Închiderea bodegilor a scos mârlănia în stradă

Închiderea bodegilor a scos mârlănia în stradă
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Câtă vreme nu sunt forţaţi de stea în casă şi să iasă nunai cu declaraţie scrisă, cu motive temeinice şi eventual verificabile, clienţii cârciumilor de cartier nu suferă foarte tare din cauza interzicerii consumului "la interior". Un stabiliment de acest gen, situat, culmea, în perimetrul halelor închise din Piaţa Micro 39, adună zilnic la uşa lui zeci de clienţi, spre disperarea oamenilor care locuiesc la blocurile situate la numai câţiva metri. Înjurături, mizerie şi tot felul de măscări fac, mai nou, parte din cotidianul nefericiţilor care au ghinionul să stea vizavi de barul care serveşte "pentru acasă". 

Românul e inventiv şi se adaptează la vremuri oricât de vitrege. Soluţii se găsesc inclusiv pentru clienţii bodegilor de cartier, care, dacă la începutul pandemiei au suferit crunt când s-au închis locurile de pierdut vremea şi de înecat amarul, pe parcurs, atât ei, cât şi patronii disperaţi să nu le moară afacerile, au găsit soluţii. Mai la "ghişeu", mai la uşă, mai mascat, în jurul vreunei consignaţii dacă "bomba" se învecinează cu aşa ceva, consumul şi cheful la bordură rezistă. 

Dezmăţul din dosul pieţei 

Un exemplu relevant în sensul celor de mai sus îl constituie o cârciumă amplasată foarte aproape de blocurile Z, la graniţa dintre cartierele Micro 39 A şi Micro 38. Mai exact, atmosfera din jurul bodegii găzduite într-un spaţiu integrat în halele Pieţei, închisă, de altfel, în această perioadă, pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. În timp ce comercianţii au fost scoşi afară, în frig şi înghesuială, afacerea cu băuturi din dosul halei merge ca unsă, de asta având grijă clienţii fideli care se adună zilnic, grămadă, pe trotuar, spre disperarea oamenilor care locuiesc la Z-uri. 

"Barul respectiv cică vinde băutură pentru acasă. Acolo stau adunaţi mereu toţi beţivii, care înjură în gura mare, vomită şi îşi fac nevoile în grădina blocului, vecină cu barul. În aceste zile am lucrat de acasă şi am văzut că sunt prezenţi acolo de la primele ore, pe tot parcursul zilei. Ce putem face? Bine că au închis piaţa, dar au rămas locurile astea unde se adună toţi şi tulbură liniştea. Şi oare aşa nu se transmite virusul?", ne-a întrebat Mona D., o gălăţeancă care are ghinionul să fie vecină cu stabilimentul-problemă.

Poliţia mai patrulează?

Şi situaţia nu este deloc una singulară. Îndeosebi la bodegile de cartier, pe lângă magazinele din spatele blocurilor sau la consignaţiile care au program până la ore mai târzii, statul la grămadă cu berea în mână este sport naţional. Consecinţa: mizerie, risc crescut de răspândire a virusului şi, acolo unde scapă discernământul de sub control, scandal şi deranj. Poate nu ar fi rău ca mai ales în aceste vremuri de restricţii cei care fac controale la declaraţii după orele 23,00, poliţia şi poliţia locală, să aibă în vedere şi astfel de locuri unde numai de respectarea legii şi a regulilor sanitare nu poate fi vorba.

Citit 6374 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Decembrie 2020 00:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.