Cu cât sunt plătiți membrii consiliilor de administrație. Festival de cheltuieli fără justificare economică, în societățile de interes local
Foto: Marian Calestru

Cu cât sunt plătiți membrii consiliilor de administrație. Festival de cheltuieli fără justificare economică, în societățile de interes local
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Membrii consiliilor de administrație ale societăților de interes local au fost numiți miercuri, prin vot secret, de către consilierii locali, întruniți în ședință ordinară. Este vorba despre Administrația Piețelor Agroalimentare, Transurb, Gospodărire Urbană și Industrial Parc, iar la Zona Liberă consiliul de administrație a fost completat cu încă trei membri. Majorarea indemnizațiilor pe care le vor încasa membrii acestor consilii fost catalogată de liberalul Valeriu Laurențiu Onose drept "festival de cheltuieli fără justificare economică". În replică, viceprimarul PSD Sorin Enache a precizat că doar s-a respectat legea.

"Bugetul de dezvoltare devine, încetul cu încetul, un soi de fata morgana. Și, pe principiul vaselor comunicante, din acest buget de dezvoltare s-ar părea că se alimentează un soi de festival de cheltuieli fără justificare economică. Discutăm de acele majorări ale indemnizațiilor membrilor consiliilor de administrație (CA) la patru dintre cele cinci societăți. Niște majorări semnificative", a declarat, în plenul Consiliului Local, liberalul Valeriu Onose.

Conform documentelor prezentate aleșilor, remunerația membrilor CA-urilor este formată dintr-o indemnizație fixă lunară și o componentă variabilă. Aceasta din urmă se stabilește pe baza unor indicatori de performanță financiari și nefinanciari, negociați și aprobați de adunarea generală a acționarilor.

"Practic, la Administrația Piețelor Agroalimentare vom avea o indemnizație brută lunară de 9.624 de lei, care va genera, la cei cinci membri, o cheltuială lunară de 48.120 de lei și o cheltuială anuală de 577.440 de lei. Dublată de componenta variabilă, ajungem la 1.154.880 de lei. Pe același mecanism, avem cheltuieli la Gospodărire Urbană de 1.032.720 de lei, la Industrial Parc - de 619.632 de lei, la Transurb - 1.258.800 de lei, iar la Zona Liberă rămânem la 125.280 de lei. În total, un impact bugetar de 4.191.312 lei", a argumentat consilierul liberal.

Calcule pe oră

"Ni se par inoportune la acest moment aceste indemnizații crescute. Totodată, dacă e să discutăm de cuantumul lor, un membru în CA participă la maxim una-două ședințe în cursul unei luni, ședințe care durează maximum două ore. Presupunem că lucrează opt ore. Dacă împărțim la opt ore această indemnizație lunară, ajungem la o indemnizație orară de: 218 lei la Zona Liberă, 1.203 lei la Piețe, 1.076 de lei la Gospodărire Urbană și Industrial Parc și de 1.311 lei la Transurb.

Indemnizația primarului, raportată la 180 de ore, ajunge la 125 de lei pe oră. Președintele României, raportat la 180 de ore lucrate, are 148 de lei pe oră. De prim-ministru, ministru, parlamentar, nu are rost să mai spunem. Deja devine mai tentat să devii membru în CA decât să te lupți pentru a deveni parlamentar, primar... altă funcție", a spus ironic Valeriu Onose.

"Nu am făcut decât să respectăm legea"

Așa a ținut să precizeze viceprimarul PSD Sorin Enache, inițiatorul proiectelor de hotărâre privind numirea membrilor CA: "Ordonanța 109 impune acest model de conducere și de gestionare a activităților din societățile subordonate. Acum cinci ani, am majorat această indemnizație la nivelul salariului minim pe economie, care la vremea respectivă era de 1.740 de lei. De atunci și până acum au avut loc creșteri salariale. Iar astăzi nu am făcut decât să aliniem salariile la nivelul unui salariu minim brut pe țară, de 2.300 de lei. Sunt oameni cu studii, oameni care au o responsabilitate. Acolo se iau decizii care privesc bunul mers al unei societăți. Nu este corect calculul orar, știți și dumneavoastră foarte bine", a replicat viceprimarul Enache.

Numiții

Deși i-ați putut afla deja din "Viața liberă", vă reamintim cine sunt cei numiți în CA-uri, pentru un mandat de patru ani. Consiliul de administrație al societății Transurb este format din: Tincuța Tercu Găvan, Georgel Mihu, Marian Profir, Nicușor-Daniel Oprea, Claudiu-Eduard Zlătaru. La Piețe îi găsim pe: Marian Profir, Elena-Aura Macovei, Rodica Magearu, Constantin Olaru și Dragoș-George Axente. La Gospodărire Urbană, consiliul de administrație e format din: Cicerone Lupu, Simona-Gabriela Homner, Relu Marin, Alexandru-Igor Bejan și Sorin-Laurențiu Vrămuleț. La Industrial Parc SRL se regăsesc: Marian Mihai, Claudiu Brînzan, Cristian Udriș. Iar la Zona Liberă, CA a fost completat cu: Sergiu Matei Roșca, Cristian Udriș și Daniel Alexandru.

 

 

Citit 9225 ori Ultima modificare Vineri, 27 August 2021 12:22

20 comentarii

 • postat de Alt scarbit….
  Duminică, 29 August 2021 18:00
  72.83.146.***
  Te ai trezit din somn, viorica sandu…de doi ani, numai initiative esti, hai sa mai amintesc votantilor ca sunt aici…foarte interesanta delaratia ta, inedita chiar, opozant fiind….cat oare o sa va mai mearga, ciume rosii, ce a ti saracit tara, a ti distus si jefuit tot.
  0
  9
  Raportează
 • postat de dinu
  Sâmbătă, 28 August 2021 07:27
  46.97.169.***
  Nesimțirea continua. Toate aceste societăți sunt cadouri oferite politic.
  2
  14
  Raportează
 • postat de Un scarbit
  Sâmbătă, 28 August 2021 04:58
  206.74.210.***
  Bani furati fara pic de rusine, din bugetu unei tari sarace, de niste snapani, care se rotesc si trec prin toate consiliile de administratie, jecmanind fara rusine, un buget, bazat pe imprumuturi…nu am facut decat sa respectam legea…de cine si pentru cine facuta aceasta lege????de psd pentru psd, uitativa cine sunt profitorii acestei asa zise legi, iliescu care a clocito si urmasii lui, care de 30 de ani au jefuit si jefuesc inca otara care traeste pe datorii.
  2
  14
  Raportează
 • postat de Nicu
  Joi, 26 August 2021 22:15
  5.13.205.***
  Pentru Alexutz,
  Sorin-Laurențiu Vrămuleț oare pe cine are in spate ? Ia vezi ca esti pe aproape. Este una din persoanele mentionate in postarea anterioara. Sorin-Laurențiu Vrămuleț este unul din membri C.A. la nepotul sau.
  Acolo se iau decizii care privesc bunul mers al unei societăți" Vezi: https://www.viata-libera.ro/prima-pagina/169159-cu-cat-sunt-platiti-membrii-consiliilor-de-administratie-festival-de-cheltuieli-fara-justificare-economica-in-societatile-de-interes-local
  Așa a ținut să precizeze viceprimarul PSD Sorin Enache, inițiatorul proiectelor de hotărâre privind numirea membrilor CA: "Ordonanța 109 impune acest model de conducere și de gestionare a activităților din societățile subordonate.
  1
  16
  Raportează
 • postat de Albert
  Joi, 26 August 2021 17:29
  86.124.204.***
  Profir de la transurb e aceeași persoana cu profir de la piețe? Asta da competenta ! De ce nu l ați nominalizat și la celelalte consilii?Gestionarea gunoiului din piață centrala se poate îmbunătăți? Se uita ca suntem în sec. 21. În rest, numai de bine.
  2
  12
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Joi, 26 August 2021 14:49
  5.2.205.***
  Hai ca poate nu stiti: Tincuta Tercu Gavan care este sotia fostului consilier local Eugen Gavan, Rodica Magearu care este mama lui Dragos Magearu directorul de la Gospodarire Urbana, Sergiu Matei Rosca care este fiul Lucretiei Rosca membru vechi PSD......mai continuam?

  Sa luati cu paine.......
  2
  14
  Raportează
 • postat de lol
  Joi, 26 August 2021 13:23
  86.127.103.***
  ps
  dl viceprimar care respecta legea sa isi ridice masca peste nasuc
  4
  18
  Raportează
 • postat de Jos MAFIA din PRIMĂRIE!
  Joi, 26 August 2021 13:22
  81.12.149.***
  Parcă odată aceşti membrii din C.A. se angajau prin Concurs transparent, pe bază de competenţe, planuri de management, etc. Acum se numesc politic iar?
  Trebuie URGENT schimbată LEGISLAŢIA în domeniul societăţilor corporatiste!
  Iar dl. viceprimar SORIN ENACHE ar trebui urgent să-şi dea DEMISIA pentru slabele rezultate din ultimii ani.
  Toată cloaca de ŞMECHERI ai Ciumii Roşii din Primărie trebuie urgent schimbată!
  4
  32
  Raportează
 • postat de pompidou
  Joi, 26 August 2021 11:16
  5.13.238.***
  MARE,MARE, NESIMTIRE.Mii de batrani nu au ce pune pe masa iar nesimtiti astia isi bat joc de ei .Si mai spun ca sunt social democrati ,chipurile alaturi de cei napastuiti de actuala guvernanta.
  3
  34
  Raportează
 • postat de Laur
  Joi, 26 August 2021 10:27
  185.53.197.***
  Corect este ca să știm cum și pe ce se dau banii publici. Dacă se vor justifica sumele. Nu cu cât ramai în mână. Ți e scârbă când vezi ca vine câte unul și o bagă gen, stați mai fratilor ca le mai și impozitează venitul... Iar curentul și gazul sunt lucruri separate cu calea lor. Problema este ca cei ce vor incasa acești bani de aiurea, vor avea bani ptr gaz și curent electric. Ca de. se poate nu? Iar noi?
  3
  26
  Raportează
 • postat de bubulina
  Joi, 26 August 2021 08:20
  84.243.108.***
  Mesaj pentru Mircea, postacul psdist de mai sus, mai expertule lingvist, tu ai citit textul de mai sus? Poi, ce legatura are ba baiatule salariul minim cu sinecurile acestor imbuibati pe care tu ii stergi de scame? Poi de ce nu incaseaza si ei salariul minim pe economie, asa ca sa faca societatile (capusate) sa mearga? De unde bani pentru salariile mizerabile platite la sclavii acestora si mai ales, cum sa pastrezi preturile scazute, cand trebuie sa le asiguri ceva venituri si la acesti asistati social? Bleahh?, Romania a incaput pe mana SMENARILOR, si este capusata pe principiul "cat se poate si nu zice nimeni nimic, da-i inainte tata"!
  4
  28
  Raportează
 • postat de manivela
  Joi, 26 August 2021 07:43
  78.96.59.***
  Si uite asa a ajuns Galatiul de nu-si mai permite gropari in cimitire pentru zilele de sambata si duminica. Adevaratii gropari au fost enumerati in articolul de mai sus. Si ce gropi fac ,,saracii,, in bugetul local si nu numai. O sa vedeti ca pana la urma vor avea pretentii si la pensii speciale. ,,Pentru ca se poate !,, .
  3
  46
  Raportează
 • postat de Galatean
  Joi, 26 August 2021 05:46
  5.13.168.***
  Saracii de ei ce grija mai are vice-primarul de acesti oameni saraciti de-a binelea , numai cu ei au inima buna dar cu muncitorii de rand din intrepriderle respectivei nici nu se baga sa le asculte doleantele se merge pe principiul ,,cine poate oase roade,,, ca deh ,, ,aia sant secaturi apolitici,,
  3
  35
  Raportează
 • postat de Alupigus
  Miercuri, 25 August 2021 23:57
  46.97.176.***
  Corect ar fi să știm suma netă, cât se ia în mână. Empiric ar fi cam jumătate din brut, restul impozite vărsate la buget.
  Dar cum altul nu mai poate de grija altuia, mai bine am ghici cât vom plăti curentul și gazul, cu cât se vor scumpi toate și cât de săraci vom deveni.
  26
  8
  Raportează
 • postat de paloma
  Miercuri, 25 August 2021 23:22
  5.13.165.***
  Cineva poate sa ne spuna ce fac de fapt aceste consilii de administratie ???!!!
  3
  37
  Raportează
 • postat de mircea
  Miercuri, 25 August 2021 22:51
  89.39.81.***
  Un expert contabil penelist reușește să manipuleze opinia publica argumentând că salariul minim pe economie de 2300 lei, e mai mare decat salariul primarului , al parlamentarilor etc! Cred ca asa arata si expertizele lui in care 2300 = 15000 !
  47
  18
  Raportează
 • postat de Contribuabil
  Miercuri, 25 August 2021 22:04
  5.13.238.***
  Vin o zi pe luna, stau câteva ore în așa-zisa ședința , apoi mâncarea de prânz și țuțu-papa. Cu bani între 4000 și 9000 lei. În fiecare luna. Pentru o zi.
  Pai eu stau 22 de zile câte 8 ore pe zi. Nu o data stau și peste program, cu ore suplimentare care nu pot fi plătite decât în... zile libere.
  Cine poate oase roade!
  7
  59
  Raportează
 • postat de Lol
  Miercuri, 25 August 2021 20:41
  86.124.204.***
  Vai, dl consilier, dar asa experți ca cicerone stau pe bani grei. E un Messi ce Dumnezeu
  4
  50
  Raportează
 • postat de Nicu
  Miercuri, 25 August 2021 20:39
  5.13.167.***
  Sedintele de C.A. se desfasoara tot in timpul orelor de program 7,30(8,00) - 16,00 cand membri C.A. trebuie sa fie in acelasi timp prezenti si la programul societatii economice unde sunt angajati si la locul unde se desfasoara sedinta de C.A. ??? Deci in acelasi timp sunt remunerati din 2 locuri simultan (cu bani de la BUGET NU DE LA PRIVAT). OARE CINE A FACUT LEGEA, NU EI ????
  "Nu am făcut decât să respectăm legea". "Sunt oameni cu studii, oameni care au o responsabilitate. Acolo se iau decizii care privesc bunul mers al unei societăți", vezi: https://www.viata-libera.ro/prima-pagina/169159-cu-cat-sunt-platiti-membrii-consiliilor-de-administratie-festival-de-cheltuieli-fara-justificare-economica-in-societatile-de-interes-local
  3
  67
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Miercuri, 25 August 2021 20:13
  82.76.159.***
  Niste sinecuri, pe care ii gasesti in consiliile de administratie ale companiilor de stat dar si la conducerea unor alte institutii de stat, in ministere, in scoli, etc. Asta e tara habarnistilor smecheri.
  3
  65
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.