, 29 Octombrie 2020 15:17 5.13.254.*** Link la comentariu
  29
  37

  Rezultatul centralelor de apartament si a distrugerii sistemului centralizat.
  Sa vedem cand o sa sara in aer mai multe pentru ca nu sunt servisate/verificate.

  Raportează
 • postat de ADYtza74 Joi, 29 Octombrie 2020 14:35 5.13.150.*** Link la comentariu
  5
  50

  Mai acum 3-5 zile a fost o atentionare (alarmare) in zona de scurgeri de gaze. Nu or fi avand legatura? Cineva stia ceva.

  Raportează
 • postat de parerea mea Joi, 29 Octombrie 2020 13:56 90.95.144.*** Link la comentariu
  21
  40

  cind s-a hotarit ca se renunta la incalzirea centralizata si apa menajera in galati s-a gindit cineva ca se vor umple blocurile si toate cladirile din oras cu retele de gaz metan cu sute de racorduri pe o scara de bloc si centrale termice care se pot transforma in bombe in apartamente si scari de bloc? s-a gindit cineva ca toate aceste centrale de apartament ard gaz metan si rezulta gaze arse, o noua sursa de poluare a cetateanului ce intra inapartamentul celui de la etajul patru de la trei, doi, unu si asa in jos ? s-a pus pe spatele fiecarui proprietar de apartament, institutie, oricarui consumator datoria de verificare periodica a instalatiilor de gaze. corect dar citi inconstienti nu sint in orasul asta, citi chiar nu stiu ce-i asta, citi nu realizeaza grozaviile ce pot urma, cite firme nu fac verificarile doar sa incaseze banii?
  eu cred ca astfel de evenimente se vor mai intimpla pentru ca sint deja citiva ani de cind s-a umplut orasul de cladiri cu centrale termice cu zeci de racorduri la fiecare si deja incep sa apara problemele care pe masura ce timpul va trece se vor agrava si vor intetii evenimentele.
  cred ca vinovatul moral la ce s-a intimplat si ce se va intimpla sint factorii de decizie a inchiderii apaterm, calorgal, cum vreti sa spuneti, care in loc sa puna mintea la contributie, bani publici din taxe, impozite, bani nationali si europeni sa dezvolte si sa modernizeze, sa faca eficienta distributia apei calde menajere si a incalzirii centralizate au semnat sa inchida tot. cel mai usor lucru e sa nu te doara capul......deh, ei stau la vile si nu se amesteca cu plebea......solutia e revenirea la un sistem modern de apa calda si menajera pe cartiere, zone, refacerea retelelor de distributie, angajarea de personal pe baze de competenta, contorizare si urmarire a platii utilitatii la milimetru. cei ce nu pot plati, asta e, nu beneficiaza. pot vinde si se pot muta la casa, la tara unde poti face focul la soba, dezafectarea tuturor instalatiilor de gaz metan suplimentar fata de proiectul initial al cladirii. eu asa vad lucrurile

  Raportează
 • postat de SPECIALISTUL Joi, 29 Octombrie 2020 13:47 81.12.149.*** Link la comentariu
  21
  57

  Până nu o să bubuie şi blocul unde locuieşte Primarul nu o să se înţeleagă că decizia acestuia de a-i obliga pe cetăţeni să-şi monteze CT de apartament, inclusiv şi în garsoniere, a fost cea mai imbecilă!
  BLOCURILE de locuinţe din oraşe au fost gândite şi proiectate ca agentul termic şi celelalte fluide energetice să vină gata preparate în interiorul acestora. Numai un Primar incompetent a putut pasa motanul la cetăţeni să-şi prepare fiecare apa caldă şi căldura în propria locuinţă!
  În oraşele civilizate este interzis utilizarea gazului metan în apartamente.
  Probabil că aleşii noştri locali locuiesc toţi la vilă şi nu le pasă de cei de la bloc!
  Construiţi CENTRALE de CARTIER politrucilor atehnici!
  Dacă sunteţi INCOMPETENŢI lăsaţi pe alţii să conducă oraşul!

  Raportează
 • postat de om Joi, 29 Octombrie 2020 11:25 5.2.209.*** Link la comentariu
  20
  44

  NoName- potrivit pentru tine ar fi : No creier!

  Raportează
 • postat de Terente...din Galati Joi, 29 Octombrie 2020 11:11 86.34.180.*** Link la comentariu
  25
  10

  Pt @NoName: :))corect...dar si hotelul... Mercure!

  Raportează
 • postat de Ion A. Joi, 29 Octombrie 2020 11:09 81.196.55.*** Link la comentariu
  17
  49

  NoName is NoBrain

  Raportează
 • postat de Tirpitz Joi, 29 Octombrie 2020 10:30 82.76.234.*** Link la comentariu
  5
  92

  Cine ar trebui sa verifice stadiul conductelor de gaze si nu au facut-o? Daca si-au instalat centrale toti cei din acest bloc, firma de gaze doar le-a racordat? Blocurile de la Spicu, Romarta si centrul orasului, sunt de peste cinzeci de ani, sunt adevarate bombe din toate p.v. si mai ales conducte vechi de gaze, tevi vechi de apa, instalatii electrice nemaivorbind de rezistenta constructiilor.

  Raportează
 • postat de NoName Joi, 29 Octombrie 2020 09:07 109.166.135.*** Link la comentariu
  102
  38

  Covidul este de vina...

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.