Jumătate de oraş va rămâne frecvent fără apă. Staţia de repompare Fileşti, în reparaţii capitale

Jumătate de oraş va rămâne frecvent fără apă. Staţia de repompare Fileşti, în reparaţii capitale
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Desele avarii înregistrate la stația de repompare de la Fileşti, care au avut ca rezultat lungi şi neprevăzute pauze în alimentarea cu apă a jumătate de oraş, au determinat decizia ca în 2021 punctul de lucru să intre în reparaţii. Partea mai puțin bună este că intervenţiile, care vor dura ore bune, vor determina sistarea furnizării apei, operațiuni necesare, susţin reprezentanţii Apă-Canal, pentru remedierea sau înlocuirea elementelor critice din sistemul de distribuţie. Prima "pauză", noaptea de 12 spre 13 ianuarie.

Miile de gălăţeni, consumatori casnici şi agenți economici, afectați până acum de desele avarii ale stației de rempompare de la Filești, trebuie să se pregătească de un nou mare hop, anunțat pentru tot anul 2021. Apă-Canal vrea să facă ample lucrări de investiții prin care să remedieze și, acolo unde este cazul, să înlocuiască elementele critice din sistemul de distribuție, cele care, până acum, au contribuit decisiv la producerea avariilor și implicit la sistările repetate. Pentru asta va fi necesar, susțin reprezentanții furnizorului, ca alimentarea cu apă să fie întreruptă pe durata lucrărilor, iar primul test de anduranță va fi dat săptămâna viitoare. Ce-i drept, nu ziua, anunță operatorul, care a programat o primă rundă de lucrări în noaptea de 12 spre 13 ianuarie, între orele 20,00 și 6,00.

În acest interval, apa potabilă va fi sistată pentru consumatorii arondați stației de repompare Filești din arealul cuprins între: str. Gh. Doja, bdul. G. Coșbuc, str. Drumul Viilor, str. N. Mantu, str. Drumul de Centură, sat Filești, Calea Smârdan, respectiv în următoarele cartiere, cu străzile adiacente: Aurel Vlaicu, Siderurgiștilor Vest, Micro 14 (inclusiv Viaduct), I.C. Frimu, Filești, sat Filești, Micro 38, Micro 39A, Micro 39B, Micro 39C, Micro 40, Micro 13B. Consumatorii afectați sunt avertizați să își facă provizii de apă, iar pentru situații deosebite Apă-Canal va pune la dispoziție cisterne. Cererile pot fi făcute la dispeceratul societății, la numerele de telefon 0236.463.294 și 0236.473.380 int.133.

Ritmul lucrărilor, sincronizat cu modernizarea străzilor

Programul de lucrări la stația de rempompare și la conducte va trebui să țină pasul cu lucrările de modernizare care se desfășoară pe axa Siderurgiștilor - 1 Decembrie 1918, ambele contracte presupunând operațiuni ample de înlocuire a conductelor magistrale de apă, precum și a rezervoarelor de apă.

"Sistemul existent trebuie mai întâi pregătit pentru a face față manevrelor specifice și lucrărilor mari de reabilitare. Această pregătire, gândită ca o succesiune de lucrări de reparații, va necesita inevitabil o serie de întreruperi ale serviciului de alimentare cu apă potabilă, cu impact asupra populației. Obiectivele noastre principale se vor axa pe punerea în siguranță a sistemului sau a părții din sistem care este supus reabilitării, în corelare cu întreruperi în furnizarea serviciului cât mai rare și pentru intervale cât mai scurte de timp, anunțate în prealabil", explică Cornelia Arnăutu, purtătorul de cuvânt al Apă-Canal Galați. Reprezentanții operatorului susțin că, în măsura în care va fi posibil, toate lucrările, însoțite de sistarea furnizării, vor avea loc pe timpul nopții, și că vor fi anunțate în prealalabil, în așa fel încât disconfortul creat de lipsa alimentării cu apă să fie cât mai mic.

Citit 6070 ori Ultima modificare Luni, 18 Ianuarie 2021 00:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.