A sosit la Galaţi primul tramvai cumpărat cu bani europeni
Foto: Anca Melinte

A sosit la Galaţi primul tramvai cumpărat cu bani europeni
Evaluaţi acest articol
(58 voturi)

Sosirea în Galaţi a primului tramvai românesc a fost prilej de înghesuială şi selfie-uri pentru cei care au surprins momentul, în Micro 19, dar şi de ambuteiaje în trafic. Unii şoferi uitaseră cu desăvârşire că banda cu linie de tramvai este dedicată, totuşi, acestui mijloc de transport în comun.

Primul din seria celor opt tramvaie noi, model "Autentic", pe care Primăria Galaţi le cumpără cu fonduri europene, a sosit în oraş marţi, 24 august 2021, şi va intra în probe timp de 15-20 de zile. Restul vor sosi etapizat, până la finele lunii noiembrie 2021. Noile mijloace de transport sunt realizate în România, la Astra Vagoane Călători SA Arad, valoarea contractului de achiziție fiind de 44.680.000 de lei, fără TVA.

Date tehnice

Conform datelor transmise de Primăria municipiului Galaţi, tramvaiele au lungimea de 19 metri, lățimea de 2,4 metri şi o capacitate de 114 pasageri, dintre care minimum 30 pe scaune, un consum de energie scăzut și grad înalt de fiabilitate. În plus, dispun de podea joasă cu rampe pentru accesul persoanelor cu dizabilități, precum și de sistem pentru anunțuri vocale exterioare pentru persoanele cu deficiențe de vedere.

De asemenea, mijloacele de transport sunt prevăzute cu instalație de aer condiționat pentru pasageri și vatman, sisteme de numărare a călătorilor, echipamente audio-video, instalație pentru sistemul de ticketing, sisteme de informare a călătorilor, atât în interior, cât și în exterior.

Tramvaiele sunt concepute cu sisteme de siguranță care să nu permită plecarea din stații cu ușile deschise, dar și cu echipament pentru comanda automată a schimbării macazurilor.

Noile tramvaie vor avea o durată de serviciu de 30 de ani şi vor parcurge, fiecare, aproximativ 60.000 km/an.

Când intră pe trasee

Primul tramvai a oferit autorităţilor şi presei o scurtă călătorie, de la capătul traseului din Micro 19 până la Sala Sporturilor şi retur. În afara gălăţenilor curioşi, care s-au adunat să-l vadă şi să-şi facă poze cu el, noul tramvai a avut de înfruntat traficul aglomerat de pe arterele Oţelarilor şi Stadionului. În următoarele 20 de zile, gălăţenii îl vor vedea în probe atât pe itinerarul amintit, cât şi pe strada Basarabiei.

Intenţia SC Transurb este ca, odată cu începerea anului şcolar, să fie reluat transportul cu tramvaie pe traseul 7 (Micro 19 - Piaţa Centrală). În momentul în care lucrările vor permite, va fi reluat şi traseul 39, cel puţin până la Liceul Nr. 3. Alături de noul mijloc de transport vor circula şi celelalte tramvaie, dintre care cel mai vechi este din 1952.

Fonduri europene

Primarul Ionuţ Pucheanu ne-a dat asigurări că nu vor fi probleme cu plata noilor tramvaie, aşa cum s-a întâmplat cu autobuzele hibrid Solaris: "Avem un avans dat. Facturile se plătesc de către Primărie după ce se trag banii din fonduri europene".

Reamintim că Galaţiul ar urma să beneficieze şi de alte zece tramvaie noi, achiziţionate cu fonduri europene de către Ministerul Dezvoltării, în cadrul unui parteneriat cu Primăria municipiului Galați. Licitaţia pentru cumpărarea mijloacelor de transport este în derulare şi se tot prelungeşte.

Foto, Anca Melinte. Imagini video, Monica Zanet


Sosirea în Galaţi a primului tramvai românesc, realizat de Astra Arad, a fost prilej de înghesuială şi selfie-uri pentru cei care au surprins momentul, dar şi de ambuteiaje în trafic. Unii şoferi uitaseră cu desăvârşire că banda cu linie de tramvai de pe străzile Oţelarilor şi Stadionului este dedicată, totuşi, acestui mijloc de transport în comun.

Cert este că primul dintre cele opt tramvaie noi, pe care Primăria Galaţi le cumpără cu fonduri europene va intra în probe timp de 15-20 de zile.

Intenţia SC Transurb este ca, odată cu începerea anului şcolar, să fie reluat transportul cu tramvaie pe traseul 7 (Micro 19 – Piaţa Centrală). Iar în momentul în care lucrările vor permite, să fie reluat şi traseul 39, cel puţin până la Liceul nr. 3.

Celelalte şapte tramvaie noi sunt aşteptate în Galaţi până la finele lunii noiembrie 2021.

Vom reveni cu amănunte.

Citit 14394 ori Ultima modificare Sâmbătă, 28 August 2021 00:18

19 comentarii

 • postat de cernea
  Sâmbătă, 28 August 2021 07:46
  46.97.169.***
  Cat este pana ia foc????????
  4
  0
  Raportează
 • postat de iaca na
  Vineri, 27 August 2021 14:01
  84.243.108.***
  na carcotasilor, mai dati-va ghionturi acum si comentati! Baa, bravo Primariei Galati ca ne aduce si pe noi in secolul XXI. Greut, dar vizibil...
  4
  6
  Raportează
 • postat de Carastoian George
  Vineri, 27 August 2021 12:40
  188.26.156.***
  Foarte frumos! Hai Galatiul! Hai Primaria!
  3
  5
  Raportează
 • postat de Ovidiu
  Joi, 26 August 2021 22:18
  5.13.165.***
  Un lucru foarte bun, tramvaie noi-nouțe, ba chiar produse/construite la noi în țară...locuri de muncă pentru români.

  @ PATRIOTUL... Haideți bre, lăsați-o mai moale, că nici cu "liberalii" nu ți-e mai...de soi.

  Liberalismul gălățean nu a făcut nimic pentru GALAȚI, AICI ÎN GALAȚI. Când a vrut și cel de dinainte, un liberal(fostul primar Stan Marius) să facă ceva bun și pentrul orașul GALAȚI, să conecteze și orașul nostru GALAȚI prin tunel pe sub un fluviu pentru a-l face(GALAȚIUL, orașul nostru) o rută fiabilă de tranzit, atunci nici măcar proprii lui colegi de partid nu l-au susținut, ba chiar i-au pus piedici, i-au dat la gioale(cum se spune pe maidan)...VREM INVESTIȚII, INVESTITORI, LOCURI DE MUNCĂ LA GALAȚI, DAR ALEȘII GĂLĂȚENI(TOȚI) NU SUSȚIN ȘI NU CONSTRUIESC/REALIZEAZĂ SUBTRAVERSAREA DUNĂRII, TUNEL PE SUB UN FLUVIU, PROIECT MAJOR DE INFRASTRUCTURĂ LA GALAȚI, PENTRU GALAȚI. Pentru că unii politicheni gălățeni nu au făcut nimic pentru GALAȚI au pierdut mereu, și se mai și intitulează în mod eronat politichenii de GALAȚI, fiindcă nu au susținut nimic pentru GALAȚI, a se construi aici la noi în GALAȚI, proiecte ca acesta, proiecte mari de infrastructură...subtraversarea Dunării la trecere bac GALAȚI pentru tranzitarea orașului nostru.
  Bine că ei politichenii de GALAȚI ca și ăla cu afacerea cu bacul s-a dus la Bruxelles pe salariu de 30000 EUR lunar...iar GALAȚIUL l-a lăsat tot o văgăună de lumea a 3-a, traversând fluviul(în secolul 21,secolul vitezei) tot cu barca/vaporul...în loc să se traverseze prin tunel pe sub fluviu.

  Păcat de orașul ăsta GALAȚI, că nimeni nu mai ține și cu GALAȚIUL pentru a se construi proiecte mari de infrastructură precum tunel de subtraversare a unui fluviu la GALAȚI.

  Aici e o cârdășie a politichenilor locali gălățeni de a nu face front comun pentru a susține și realizarea acelui/acelor proiect/e mari de infrastructură la GALAȚI, pentru conectarea/tranzitarea/frecventarea GALAȚIULUI...

  Normal că ni se pare o minunăție, ceva extraterestru...orice lucru nou s-ar face la GALAȚI... Poate când vor vedea TOȚI ALEȘII GĂLĂȚENI(putere+opoziție) ce EMULAȚIE poate induce în societatea gălățeană un lucru nou, un lucru bun realizat în GALAȚI, poate că se vor trezi naibii toți aleșii locali gălățeni să susțină și să realizeze și tunelul de subtraversarea Dunării de la GALAȚI, subtraversarea unui fluviu, ca rută de tranzitare/frecventare/conectare și a orașului nostru GALAȚI.
  0
  4
  Raportează
 • postat de PATRIOTUL
  Miercuri, 25 August 2021 14:18
  81.12.149.***
  Observ că garda PSD-istă ce conduce Galaţiul încearcă să copieze ce fac cei din vestul ţării, dar doar din dorinţa de a mai fi votaţi încă odată!
  Cam târziu ne-am deşteptat şi noi, acum când am rămas printre codaşii ţării la multe investiţii.
  Problema este că pierderile relizate prin aceste întârzieri vor fi recuperate destul de greu, iar ceea ce s-a greşit în multe cazuri sunt chiar ireparabile!
  20
  12
  Raportează
 • postat de Ionuț
  Miercuri, 25 August 2021 12:35
  178.138.97.***
  Pentru cei care nu citesc și nu știu despre ce este vorba acest Tramvai este un model Astra Autentic de 19 metri produs și dezvoltat 100% la Astra Arad.
  Fiti mândri de ce mai poarta sigla Fabricat în România ca la nivel înalt se dorește sa devenim în totalitate doar o tara consumatoare de produse occidentale.
  Eu unul am văzut pe viu primele tramvaie Astra la Arad și am fost foarte mândru gândindu-mă ca sunt produse Romanesti... Asa ca schimbați-vă mentalitatea și fiți mândri de produsele care încă se mai Fabrica în România.
  0
  19
  Raportează
 • postat de Ionuț
  Miercuri, 25 August 2021 12:25
  178.138.97.***
  Ma uimesc comentariile voastre de romani frustrați și tonți...
  In loc sa fiți mulțumiți unu la mana ca veți beneficia de tramvaie noi la fel de moderne ca alte tramvaie construite de alte tari în secolul 21 și doi la mana sunt Fabricate în România lucru care ar trebui sa ne facă mândri și sa gândim ca este un lucru bun atât pentru economie cât și pentru tara ca se mai fabrica și pe la noi astfel de mijloace de transport.
  Gândiți înainte sa postați ceva ca dasta aveți creier în cap.
  P.S. Ce va face sa credeți ca tramvaiele turcești sunt mai bune ca acestea care sunt fabricate cu tehnologie din vest și chiar tehnologie de ultim moment...
  0
  18
  Raportează
 • postat de Incă O Bucată Social-Democrat ;)
  Miercuri, 25 August 2021 11:36
  185.31.175.***
  Postacii semianalfabeti modernisto-progresisti #rezist au innebunit, au intrat in convulsii!
  Multe placute suedeze pentru epilatii si tatuati si rujatii si rimelatii si ojatii si crematii si pudratii si fonfaitii mileniali !

  FELICITARI PRIMAR PSD PUCHEANU, A SCOS GALATIUL DIN RUINA SI DISTRUGEREA SI INFECTIA SI JAFUL IN CARE L-A LASAT "GOSPODARUL" MARUSTAN DE LA PARTIDUL DE PERDANTI RATATI PENELEU PELEU!!!!!!!!!!!!!!
  8
  11
  Raportează
 • postat de trampy
  Miercuri, 25 August 2021 10:43
  78.96.59.***
  Daca vor circula la intervalele de timp la care circula acum autobuzele 7 si 39, nimeni nu se va urca in ele. Motivul : vin prea rar si lumea pierde o groaza de timp asteptand in statii. Si apoi primaria va sari cu gura ca sunt prea multe pe traseul si in final vor desfiinta liniile ( pentru ca in opinia lor, nu sunt suficienti calatori, nu ca sunt prea putine pe traseu adica vin prea rar in statii).
  14
  21
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Miercuri, 25 August 2021 09:42
  5.2.205.***
  Eu am intrat doar sa vad comentariile si mai ales sa vad daca postacul PSD-ist este la datorie.
  35
  23
  Raportează
 • postat de Ana
  Marți, 24 August 2021 23:19
  50.7.142.***
  Super! Numai bine, sa-i rugam sa sune la McDonalds sa-l puna in locul celui vechi de acolo, pt serbari de zile de nastere, botezuri si alte paranghelii:))) hahahahah:))))
  50
  16
  Raportează
 • postat de @Denis
  Marți, 24 August 2021 22:30
  86.126.70.***
  Exact. O chichineata. Cei care circula cu tramvaiul (nu cei care comenteaza subiectul de cativa ani, de cand s-a lansat licitatia),
  isi vor da seama ca sh-urile aduse de Stan sunt mai OK. Si care probabil le vor supravietui acestora. Dar na, nu au gadgeturi.
  Despre celelalte orase importante, cu care noi nu vrem sa ne mai comparam, le-au testat si le-au dat reject. Au adus marfa din Polonia, Turcia, tramvaie mai mari, clar mai bine facute si in aceeasi bani sau pe acolo.
  Un indiciu ar fi municipiile din liga de vest, aliate cu Aradul cum ar veni.
  58
  11
  Raportează
 • postat de ADYtza74
  Marți, 24 August 2021 20:45
  62.231.94.***
  Atat s-a achitat , doar pentru 1 tranvai. Ca si in cazul autobuzelor s-a cam uitat achitarea lor. Firma Astra Arad au dat ce e platit nu ce e vorbit pe la colturi. La noi e scuza ca nu aveam calea de rulare gata ,dar la autobuze ?
  42
  12
  Raportează
 • Marți, 24 August 2021 20:29
  95.76.3.***
  Postacii îs în doliu... și fac spume sub rât știind că se întâmplă lucruri bune, de altfel greu de combătut! Meh... se va găsi unul mai inteligent la pnl sau usr-+ să compună câteva minciuni gogonate, pe care trompetele lor le vor posta aici și pe feisbucilic, în speranța că vor face vâlvă! Din păcate, nu vor face decât să-i afunde și mai adânc! :D

  Felicitări, domn primar, țineți-o tot așa! #forțaPSD #PUCHEANU2024
  68
  51
  Raportează
 • postat de comunismul
  Marți, 24 August 2021 19:56
  5.13.154.***
  asa arata acum! dar dupa zile si saptamani o sa vedeti cum o sa arate jalnic! o sa scrie cu carioca pe geamuri! o sa lipeasca gume de mestecat! etc! e bine ca sunt nou noute! si tocmai de la arad! seamana modelul cu cel implementat la autobuze! numai sa reziste! sa nu isi bata lumea joc de ele! la galati orice e posibil in acest sens! nu e lumea civilizata la galati! stati linistiti!
  7
  61
  Raportează
 • postat de daniel
  Marți, 24 August 2021 19:28
  41.58.253.***
  Dupa un an de folosire,vom vedea nivelul de educatie al calatorilor.
  2
  70
  Raportează
 • postat de Apa ,sapunul si galateanul
  Marți, 24 August 2021 19:20
  108.245.201.***
  E dotat cu dusuri ????
  47
  14
  Raportează
 • postat de sas
  Marți, 24 August 2021 18:08
  89.137.230.***
  Arata bine tramvaiele si ma bucur ca au fost achizitionate de la Arad. Sper ca neanderthalii sau gibonii sa nu le distruga, sa nu scrie pe ele, sa nu rupa tapiteria, sa nu lipeasca guma de mestecat pe scaune. Oare s-au mai civilizat cei care locuiesc in Galati?! Vom vedea!
  3
  97
  Raportează
 • postat de Denis
  Marți, 24 August 2021 16:57
  5.14.133.***
  O chichineata de tramvai...sunt curios ce pret de achiziție are in comparatie cu alte orașe ce au cumpărat acest model de tramvai. Ma asteptam la ceva mare....incapator cu destul spatiu pentru votanții primarului ce beneficiază de bilete gratuite...
  68
  23
  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro