A sosit la Galaţi primul tramvai cumpărat cu bani europeni
Foto: Anca Melinte

A sosit la Galaţi primul tramvai cumpărat cu bani europeni
Evaluaţi acest articol
(58 voturi)

Sosirea în Galaţi a primului tramvai românesc a fost prilej de înghesuială şi selfie-uri pentru cei care au surprins momentul, în Micro 19, dar şi de ambuteiaje în trafic. Unii şoferi uitaseră cu desăvârşire că banda cu linie de tramvai este dedicată, totuşi, acestui mijloc de transport în comun.

Primul din seria celor opt tramvaie noi, model "Autentic", pe care Primăria Galaţi le cumpără cu fonduri europene, a sosit în oraş marţi, 24 august 2021, şi va intra în probe timp de 15-20 de zile. Restul vor sosi etapizat, până la finele lunii noiembrie 2021. Noile mijloace de transport sunt realizate în România, la Astra Vagoane Călători SA Arad, valoarea contractului de achiziție fiind de 44.680.000 de lei, fără TVA.

Date tehnice

Conform datelor transmise de Primăria municipiului Galaţi, tramvaiele au lungimea de 19 metri, lățimea de 2,4 metri şi o capacitate de 114 pasageri, dintre care minimum 30 pe scaune, un consum de energie scăzut și grad înalt de fiabilitate. În plus, dispun de podea joasă cu rampe pentru accesul persoanelor cu dizabilități, precum și de sistem pentru anunțuri vocale exterioare pentru persoanele cu deficiențe de vedere.

De asemenea, mijloacele de transport sunt prevăzute cu instalație de aer condiționat pentru pasageri și vatman, sisteme de numărare a călătorilor, echipamente audio-video, instalație pentru sistemul de ticketing, sisteme de informare a călătorilor, atât în interior, cât și în exterior.

Tramvaiele sunt concepute cu sisteme de siguranță care să nu permită plecarea din stații cu ușile deschise, dar și cu echipament pentru comanda automată a schimbării macazurilor.

Noile tramvaie vor avea o durată de serviciu de 30 de ani şi vor parcurge, fiecare, aproximativ 60.000 km/an.

Când intră pe trasee

Primul tramvai a oferit autorităţilor şi presei o scurtă călătorie, de la capătul traseului din Micro 19 până la Sala Sporturilor şi retur. În afara gălăţenilor curioşi, care s-au adunat să-l vadă şi să-şi facă poze cu el, noul tramvai a avut de înfruntat traficul aglomerat de pe arterele Oţelarilor şi Stadionului. În următoarele 20 de zile, gălăţenii îl vor vedea în probe atât pe itinerarul amintit, cât şi pe strada Basarabiei.

Intenţia SC Transurb este ca, odată cu începerea anului şcolar, să fie reluat transportul cu tramvaie pe traseul 7 (Micro 19 - Piaţa Centrală). În momentul în care lucrările vor permite, va fi reluat şi traseul 39, cel puţin până la Liceul Nr. 3. Alături de noul mijloc de transport vor circula şi celelalte tramvaie, dintre care cel mai vechi este din 1952.

Fonduri europene

Primarul Ionuţ Pucheanu ne-a dat asigurări că nu vor fi probleme cu plata noilor tramvaie, aşa cum s-a întâmplat cu autobuzele hibrid Solaris: "Avem un avans dat. Facturile se plătesc de către Primărie după ce se trag banii din fonduri europene".

Reamintim că Galaţiul ar urma să beneficieze şi de alte zece tramvaie noi, achiziţionate cu fonduri europene de către Ministerul Dezvoltării, în cadrul unui parteneriat cu Primăria municipiului Galați. Licitaţia pentru cumpărarea mijloacelor de transport este în derulare şi se tot prelungeşte.

Foto, Anca Melinte. Imagini video, Monica Zanet


Sosirea în Galaţi a primului tramvai românesc, realizat de Astra Arad, a fost prilej de înghesuială şi selfie-uri pentru cei care au surprins momentul, dar şi de ambuteiaje în trafic. Unii şoferi uitaseră cu desăvârşire că banda cu linie de tramvai de pe străzile Oţelarilor şi Stadionului este dedicată, totuşi, acestui mijloc de transport în comun.

Cert este că primul dintre cele opt tramvaie noi, pe care Primăria Galaţi le cumpără cu fonduri europene va intra în probe timp de 15-20 de zile.

Intenţia SC Transurb este ca, odată cu începerea anului şcolar, să fie reluat transportul cu tramvaie pe traseul 7 (Micro 19 – Piaţa Centrală). Iar în momentul în care lucrările vor permite, să fie reluat şi traseul 39, cel puţin până la Liceul nr. 3.

Celelalte şapte tramvaie noi sunt aşteptate în Galaţi până la finele lunii noiembrie 2021.

Vom reveni cu amănunte.

Citit 18933 ori Ultima modificare Sâmbătă, 28 August 2021 00:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.