De duminică, reținerea permisului auto, mai rapidă și pe perioade mai lungi

De duminică, reținerea permisului auto, mai rapidă și pe perioade mai lungi
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Una dintre cele mai importante modificări aduse Codului Rutier, care va intra în vigoare duminică, 27 februarie, face referire la condițiile ce vor determina reținerea permiselor de conducere, durata suspendării și circumstanțele în care devine obligatorie retestarea pentru redobândirea carnetului. Unele amenzi s-au majorat și ele semnificativ, ca urmare a înregistrării, în ultimii ani, a unor evenimente soldate cu importante pagube materiale și pierderi de vieți omenești.

Șoferii care încalcă regulile rutiere riscă, de duminică, 27 februarie, să rămână pietoni pe perioade mai lungi, iar carnetele reținute de poliție nu vor mai fi chiar atât de ușor de recuperat. Modificările aduse Codului Rutier pun într-o altă lumină un set de contravenții sancționate cu reținerea permisului de conducere, ca pedeapsă complementară amenzii. Concomitent, și cuantumul amenzilor pentru o serie de abateri a fost majorat semnificativ, cum este cazul comportamentului agresiv în conducere, care va fi "taxat" cu amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei, plus suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile. În cazul circulaţiei nejustificate pe banda de urgenţă, amenda va fi cuprinsă între 1.305 şi 2.900 de lei.

Permis "pierdut" 30 de zile

Cea mai scurtă suspendare a dreptului de a conduce, de 30 de zile, în schimbul unei dovezi de circulație valabile 15 zile, se va aplica șoferilor care comit următoarele abateri: depășirea coloanelor de vehicule la semafor sau la calea ferată, trecerea pe culoarea roșie a semforului, nerespectarea semnalelor polițistului, neprezentarea în termen de 24 de ore la poliție în cazul producerii unui accident, folosirea telefonului mobil în timpul condusului și comportamentul agresiv în cazul în care nu s-a produs vreun eveniment rutier soldat chiar și numai cu pagube materiale.

Fără permis 60 de zile

Perioada reținerii permisului de conducere se dublează, la 60 de zile, în următoarele situații: trecerea pe roșu urmată de accident soldat cu pagube materiale, caz în care redobândirea se face în urma unei testări obligatorii, circulația pe un drum închis temporar, nerespectarea reguililor la trecerea coloanelor oficiale, circulația pe sens opus, necordarea de prioritate pentru pietoni și vehicule, depășirile neregulamentare și comportamentul agresiv urmat de accident cu pagube materiale. În toate aceste cazuri, șoferii vor primi o dovadă cu drept de circulație pentru 15 zile.

Pieton pentru 90 de zile

Un șofer poate ajunge pieton 90 de zile în cazul în care permisul se reține pentru: consum de alcool, caz în care testarea pentru redobândire este obligatorie, iar dovada de circulație se emite fără valabilitate, defecțiuni grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcție, depășirea limitei de viteză cu 50 până la 70 km/h, deținerea, montarea sau folosirea mijloacelor speciale de avertizare, neacodarea de prioritate soldată cu accident cu pagube materiale, caz în care, din nou, testarea este obligatorie, precum și circulația nejustficată pe banda de urgență. În toate aceste cazuri, șoferii mai pot conduce 15 zile, în baza dovezii de circulație.

Patru luni, pe dreapta

Este cea mai aspră sancțiune aplicabilă șoferilor care comit contravenții și care este însoțită de emiterea unei dovezi fără valabilitate. Vor rămâne fără permis 120 de zile șoferii care depășesc limita de viteză cu mai mult de 70 km/h, nu opresc la trecerea de cale ferată ori întorc sau merg inapoi pe contrasens sau traversează zone interzise.

Citit 5622 ori Ultima modificare Duminică, 27 Februarie 2022 19:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.