UPDATE | Decizia luată de magistrați în cazul piromanului de uși
Foto: GSDG

UPDATE | Decizia luată de magistrați în cazul piromanului de uși
Incendiul de la J6 a fost urmat la scurt timp de cel de la T10
Evaluaţi acest articol
(57 voturi)

UPDATE, miercuri, 10 martie 2021. Bărbatul în privința căruia polițiștii susțin că ar fi principalul suspect în cazul incendierii a două uși de apartament la finele săptămânii trecute a fost arestat. El își va petrece următoarele 30 de zile în spatele gratiilor, după ce magistrații au admis propunerea de arestare formulată sub acuzația de distrugere prin incendiere, considerând că individul și modul în care a acționat prezintă suficient pericol cât să îl priveze de libertate.

Omul, în vârstă de 50 de ani, a atacat în noaptea de 5 spre 6 martie în două cartiere diferite ale Galațiului, stropind ușile locuințelor vizate cu substanțe inflamabile și dându-le foc. În primul caz, la un bloc din Micro 21, 24 de persoane care locuiesc în imobil au fost evacuate, șapte suferind intoxicații cu fum sau arsuri. În al doilea caz, la un bloc de pe Drumul Viilor, flăcările nu au provocat pagube atât de mari, pompierii reușind să lichideze incendiul înainte ca locatarii sau alte apartamente să aibă de suferit.

Piromanul este cercetat pentru distrugere, pedeapsa pentru această faptă fiind cuprinsă între 2 și 7 ani de închisoare.


UPDATE, marți, 9 martie 2021. Piromanul din două cartiere s-a răzbunat din cauza banilor. Prins după ce a pus în pericol zeci de oameni | Principalul suspect al actelor de distrugere prin incendiere comise, unul după altul, în noaptea de 5 spre 6 martie, a fost capturat luni. Din cercul de suspecți pe care poliția l-a format imediat după producerea incidentelor în care șapte persoane au avut de suferit, a fost identificat ca potențial autor un bărbat de 50 ani, care și-ar fi premeditat cu atenție atacurile. El a fost reținut și are mari șanse să ajungă în arest pentru următoarele 30 de zile.

Mai puțin de trei zile a stat în libertate individul despre care polițiștii au motive întemeiate să creadă că, vineri noapte, a atacat cu foc ușile a două apartamente situate în cartiere diferite ale orașului. Bărbatul, în vârstă de 50 de ani, ar sta în oraș fără forme legale și, susțin unele surse din cadrul anchetei, i-ar fi cunoscut pe proprietarii apartamentelor unde a pus focul. Motivul, unul legat de niște sume de bani, suficient cât să îl determine pe bărbat să atace.

Prima dată a mers în Micro 21, la blocul J6, unde stătea una dintre ținte. Nu i-a fost greu să ajungă la ușa apartamentului situat la parter. A aruncat pe ea cu o substanță inflamabilă şi i-a dat foc, reușind să fugă înainte ca flăcările să se extindă prea mult, iar oamenii să fie alarmați. Nu a pierdut timpul și, în timp ce la J6 se mobilizau forțele de intervenție, 24 de oameni erau evacuați, iar șapte sufereau arsuri sau intoxicații cu fum, el ajungea în celălalt capăt al orașului, pe Drumul Viilor. În blocul T10, la etajul întâi, avea să aplice aceeași schema, dar, din fericire, cu mai puține efecte decât cea din Micro 21.

Prins de 8 martie

Ancheta a fost preluată de Poliția Municipiului și luni, 8 martie, cu sprijinul important al criminaliștilor, s-a reușit identificare și reținerea suspectului. S-a întâmplat pe raza Secției 4 Poliție. "După depistare, bărbatul a fost condus la sediul Poliției pentru audieri, iar la finalizarea acestora a fost reținut pe bază de ordonanță, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați, cu propunere de arestare preventivă. Cercetările sunt continuate de polițiștii din cadrul colectivului menționat, pentru administrarea întregului probatoriu necesar, lămurirea cauzei sub toate aspectele sale și dispunerea tuturor măsurilor legale", a precizat cms. șef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galați.

Dacă va fi găsit vinovat, piromanul riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la șapte ani.


UPDATE, luni, 8 martie 2021. Piromanul care a incendiat uși de apartamente în aceeași noapte a fost capturat. Un gălățean în vârstă de circa 50 de ani, prezumtiv autor al celor două atacuri cu foc din noaptea de vineri spre sâmbătă, a fost capturat în urmă cu puțin timp. Conform unor surse deocamdată neconfirmate oficial, acesta ar fi fost un cunoscut al proprietarilor celor două apartamente atacate și ar fi vrut să se răzbune pe aceștia, din cauza banilor. Individul a fost reținut pentru 24 de ore și va fi prezentat marți, 9 martie 2021, Judecătoriei Galați cu propunere de arestare preventivă.


Noapte de foc pentru pompierii și polițiștii din Galați, care, aproape concomitent, au avut de soluționat trei misiuni provocate de acțiuni intenționate. Două dintre alarmele care au mobilizat forțele de intervenție au avut ca obiect apartamente de bloc, ale căror uși au luat foc din cauza acțiunilor intenționate, susțin specialiștii. Una dintre situații s-a petrecut la blocul J6 din Micro 21, în imediata vecinătate a Turnului de Televiziune, unde proprietarul unui apartament situat la parterul imobilului a fost avertizat cu foc, în miez  de noapte. Flăcările puternice și mai ales fumul degajat i-au determinat pe mulți dintre locatari să fugă din case, 24 reușind să se autoevacueze, în timp ce patru au fost scoși de pompieri. Incendiul a fost unul cu grad ridicat de risc, susțin salvatorii care au intervenit cu mai multe autospeciale pentru a preveni o tragedie. Cu toate acestea, au fost înregistrate victime care au avut nevoie de îngrijiri medicale.

”Focul s-a extins și la panourile electrice aflate pe peretele din apropiere, astfel că scara blocului și mai multe apartamente s-au umplut de un fum gros și înecăcios. O persoană a suferit arsuri ușoare la mâini, în încercarea de a stinge focul, iar alte patru, printre care și doi copii, au suferit atacuri de panică și intoxicații ușoare cu fum. Incendiul a fost stins rapid, cauza probabilă a declanșării incendiului acțiune intenționată”, a precizat lt. col. Eugen Chiriță, purtătorul de cuvânt al ISU Galați. O misiune similară, dar, mai puțin complicată, au avut-o pompierii tot  în noaptea de vineri spre sâmbătă, la blocul T10, de pe strada Drumul Viilor. Ușa unui apartament situat la primul etaj a fost incendiat, se pare, tot de o mână criminală. De data aceasta, focul nu a afectat și alte apartamente și a fost stins rapid, fără a se înregistra victime sau pagube materiale însemnate. 

Nici tomberoanele nu au scăpat 

Ghene de gunoi nu au fost scutite de flăcări în noaptea în care pompierii au intervenit pentru a elimina efectele unor posibile reglări de conturi. Un incendiu izbucnit în Micro 17 i-a mobilizat din nou pe salvatorii care au intervenit în forță pentru a stinge focul care se extindea rapid spre mașinile parcate în apropiere, dar și spre garaje. La finalul intervenției, pompierii au stabilit că focul a fost pus intenționat.

În toate cele trei cazuri, poliția a deschis anchete pentru distrugere, pentru a stabili circumstanțele producerii incidentelor și a-i identifica pe autori.

(6 martie 2021)

Citit 14680 ori Ultima modificare Joi, 11 Martie 2021 00:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.