Tânăr gălățean, în naționala de hochei subacvatic a Marii Britanii

Tânăr gălățean, în naționala de hochei subacvatic a Marii Britanii
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

„Cris face senzație în hocheiul subacvatic”, scrie presa britanică despre gălățeanul Cris Iordache. Tânărul, în vârstă de 17 ani, este selectat să joace în echipa națională de hochei subacvatic a Marii Britanii. Iar prima ocazie de a-și reprezenta țara de adopție va fi în iulie, când va participa la Campionatul European de Hochei Subacvatic din Mulhouse, Franța. Visul lui Cris este să înființeze o echipă de hochei subacvatic în România cu care să joace împotriva Marii Britanii.

Cris Iordache s-a născut la Galați în iunie 2004, mai are un frate și două surori, el fiind cel mai mare dintre copiii familiei Iordache. Cu toții au ajuns în Marea Britanie în 2009, după cum ne-a povestit tatăl lor, Marius Irinel Iordache. Cris studiază la Brockenhurst College și se pregătește pentru Facultatea de Arhitectură. Face parte și din echipa de baschet a colegiului unde studiază, iar performanțele lui sportive au început încă de când abia intrase în adolescență.

La doar 13 ani, s-a înrolat la Air Cadets, unde a continuat să meargă timp de doi ani, învățând să piloteze avioane de mici dimensiuni model GROB G 115. Tot la 13 ani, s-a înscris la clubul local de hochei subacvatic.

„Datorită aptitudinilor fizice - la 14 ani juca deja cu seniorii - a fost invitat să se antreneze separat pentru echipa națională la grupa de vârstă aferentă. Timp de trei ani, a trebuit să călătorim 500 km dus - întors la fiecare două luni pentru a participa la un antrenament intensiv pe durata unui weekend”, ne-a povestit tatăl lui.

Despre devotamentul și eforturile sportive ale tânărului gălățean scrie și presa britanică.

„După ani de muncă și antrenament, visul s-a împlinit, în sfârșit, pentru starul local de hochei subacvatic Cris Iordache. Tânărul de 17 ani este unul dintre talentele recent selectate pentru echipa de hochei subacvatic al Marii Britanii. Prima sa ocazie de a reprezenta Marea Britanie va sosi în iulie, când va participa, alături de alți 11 jucători din echipa masculină U20 într-un turneu internațional de la Mulhouse, Franța.

Cris s-a antrenat cu echipa Marii Britanii, alături de alți aspiranți, la baza lor din Leeds și este încântat. Clubul IV de hochei subacvatic la care Cris joacă în mod normal este mândru de realizările și devotamentul față de sport. Îi vor urmări îndeaproape turneul și îl vor sprijini pe Cris în călătoria sa acolo”, consemnează jurnaliștii britanici într-un articol publicat de County Press. 

Dar cel mai important este că tânărul gălățean va putea participa cu naționala Marii Britanii la Jocurile Olimpice.

Ce este hocheiul subacvatic

Hocheiul subacvatic a fost inventat în 1954, în Marea Britanie, ca o modalitate de a antrena scufundătorii profesioniști și trupele comando britanice. Sportul este recunoscut de Comitetul International Olimpic. Conform datelor oficiale, în prezent este jucat în 48 de țări din întreaga lume și se bucură de o explozie de popularitate în ultimii ani.

Una dintre regulile hocheiului subacvatic este că nu ai voie să folosești aparat de respirat, ci doar echipament de snorkeling. Se folosește o "crosă" mică de aproximativ 35 cm cu care se împinge pucul pe fundul piscinei. O partidă are două reprize de 10-15 minute, iar la mondiale o repriză durează 20 de minute. O echipă e formată din șase jucători, cu patru - șase rezerve. Jurnaliștii britanici spun că această disciplină sportivă unică îmbunătățește rezistența cardio-vasculară, abilitățile de înot, dar e și o sursă de distracție.

Am fost curioși să aflăm ce-l mai leagă pe Cris de Galați și de România. „De când am plecat, Cris și frații lui au petrecut fiecare vacanță de vară la Galați sau la bunici în Greci, județul Tulcea. Visul lui este să înființeze o echipă în România și să joace împotriva Marii Britanii”, ne-a mărturisit tatăl lui, Marius Irinel Iordache.

Citit 14548 ori Ultima modificare Joi, 23 Iunie 2022 13:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.