Spitalul Județean Galaţi, sufocat de "avalanșa" de pacienţi infectaţi. Imagini ale groazei, la Unitatea de Primire Urgențe

Spitalul Județean Galaţi, sufocat de "avalanșa" de pacienţi infectaţi. Imagini ale groazei, la Unitatea de Primire Urgențe
Foto: Spitalul Județean de Urgență Galați
Evaluaţi acest articol
(95 voturi)

Zeci de pacienți cu COVID-19 - cei mai mulți dintre ei aflați în stare gravă - așteaptă în Unitatea de Primire Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență Galați eliberarea unui pat. Sunt imagini dramatice, cu oameni speriați și dezorientați, conectați la măști de oxigen, după ce au fost aduși în stare critică la spital. Aproape toți au în comun un lucru: nu sunt vaccinați. În tot acest timp, coșmarul provocat de valul patru al pandemiei pare departe de final, iar medicii vorbesc despre un adevărat "dezastru".

Saloanele UPU au devenit insuficiente pentru numărul mare de pacienți cu COVID-19 pe care ambulanțele îi aduc fără încetare la poarta unității medicale. Nici containerele instalate în curte nu mai sunt de ajuns, așa încât conducerea a cerut ajutor de la ISU și de la Serviciul de Ambulanță. În ciuda acestor măsuri, cel mai mare spital din județ este în continuare depășit de "avalanșa" de pacienți.

"Situația este în continuare gravă, ne confruntăm cu un număr foarte mare de cazuri, multe dintre ele în stare foarte gravă, cu necesar foarte mare de oxigen. În momentul de față, în toate izolatoarele din UPU, din 70 de pacienți, 50 au necesar mare de oxigen. Din acest motiv, a fost adusă în curtea spitalului mașina de victime multiple, unde în prezent sunt trei pacienți. De asemenea, a fost adusă o mașină din Parcul Rece (al Ambulanței - n.r.), tocmai pentru a încerca să facem față avalanșei de pacienți, pacienți care stau acasă până în ultimul moment și care ajung la spital în stare gravă", a precizat dr. Violeta Șapira, din partea Spitalului Județean Galați.

Marţi, toate cele 16 paturi de la Terapie Intensivă erau în continuare ocupate, la fel ca și cele 58 de paturi din secția-tampon COVID-19.

Medicul Mihai Polinschi, de la Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Galați, numește situația prin care trecem acum drept "înfiorătoare". "Suntem, practic, într-o situație de asediu, de dezastru. Niciodată nu a fost așa în niciunul dintre valurile de pandemie anterioare. La ora actuală, avem mai mult decât dublul cazurilor obișnuite, dintre care foarte mulți pacienți cu COVID-19. În ultimele 24 de ore, am avut 18 morți de COVID-19, toți nevaccinați. Situația nu pare să se amelioreze, spitalele sunt arhipline, nu mai există locuri la Serviciul de Urgență nici măcar pe scaune, oxigenul este din ce în ce mai dificil de achiziționat, pentru că este un consum foarte mare. Aveam o ambulanță în Parcul Rece, ținută pentru situații deosebite, nu era folosită în mod curent și ne-au rugat colegii de la Spitalul Județean să ducem acolo una sau două ambulanțe, pentru a mai avea încă unu-două locuri pentru pacienții care au necesar de oxigen și care nu mai au efectiv locuri în Urgențe. Avem situații din acestea absolut înfiorătoare, în care se așteaptă să moară un pacient în Terapie Intensivă sau să fie externat, transferat la alte spitale, ca să mai preia colegii cazurile foarte grave care sunt în așteptare", a explicat dr. Polinschi.

Pe lângă ambulanța primită de la SAJ, în curtea spitalului se află și autospeciala de transport victime multiple, unde pot beneficia de terapie cu oxigen până la patru pacienți. "Am amplasat această autospecială la solicitarea medicilor de la UPU. În compensare, am operaționalizat o altă ambulanță de tip B, din rezerva operativă, care asigură transportul pacienților COVID-19", ne-a declarat Eugen Chiriță, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Galați.

Citit 16959 ori Ultima modificare Vineri, 22 Octombrie 2021 00:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.