Nemulţumirile de la Transurb au dat în clocot. Protest spontan în curtea societăţii

Nemulţumirile de la Transurb au dat în clocot. Protest spontan în curtea societăţii
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Vestea că orele suplimentare efectuate în lunile octombrie, noiembrie şi decembrie 2021 le vor fi recompensate abia din februarie 2022 i-a nemulţumit pe salariaţii Transurb şi în special pe şoferii de pe mijloacele de transport. Iar reducerea activităţii controlorilor sâmbăta şi duminica - zile plătite cu spor de sută la sută - îi va afecta financiar pe angajaţii cu cele mai mici salarii din compania de transport local. Cele două măsuri au fost propuse şi asumate de către directorul general al Transurb, Dorian Dumitru, pe motiv că bugetul societăţii nu acoperă salariile angajaţilor pe luna decembrie. Numai că ele au făcut ca nemulţumirile salariaţilor să dea în clocot, ajungându-se, ieri, la un protest spontan al câtorva zeci de angajaţi.

O instruire a unor salariaţi ai SC Transurb s-a transformat, ieri, într-un protest ad-hoc în curtea operatorului de transport. Motivele nemulţumirilor ne-au fost explicate de către liderul Sindicatului Şoferilor Liberi din Transurb, George Preda: "Dl director a propus o serie de măsuri menite să facă economie, pe motiv că bugetul aprobat în primăvară nu acoperă salariile şi pe luna decembrie. Una dintre aceste măsuri este să reducă activitatea unor categorii de salariaţi cu cele mai mici salarii, cum sunt controlorii de bilete. Avem în contractul colectiv de muncă o clauză care prevede că lucrul sâmbăta şi duminica este plătit cu spor de sută la sută, ceea ce înseamnă un câştig de 250-300 de lei. Reducerea activităţii lor înseamnă scăderea veniturilor. În cel mai prost moment din acest an, când preţurile au luat-o razna! Îi arăta o colegă, domnului director, fluturaşul de salariu cu 800 de lei la lichidare şi 800 de lei avans. Dacă pierde 300 de lei în prag de iarnă, din ce mai trăieşte?", ne-a declarat liderul sindical. Acesta este convins că Transurb va economisi câte 250-300 de lei de la 24 de controlori, dar va pierde mai mult din încasări, pentru că, ştiind că nu sunt controlaţi, călătorii nu vor mai valida biletele şi cardurile de călătorie.

"O altă măsură va cântări foarte mult în liniştea şi în bunul mers al Transurb. Dl director intenţionează ca orele suplimentare efectuate în luna octombrie să le recompenseze cu sporul cuvenit tocmai din februarie. La 90 de zile! Şoferii mi-au spus că în cazul acesta nu vor mai face ore suplimentare deloc! Sunt şoferi care au condus, într-o zi, 14 ore, iar a doua zi, în loc să fie liberi, au muncit încă zece! Suma de care are nevoie Transurb pentru a acoperi lipsa la buget este mult prea mare faţă de economiile care ar fi realizate prin aceste măsuri. Iar pierderile Transurb nu le-au generat angajaţii! Nemulţumind salariaţii în prag de iarnă, se joacă cu focul", a spus George Preda, dând de înţeles că nemulţumirile ar putea duce la perturbarea activităţii de transport.

Ce spune directorul Transurb

Directorul Transurb, Dorian Dumitru, a catalogat micul protest de ieri drept "modalitate de a face presiune pe cale sindicală".

"Sunt măsurile mele, ca director general, mi le asum. Consiliul de Administraţie a fost de acord şi a şi emis o decizie în acest sens, pe care o duc la îndeplinire. Ca director general, nu pot să stau pasiv, trebuie să găsesc toate posibilităţile de încadrare în fondul de salarii care nu acoperă luna decembrie. Şi trebuie să respect legislaţia. Am propus ca orele suplimentare efectuate în octombrie, noiembrie şi decembrie să fie plătite după 90 de zile, aşa cum prevede Codul Muncii. Pentru că sâmbăta şi duminica se plătesc cu spor de sută la sută, am căutat să optimizez anumite servicii. Eu le-am explicat de ce am fost nevoit să iau aceste măsuri. În primul rând, locul de muncă contează: să îl ai stabil şi să ai sustenabilitate. Eu sunt convins că până la urmă o să înţeleagă situaţia", ne-a declarat managerul.

Citit 8895 ori Ultima modificare Joi, 04 Noiembrie 2021 00:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.